Kredietverzekeringen

Garantstelling omlaag op last van Europese Commissie

De Nederlandse staat gaat niet voor 100 procent garant staan voor kredietverzekeringen, zoals eerder afgesproken, maar voor 90 procent. Dat was nodig voor goedkeuring door de Europese Commissie. Kredietverzekeringen maken jaarlijks voor ruim 200 miljard euro aan leveringen mogelijk tussen leveranciers in Nederland en hun afnemers in binnen- en buitenland. Door de coronacrisis dreigden verzekeraars hun dekkingen flink te moeten terugschroeven, omdat het risico op wanbetaling toenam. Die lagere dekking kon leveranciers huiverig maken om nog langer producten te leveren zonder directe betaling. Duitsland kreeg eerder toestemming voor een garantstelling van 90 procent. Brussel heeft nu afgedwongen dat de regeling in de hele EU hetzelfde is. (NRC)