Eerste commerciële bemande capsule gelanceerd door SpaceX

SpaceX Het is de eerste keer in negen jaar tijd dat NASA-astronauten vanaf Amerikaanse bodem de ruimte in worden gelanceerd.
President Trump (rechts), vicepresident Pence en zijn vrouw Karen Pence bij de lancering in Florida.
President Trump (rechts), vicepresident Pence en zijn vrouw Karen Pence bij de lancering in Florida. Foto Mandel Ngan/AFP

De bemande capsule van het bedrijf SpaceX is zaterdagavond gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. In de ‘Crew Dragon’ zitten twee astronauten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een commercieel bedrijf een bemande vlucht de ruimte instuurt.

Lees ook SpaceX: Hoe Elon Musk de commerciële ‘space race’ wint

SpaceX is het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk. Vóór zaterdag was het alleen drie overheden - die van de Verenigde Staten, China en Rusland - gelukt om een ruimtevlucht mogelijk te maken. Ook voor NASA is de geslaagde lancering een bijzonder moment: het is voor het eerst in negen jaar tijd dat Amerikaanse astronauten van eigen bodem de ruimte ingaan. De afgelopen jaren moesten zij gebruik maken van Russische raketten.
De Crew Dragon zou eigenlijk woensdag al de ruimte ingaan, maar de lancering werd uitgesteld vanwege slecht weer. Op de website en socialemediakanalen van SpaceX is de reis van de capsule te volgen, hier is te zien dat hij inmiddels de dampkring heeft bereikt. De astronauten, Bob Behnken en Doug Hurley, zullen in totaal negentien uur onderweg zijn naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), waar ze enkele maanden zullen verblijven.

Lees ook het NRC-commentaar: Pioniersgeest van Elon Musk is bijzonder welkom
Lees ook: SpaceX: Hoe Elon Musk de commerciële ‘space race’ wint