Hevige onlusten VS om politiegeweld; man van 19 omgekomen

Demonstraties in VS Als gevolg van de onlusten werd zaterdag voor Atlanta de noodtoestand uitgeroepen. Betogers bekladden daar het hoofdkantoor van CNN in een reactie op de dood van George Floyd. In Detroit kwam een demonstrant om het leven.
Betogers demonstreren voor het hoofdkantoor van CNN in Atlanta als reactie op de dood van George Floyd.
Betogers demonstreren voor het hoofdkantoor van CNN in Atlanta als reactie op de dood van George Floyd. Foto Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP

In tientallen Amerikaanse steden was het vrijdagavond en -nacht onrustig. Duizenden betogers gingen de straat op tegen politiegeweld, meldt persbureau Reuters. Bij protesten in Detroit werd een negentienjarige man doodgeschoten. In de Amerikaanse stad Atlanta, in de staat Georgia, verzamelden betogers zich bij het hoofdkantoor van nieuwszender CNN.

Als gevolg van de gewelddadige protesten werd zaterdag in de stad Portland de noodtoestand uitgeroepen. Op verzoek van burgemeester Keisha Lance Bottoms gebeurde dit ook in Atlanta. De gouverneur van Georgia, Brian Kemp, liet via Twitter weten dat ongeveer vijfhonderd reservisten zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen.

Lees ook Langzaam rukken de politielinies in Minneapolis op

In Detroit werd vrijdag aanvankelijk vreedzaam gedemonstreerd tegen politiegeweld. Rond 23.30 uur loste iemand vanuit een auto schoten op de groep demonstranten, zei een woordvoerder van de politie tegen Reuters. Een negentienjarige man werd geraakt en overleefde dit niet. Over de dader en het slachtoffer werd verder geen informatie naar buiten gebracht.

Black Lives Matter

Na urenlange vreedzame demonstraties in het centrum van Atlanta, werd de sfeer plots vijandig, schrijft Reuters. Betogers beklommen het grote CNN-logo voor het hoofdkantoor, spoten er leuzen op met graffiti en zwaaiden met Black Lives Matter-vlaggen. Ook werd ingeslagen op politieauto’s, er werd een politieauto in brand gestoken en een restaurant vernield.

Bij onder meer het Witte Huis in Washington en in New York, Los Angeles en Houston waren ook grootschalige protesten. In Minnesota is de National Guard, onderdeel van de reservestrijdkrachten, gemobiliseerd. Op zaterdag rond het middaguur (lokale tijd) moeten zeker 2.500 van hen paraat staan om in te grijpen, melden Amerikaanse media.

Lees wat onze correspondent Bas Blokker schreef over het geweld: Politiegeweld bestrijden met video: ‘Film dit!’

Eerder vrijdag werd in Minneapolis, in de staat Minnesota, CNN-presentator Omar Jimenez met zijn medewerkers gearresteerd terwijl ze verslag deden van rellen in de stad. Na enige tijd werden ze weer vrijgelaten. Er werd geen reden gegeven voor de arrestatie.

Zie hieronder enkele beelden van de protesten in de Verenigde Staten. Tekst gaat verder onder de foto’s

George Floyd

De protestgolf is een reactie op de dood van de 46-jarige George Floyd in Minneapolis maandag. De zwarte ongewapende Floyd werd toen aangehouden door de politie en tegen de grond gewerkt. Een agent zette minutenlang zijn knie op Floyds nek, tot hij bewusteloos raakte. Hij overleed later in het ziekenhuis. De agent is vrijdag aangehouden en aangeklaagd voor dood door schuld en doodslag.

Burgemeester Keisha Lance Bottoms sprak vrijdag de betogers in Atlanta toe. „Dit is geen protest. Dit is niet in de geest van Martin Luther King jr. Dit is chaos”, zei ze in een emotionele toespraak. „Als je om deze stad geeft: ga naar huis!”

„Jullie beschamen onze stad”, vervolgde ze tegen de betogers. „Jullie beschamen het leven van George Floyd en ieder ander die is vermoord in dit land. Wij zijn beter dan dat. Wij zijn beter dan dat, als stad. Wij zijn beter dan dat, als land. Ga naar huis, ga naar huis.”

Bekijk hier de volledige speech van burgemeester Keisha Lance Bottoms.