Massaontslag bij Renault komt Macron slecht uit

Autoindustrie De Franse autofabrikant moet krimpen. President Macron zet in op banen in Frankrijk en duurzaamheid om de sector te redden

De Franse autofabrikant Renault kondigde vrijdag aan dat het wereldwijd vijftienduizend banen schrapt, waarvan 4.600 in Frankrijk zelf. Volgens bestuursvoorzitter Jean-Dominique Senard is het een „kwestie van overleven” voor Renault.

De maatregel komt ongelegen voor de Franse president Emmanuel Macron, die juist deze week een „historisch” reddingsplan van acht miljard euro aangekondigde voor de auto-industrie. Daarbij hamerde hij op de banen die in de sector op het spel staan: zo’n 400.000 in totaal. In die acht miljard euro is een lening van vijf miljard euro inbegrepen voor Renault, waarvoor de Franse staat zich garant heeft gesteld om de autofabrikant te helpen overleven na de coronacrisis.

In een interview met Le Monde wimpelt de Renaultbaas de kritiek af dat de fabrikant banen schrapt terwijl het overheidssteun krijgt. „Het een heeft met het ander niets te maken”, aldus Senard. „Het gaat hier om een banklening met staatswaarborg. Als wij die lening aanspreken zal die ook terugbetaald worden. Wat de herstructurering betreft: dat is een kwestie van overleven voor Renault. Moeten we de kop in het zand steken tot onze fabrieken sluiten?”

Renault (omzet in 2019: 55 miljard euro) kampt al langer met overproductie. Wereldwijd heeft de fabrikant capaciteit om 5,5 miljoen voertuigen per jaar te produceren, terwijl er in 2019 slechts 3,8 miljoen de fabrieken verlieten. De coronacrisis komt daar bovenop.

Macron is vastbesloten om de Franse kroonjuwelen te redden. Maar zoals bij de redding van Air France zijn er voorwaarden verbonden aan de staatssteun voor de auto-industrie. Renault en de andere grote Franse autofabrikant PSA – producent van onder meer Citroën en Peugeot – hebben moeten beloven dat productie opnieuw in Frankrijk moet worden geconcentreerd in plaats van in lageloonlanden. Dat past ook in een terugkeer naar de „economische soevereiniteit” die Macron aan het begin van de coronacrisis heeft aangekondigd.

Van Macron mag geen enkel model dat in Frankrijk gefabriceerd kan worden nog in andere landen worden gemaakt. Renault gaat daarom zijn projecten en activiteiten in Marokko, Roemenië, Turkije, Zuid-Korea en Rusland stopzetten.

Tegelijk wordt ingezet op vernieuwing en verduurzaming van het Franse autopark. Macron trekt één miljard euro uit voor premies tot zevenduizend euro om de Fransen aan te zetten om hun benzine- of dieselwagen in te ruilen voor een elektrisch of hybride model. Ook wie zijn auto wil omruilen voor een zuiniger model kan op een premie rekenen. Dat laatste is bedoeld om af te geraken van het half miljoen voertuigen die sinds de coronavirus staan te verstoffen in de showrooms en fabrieken.

Macron kondigde zijn maatregelen niet toevallig aan bij Valeo in de Pas-de-Calais. Valeo is een succesvol Frans bedrijf dat elektrische systemen levert voor automerken wereldwijd terwijl het zijn activiteiten wel grotendeels in Frankrijk houdt. In die zin is Valeo het model voor Macrons toekomstvisie voor de Franse autosector: duurzaam én Frans qua productie en werkgelegenheid.

Als het van Macron afhangt, moet de Franse autosector binnen dit en vijf jaar jaarlijks één miljoen elektrische of hybride wagens produceren. Dat is bijna de helft van het totaal aantal auto’s dat voor het coronavirus in Frankrijk werd geproduceerd. Om de Fransen over de streep te trekken zal ook het aantal laadpunten drastisch worden opgevoerd van zo’n 24.000 nu tot honderdduizend volgend jaar.