Top Lufthansa alsnog akkoord met Europese eisen voor reddingsplan

Staatssteun Lufthansa heeft gepokerd en gewonnen: de Europese Commissie eist nu minder ruimte voor concurrentie dan eerst.

Lufthansa heeft haar toestellen staan vanwege het coronavirus geparkeerd, onder andere op dit Berlijnse vliegveld. De maatschappij verliest momenteel 1 miljoen euro per uur.
Lufthansa heeft haar toestellen staan vanwege het coronavirus geparkeerd, onder andere op dit Berlijnse vliegveld. De maatschappij verliest momenteel 1 miljoen euro per uur. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

De raad van toezicht van Lufthansa, de nationale Duitse luchtvaartmaatschappij, is maandag akkoord gegaan met een aangepast reddingsplan. De commissarissen van de Lufthansa Group wezen het plan vorige week af omdat zij de voorwaarden van de Europese Commissie te ver vonden gaan. In het nieuwe steunplan zijn die voorwaarden versoepeld. Lufthansa hoeft minder ruimte te geven aan concurrenten dan de Commissie eerst wilde.

Het concern, dat ook maatschappijen in België, Zwitserland en Oostenrijk omvat en door de coronacrisis in financiële nood verkeert, krijgt 9 miljard euro aan overheidssteun. Het grootste deel (5,7 miljard euro) is een kapitaalinjectie via een staatsfonds, een kleiner deel (3 miljard euro) is een lening. De Duitse overheid koopt daarnaast voor 300 miljoen euro 20 procent van de aandelen, met de mogelijkheid om dat belang naar net iets meer dan 25 procent te verhogen.

Gelijk speelveld

Na weken van moeizame onderhandelingen met de Duitse regering stemde de raad van bestuur van Lufthansa begin vorige week in met plan en voorwaarden, maar de raad van toezicht wees het woensdag af. De Brusselse voorwaarden, die de Commissie overigens zelf niet heeft bekendgemaakt, zouden volgens de commissarissen de positie van Lufthansa op de cruciale luchthavens van Frankfurt en München te veel verzwakken.

Naar verluidt wilde de Europese Commissie dat Lufthansa 72 slots (start- en landingsrechten) inleverde. Daarmee moesten concurrenten, zoals de budgetmaatschappijen Ryanair, easyJet en Wizz Air, meer kans krijgen. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil dat er ook na de coronacrisis een gelijk speelveld is, in het belang van Europese consumenten. Lufthansa heeft twee derde van de slots in Frankfurt en München.

Lees meer over de onenigheid tussen Lufthansa en de Europese Commissie

Lufthansa stemt nu in met het inleveren van 24 slots in Frankfurt en München. Het gaat om vier vliegtuigen met drie starts en drie landingen per dag. Er gelden voorwaarden die concurrentie bemoeilijken. Zo mogen de vrijkomende slots alleen worden toegewezen aan een Europese maatschappij die nu nog niet actief is op de twee luchthavens. Pas als er na anderhalf jaar nog geen belangstelling voor is, vervalt deze voorwaarde. De slots zijn dan nog anderhalf jaar geldig. Nog een flinke beperkende voorwaarde: de maatschappij die rechten wil hebben, mag zelf geen staatssteun hebben ontvangen.

Helemaal rond is de steun voor Lufthansa nog niet: de Europese Commissie moet formeel nog instemmen, net als de aandeelhouders op een vergadering op 25 juni.

Net als andere luchtvaartmaatschappijen zit Lufthansa te springen om inkomsten. Nu landen hun grenzen weer voorzichtig openen en de vraag van reizigers toeneemt, komt de luchtvaart in Europa weer op gang. Zo wil KLM het aantal Europese bestemmingen in juli meer dan verdubbelen ten opzichte van mei.

Update (1 juni 2020): dit bericht is op maandagavond na de positieve stemming in de raad van toezicht van Lufthansa herschreven.