Prehendere, 2019

Foto Viviane Sassen

Poseren aan het hof van Versailles

Maandag mogen musea weer open mits bezoekers vooraf kaartjes reserveren. Bij Huis Marseille in Amsterdam is vanaf 1 juni 'Venus & Mercury' van Viviane Sassen te zien.

De inspiratie voor haar nieuwe expositie Venus & Mercury in Huis Marseille vond fotografe Viviane Sassen (1972) in Versailles. Ze maakte er nieuwe werken die teruggrijpen op verhalen over de Franse hofhouding in de zeventiende en achttiende eeuw. Deze zijn onder andere geïnspireerd door de levens van Marie-Antoinette, koninklijke maîtresses, gifmengers en waarzegsters en door de erotische en ziektegeschiedenissen die zich in de Franse hofhouding voltrokken.

‘Venus’ verwijst naar de godin van de liefde en lust, ‘Mercury’ naar kwik, het middel waarmee men vroeger geslachtsziektes probeerde te genezen. Een vermeende zwarte bastaarddochter van de koningin van Frankrijk – Louise Marie-Thérèse, die in 1664 geboren werd – is een van de illustere figuren uit de geschiedenis van het Franse hof die Viviane Sassen inspireerden tot het maken van fotowerken die met inkt en verf bewerkt zijn en in de Tuinzaal van Huis Marseille hangen. In de stijlkamers van het paleis van Versailles fotografeerde Sassen de uit het stadje Versailles afkomstige meisjes Charline, Blanche en Leila.

La Mauresque, 2019 Foto Viviane Sassen

Blanche & Leïla, 2019 Foto Viviane Sassen

Code Blue, 2019 Foto Viviane Sassen

Syph#01R, 2019 Foto Viviane Sassen

Madame Victorie, 2019 Foto Viviane Sassen

Leïla, 2019 Foto Viviane Sassen

Pancrastinae #01, 2019 Foto Viviane Sassen

Pénicilline, 2019 Foto Viviane Sassen

Prehendere, 2019 Foto Viviane Sassen

Casino, 2019 Foto Viviane Sassen