Diplomatie

Verenigde Staten beginnen met opheffen van speciale status Hongkong

De Verenigde Staten gaan een begin maken met het opheffen van de speciale status van Hongkong. Dat heeft president Donald Trump vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. Toenemende Chinese controle over Hongkong, met name de onlangs vanuit Beijing opgelegde veiligheidswetten, is de aanleiding voor Trumps besluit.

„Hongkong is niet meer autonoom genoeg om de uitzonderingspositie te rechtvaardigen die we het geven”, zei Trump. „China heeft het systeem van ‘één land, twee systemen’ vervangen door ‘één land, één systeem’.” Daarom geeft de president zijn regering opdracht de uitzonderingen van tafel te vegen die Hongkong nu nog geniet in het Amerikaanse China-beleid.

Het intrekken van de speciale status door de VS kan grote gevolgen hebben voor Hongkong. De speciale bestuurlijke regio heeft nu nog een veel lossere relatie met de VS dan China, het land waarvan ze deel uitmaakt. Hongkong en de VS hebben geen onderlinge visumplicht en er zijn nauwelijks in- en uitvoerheffingen. Mede dankzij zijn speciale status is Hongkong een van de belangrijkste zakenhubs in Zuidoost-Azië. Daar kan verandering in komen als de VS Hongkong gelijk stellen aan de rest van China.

Het Verenigd Koninkrijk dreigde vrijdag een visumregeling voor Hongkongers te verruimen als China zijn besluit niet intrekt om veiligheidswetgeving voor de autonome regio Hongkong te schrijven. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zette met deze aankondiging in een interview met de BBC de deur op een kier naar Brits staatsburgerschap voor 300.000 inwoners van Hongkong.

Het gaat om houders van een overzees Brits paspoort. Dit zijn inwoners van Hongkong die zich als zodanig hebben geregistreerd voordat het Verenigd Koninkrijk de kroonkolonie Hongkong in 1997 overdroeg aan China. Zij maken aanspraak op Britse consulaire steun, maar mogen bijvoorbeeld niet zomaar werken of wonen in het Verenigd Koninkrijk. (NRC)