Laatste nieuws coronacrisis

Italiaanse binnen- en buitengrenzen weer open, scepsis in zuiden

Vanaf maandag wordt een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland versoepeld. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 30 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump wil G7-top uitstellen en Rusland uitnodigen

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Vanaf 3 juni geldt het verbod om tussen Italiaanse regio’s te reizen niet meer. Ook het inreisverbod voor inwoners van andere EU-lidstaten is opgeheven. Zij hoeven na aankomst in Italië niet langer twee weken in quarantaine.
 • Bij de Faizul-moskee in Den Haag zijn volgens Omroep West ruim twintig bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. Een lid zou overleden zijn aan de gevolgen van Covid-19. Gevreesd wordt dat het virus is overgedragen in de moskee, waar de RIVM-richtlijnen volgens anonieme bronnen van de omroep niet gevolgd worden.
 • Het lijkt erop dat het seizoen van de Formule 1 op 5 juli in Oostenrijk van start gaat. De regering van het Alpenland heeft het voorgelegde veiligheidsprotocol goedgekeurd. Het seizoen zou eigenlijk in maart in Australië beginnen, maar werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.
 • Bij het RIVM zijn twintig nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental in Nederland oploopt tot 5.951. Op de intensive cares liggen momenteel 170 coronapatiënten - tien minder dan een dag eerder. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spreekt van een „een gunstig teken” dat het aantal IC-patiënten enkele weken na de eerste versoepelingen van de maatregelen nog steeds afneemt.
 • In Den Haag is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen, die volgens betogers te streng zouden zijn. Er zijn ruim dertig betogers gearresteerd omdat zij zich niet hielden aan de afstandsrichtlijnen van het RIVM. Ook is een persoon opgepakt voor belediging van een agent.
 • India heeft zaterdag een versoepeling van de coronamaatregelen afgekondigd, terwijl het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus juist flink oploopt.

Engelse sportwereld weer op gang en Roemeense premier beboet

Een overzicht van het coronavirus-gerelateerde nieuws van over de grens.

 • Na drie maanden te hebben stilgezeten, mogen Engelse professionele sporters kunnen binnenkort weer hun sport uitoefenen. Vanaf maandag mogen zogenoemde competitieve sporten hervat worden, maakte minister van Cultuur Oliver Dowden zaterdag bekend. Per sport wordt gekeken vanaf welke datum die op een veilige wijze beoefend kan worden.

  Dat betekent dat ook de hervatting van de Premier League steeds dichterbij komt. Op 17 juni moet de eerste wedstrijd in de voetbalcompetitie plaatsvinden. Hiervoor was de voorwaarde gesteld dat alle spelers en medewerkers coronavirus-vrij moeten zijn. Zaterdag bleek dat alle afgenomen testen in de laatste testronde negatief waren.

 • Paus Franciscus heeft overheden zaterdag opgeroepen het geld dat zij normaal gesproken in wapens zouden stoppen, te gebruiken voor onderzoek naar een eventuele volgende pandemie. Hij sprak een speciaal geselecteerde groep van 130 mensen toe tijdens een dienst in de tuinen van het Vaticaan. Onder de toeschouwers waren artsen, verpleegkundigen en Italianen die familieleden hebben verloren aan de gevolgen van het coronavirus.
 • De Roemeense premier Ludovic Orban heeft zaterdag een boete van omgerekend 619 euro betaald omdat hij zijn eigen coronaregels heeft verbroken. Op sociale media werd een foto gedeeld waarop te zien is hoe Orban aan tafel zit met een aantal ministers. Zowel Orban als zijn collega's dragen tegen de regels in geen mondkapje. Ook rookt Orban een sigaret, terwijl binnen roken al jaren verboden is in Roemenië. De premier heeft zijn fouten erkend en stelt volgens persbureau Agerpres dat iedereen de regels moet volgen, ongeacht zijn of haar positie.

 

De gewraakte foto, gedeeld door een journalist van het Franse persbureau AFP.

Twitter avatar ic_iordachescu Ionut Iordachescu This picture of #Romania's PM Ludovic Orban and several cabinet members drinking and smoking inside the gov HQ during the pandemic did not go well on social media
📸 posted on Facebook by a member of the opposition (PSD) https://t.co/0QuvE3TfId

Onvrede in Zeeland over Belgisch besluit grenzen te heropenen

In Zeeland is onrust ontstaan over de heropende grens met België. Vrijdagavond maakte de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem bekend dat de grens met Nederland vanaf zaterdag weer open zou gaan voor familiebezoek, zaterdagochtend bleek dat Belgen Nederland ook weer mogen bezoeken om te winkelen.

De aankondiging kwam als een verrassing in Zeeland. De burgemeester van Sluis Marga Vermue zegt niet van te voren op de hoogte te zijn gebracht over de vervroegde heropening van de grens. Zij stelt dat ze geen maatregelen heeft kunnen treffen om drukte te voorkomen. Ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland Jan Lonink zegt verrast te zijn over de boodschap dat Belgen weer mogen komen winkelen in Nederland.

De regio vreest voor grote drukte op Tweede Pinksterdag, als winkels in België gesloten zijn. Hierbij speelt mee dat de terrassen in Nederland vanaf die dag weer open mogen en er mooi weer is voorspeld. Lonink zegt tegen Omroep Zeeland dat ondernemers in grensplaatsen zich „met man en macht” voorbereiden op de komst van de Belgen. Ook worden er extra boa's en agenten ingezet die erop moeten toezien dat iedereen zich aan de RIVM-richtlijnen houdt.

In Limburg en Brabant lijkt men zich minder zorgen te maken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio Limburg-Zuid zegt tegen RTL Nieuws niet preventief extra agenten of boa's in te zetten. „We gaan ervan uit dat mensen zo slim zijn dat ze zich aan de regels houden.”

Italiaanse binnen- en buitengrenzen weer open, scepsis in zuiden van land

Een besluit om geen besluit te nemen is ook nieuws, en zo is duidelijk geworden dat de Italiaanse binnen- en buitengrenzen woensdag weer open gaan. Vanaf 3 juni, na de nationale feestdag dinsdag, geldt het verbod om tussen Italiaanse regio’s te reizen niet meer. Ook het inreisverbod voor inwoners van andere EU-landen is opgeheven en zij hoeven niet langer twee weken in quarantaine. Met name voor het autoverkeer over de grens zal het effect beperkt zijn, want doorreislanden Zwitserland en Oostenrijk houden de grenzen voorlopig nog wel gesloten.

De besmettingscijfers en het overleg zaterdag met de regiobestuurders geven geen aanleiding om van het eerder voorgenomen plan af te zien. Dat is groot nieuws in Italië, ook al omdat in veel Zuid-Italiaanse regio’s, waar relatief weinig coronabesmettingen zijn, scepsis bestaat. In het noorden is het gevaar nog niet geweken. Bijna twee derde van de 111 doden die zaterdag zijn gemeld, vielen in Lombardije. Ook in de regio’s Piemonte en Emilia-Romagna bestaan nog problemen.

Lees ook: ‘Niets doen voor Zuid-Europa is gevaarlijk’

Daarom eisen de regiopresidenten van bijvoorbeeld Campania en Puglia strenge temperatuurcontroles voor de mensen die in het noorden op de treinen naar het zuiden stappen. Het eiland Sardinië gaat een stap verder en wil alleen mensen toelaten die zich recentelijk hebben laten testen – het kabinet vecht dit plan aan, maar Sicilië overweegt iets dergelijks.

De werkgeversorganisatie Confindustria had sterk aangedrongen op een snel einde aan het reisverbod tussen regio’s. Air France-KLM maakte donderdag bekend dat met ingang van maandag de frequentie van de vluchten naar Rome en Milaan wordt hervat. Ook wordt er weer gevlogen op Venetië, Bologna, Florence, Napels en Bari.

Toeristen op de Toren van Pisa. Foto Fabio Muzzi/EPA

'Corona-uitbraak in Haagse Faizul-moskee'

Bij de Faizul-moskee in Den Haag zijn volgens Omroep West zeker 21 bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. Een „vooraanstaand lid” zou overleden zijn aan de gevolgen van Covid-19. Gevreesd wordt dat het virus is overgedragen in de moskee, waar de RIVM-richtlijnen volgens anonieme bronnen van de lokale omroep niet gevolgd worden. Tegen de regels in zouden de afgelopen maanden gebeden hebben plaatsgevonden met meer dan dertig personen waarbij bezoekers bovendien geen afstand van elkaar hielden.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag bevestigt dat er besmettingen zijn vastgesteld bij leden van de moskee. Zij vertelt dat de gemeente afgelopen week een brief heeft gestuurd aan het moskeebestuur en mondelinge gesprekken heeft gevoerd om het bestuur op het hart te drukken dat de RIVM-richtlijnen opgevolgd dienen te worden. Zij kan niet vertellen hoe het bestuur hierop heeft gereageerd.

Archiefbeeld van een gebedsruimte in een andere moskee. Foto Robin Utrecht/ANP

Op de website van de moskee is te lezen dat het bestuur op 22 mei op de hoogte is gesteld van een coronabesmetting van een bezoeker. Hierna zou het gebedshuis gesloten zijn en alle activiteiten voor twee weken zijn afgelast. Volgens de bronnen van Omroep West hebben er na die dag echter nog zeker twee bijeenkomsten plaatsgevonden, waarbij ook mensen die besmet zijn met het coronavirus aanwezig zouden zijn geweest. Het moskeebestuur was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De gemeentewoordvoerder benadrukt dat alle moskeeën in Den Haag herhaaldelijk zijn gewezen op de RIVM-voorschriften en dat het de verantwoordelijkheid van het moskeebestuur is om de regels op te volgen. De gemeente kan pas actie ondernemen als er op heterdaad wordt betrapt.

Lees ook: ‘Wij volgen de autoriteiten, net als in de tijd van de Profeet’

Regering Oostenrijk akkoord met Formule 1-races begin juli

Het lijkt erop dat het seizoen van de Formule 1 op 5 juli in Oostenrijk van start kan gaan. De regering van het Alpenland heeft het voorgelegde veiligheidsprotocol goedgekeurd, meldt het Oostenrijkse persbureau APA zaterdag. Op 5 juli en op 12 juli zullen volgens de planning wedstrijden verreden worden op de Red Bull Ring in Spielberg. De organisatie van de Formule 1 heeft nog niet formeel bevestigd dat het seizoen op 5 juli begint.

De seizoensstart zal er door de uitbraak van het coronavirus anders uitzien dan normaal. Zo mogen slechts enkele honderden mensen aanwezig zijn en is publiek niet welkom. Ook moeten de coureurs en andere aanwezigen zich laten testen op het coronavirus en worden de raceteams kleiner dan gebruikelijk.

Volgens de herziene racekalender zal er na de twee races in Oostenrijk een dubbele Grand Prix gehouden worden in het Verenigd Koninkrijk - eveneens zonder publiek. Volgens het schema zullen daarna vrijwel iedere week races gehouden worden, maar het is onzeker of dat haalbaar is. Een heropleving van het coronavirus zou dit bijvoorbeeld onmogelijk kunnen maken.

Het seizoen van de Formule 1 zou eigenlijk van start gaan op 15 maart in Australië. Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ging dit echter niet door, waarna ook alle andere wedstrijden werden uitgesteld. In Zandvoort zal in elk geval hoogstwaarschijnlijk geen Grand Prix verreden worden dit jaar.

Lees ook: Zandvoort rekent dit jaar niet meer op zijn Grand Prix

Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag

Een overzicht van het belangrijkste coronavirus-gerelateerde nieuws van zaterdag.

 • Bij het RIVM zijn twintig nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het officiële dodental in Nederland oploopt tot 5.951. Het werkelijke dodental ligt hoger, omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt herkend en geregistreerd. Op de intensive cares liggen momenteel 170 coronapatiënten - tien minder dan vrijdag. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spreekt van een „een gunstig teken” dat het aantal IC-patiënten drie weken na de eerste versoepelingen van de maatregelen nog steeds afneemt.
 • Op verschillende plekken in Den Haag is zaterdag gedemonstreerd tegen de maatregelen die zijn getroffen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. De betogers vinden de regels te streng. Sommigen spreken zich bovendien uit tegen de aanleg van het 5G-netwerk, omdat ze vrezen voor een verband tussen het mobiele netwerk en de uitbraak van het coronavirus. Bij het Centraal Station hielden demonstranten te weinig afstand en werden 37 betogers opgepakt.
 • De Europese Unie heeft de Verenigde Staten opgeroepen het besluit te herzien om de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te schorten. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell stellen dat „vanwege de mondiale dreiging” van het coronavirus juist gezamenlijk gewerkt moet worden aan oplossingen. President Trump maakte vrijdag bekend de banden tussen Washington en de WHO te verbreken.
 • Gelovigen in Iran kunnen binnenkort weer dagelijks gebeden bijwonen in de moskeeën. President Hassan Rohani heeft bekendgemaakt dat de gebedshuizen heropend worden, hoewel niet helemaal duidelijk is wanneer. Ook een aantal andere maatregelen wordt versoepeld. De Islamitische Republiek is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Volgens officiële cijfers zijn meer dan 7.600 doden gevallen in het land.
 • De strenge lockdown in India wordt verder versoepeld. Vanaf 8 juni mogen Indiërs weer naar gebedshuizen, hotels, restaurants en winkelcentra. Ondertussen loopt het aantal besmettingen met het coronavirus in het Zuid-Aziatische land juist op. Zaterdag werd zelfs een record bereikt van 8.000 nieuwe vastgestelde besmettingen. In het land zijn voor zover bekend bijna vijfduizend doden gevallen.

India versoepelt maatregelen ondanks toename besmettingen

India heeft zaterdag een versoepeling van de coronamaatregelen afgekondigd. Vanaf zondag mogen salons weer open, en een week later - op 8 juni - volgen tempels, kerken en moskeeën, net als restaurants, hotels en winkelcentra.

Verder is de avondklok verkort. Eerder mochten Indiërs tussen 19.00 uur en 07.00 uur niet naar buiten, nu geldt dat van 21.00 uur tot 05.00 uur. De scholen in het hele land blijven waarschijnlijk tot juli dicht. De versoepelingen gelden niet voor regio's waarin het aantal coronabesmettingen nog erg hoog ligt.

Een kapper in Bangalore. Foto Jagadeesh NV/EPA

In een verklaring schrijft premier Narendra Modi dat er ondanks de versoepelingen nog een „lange strijd” tegen het coronavirus in het vooruitzicht ligt. Volgens Modi heeft India het extra moeilijk vanwege de omvangrijke bevolking en kampt het land met een schaarste aan hulpmiddelen, aldus persbureau Reuters.

Hoewel er versoepelingen worden doorgevoerd, heeft India het virus nog niet onder controle. Afgelopen etmaal steeg het aantal gemelde besmettingen met bijna achtduizend. Afgelopen week kwamen er bijna dagelijks zesduizend nieuwe gevallen bij. Bijna vijfduizend mensen zijn inmiddels aan het virus bezweken, wat India wereldwijd tot een van de tien hevigst getroffen landen maakt.

Opnieuw afname coronapatiënten op IC - 'gunstig teken' na versoepelingen

Het aantal Covid-19-patiënten dat wordt verzorgd op een intensive care, is van vrijdag op zaterdag met tien afgenomen tot 170. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zojuist. Één van de IC-patiënten ligt in Duitsland - evenveel als een dag eerder. Op de Nederlandse IC's liggen verder 531 patiënten met andere aandoeningen, achttien minder dan vrijdag.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuiper noemt het „een gunstig teken” dat het aantal Covid-19-patiënten op IC's drie weken na de eerste versoepeling van de maatregelen nog steeds daalt. Buiten de IC's zijn het afgelopen etmaal 589 Covid-19-patiënten opgenomen; 29 minder dan vrijdag.

EU roept VS op: trek steun aan WHO niet in

De Europese Unie heeft de Verenigde Staten opgeroepen hun besluit om de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te schorten, te herzien. Dat staat in een verklaring van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell, meldt persbureau Reuters zaterdag. „Vanwege de huidige mondiale dreiging is dit juist het moment voor betere samenwerking en gezamenlijke oplossingen”, schrijven de twee, doelend op de coronacrisis. „Besluiten die internationale resultaten in de weg staan, moeten worden vermeden”.

Vrijdag maakte de Amerikaanse president Donald Trump duidelijk dat hij van plan is de banden tussen Washington en de WHO te verbreken. Vorige week nog had hij de Wereldgezondheidsorganisatie een maand de tijd gegeven om orde op zaken te stellen wat betreft het coronavirus. Trump eiste dat het orgaan met meer informatie kwam over China's rol in de pandemie. Trump beschuldigt Beijing er al langer van informatie over de ontdekking van het virus achter te houden.

In 2019 betaalden de VS 553 miljoen dollar aan de WHO: 22 procent van alle contributie die de organisatie krijgt van haar 194 lidstaten. De Wereldgezondheidsorganisatie is overigens niet het eerste samenwerkingsverband waar Trump de banden mee verbreekt: eerder trok hij de VS al terug uit de VN-mensenrechtenraad en trok hij zijn steun aan Unesco in.

Lees ook: De WHO zit in de tang van Trump: ‘wie betaalt die bepaalt

37 arrestaties bij coronaprotesten in Den Haag

Bij de protesten tegen de coronamaatregelen in Den Haag zijn 37 betogers opgepakt. Dat meldt de gemeente zaterdagavond desgevraagd. Eerder op de dag sprak een politiewoordvoerder over „twintig tot dertig” arrestanten.

De aangehouden betogers werden opgepakt bij het station Den Haag Centraal. Zij zouden zich niet hebben gehouden aan de afstandsmaatregelen die zijn getroffen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er mochten maximaal dertig mensen demonstreren en zij moesten afstand van elkaar bewaren, maar er waren uiteindelijk meer dan tachtig personen aanwezig die bovendien geen afstand hielden. Zij zouden daarnaast aanwijzingen van de politie hebben genegeerd. De gemeente Den Haag maakte eerder al bekend dat de politie de opdracht had gekregen omstanders te „verwijderen” die zich niet aan aanwijzingen hielden. Eerder op de dag werden elders in de Hofstad ook al twee betogers opgepakt.

De actievoerders spreken zich uit tegen de coronamaatregelen, die volgens hen te streng zijn. Ook is een deel van de betogers tegen de uitrol van het 5G-netwerk, uit angst voor een (niet bewezen) verband met het coronavirus.

Deze update is om 19.00 uur bijgewerkt met het precieze aantal arrestanten.

Twee arrestaties in Den Haag bij protesten tegen coronamaatregelen

In Den Haag zijn zaterdagmiddag twee personen gearresteerd die meededen aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Een van hen is opgepakt omdat hij een agent beledigde. Waarom de ander meegenomen is, kon een woordvoerder van de politie niet zeggen. Persbureau ANP meldde dat de politie charges heeft uitgevoerd op demonstranten bij Den Haag CS. Een politiewoordvoerder ontkent dat. Volgens hem zijn demonstranten bij het station gevorderd uiteen te gaan en hebben zij daar gehoor aan gegeven.

Op verschillende plekken in Den Haag, waaronder het Malieveld en de naastgelegen Koekamp, protesteerden zaterdag tientallen mensen tegen de coronamaatregelen van het kabinet. De betogers vinden de maatregelen te streng. Ook demonstreren zij tegen de aanleg van het 5G-netwerk, dat volgens sommige complottheorieën de verspreiding van het coronavirus zou bespoedigen. Er mogen per demonstratie dertig mensen meedoen. De betogers moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Tegenstanders van de lockdown protesteren op de Koekamp. Foto Sem van de Wal/ANP

RIVM meldt twintig coronadoden

In een etmaal is het dodenaantal als gevolg van Covid-19 met twintig toegenomen tot 5.951. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zaterdag. Verder zijn er 131 nieuwe meldingen geregistreerd van mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld.

Een medewerkster zorgt voor een patiënt op de intensive care van het HMC Westeinde. Foto Remko de Waal/ANP

In Nederland is nu van 46.257 mensen bekend dat zij positief hebben getest op Covid-19. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met vijf patiënten. Er zijn nu 11.727 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

Vrijdag lagen er nog 180 Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares, van wie één in een Duits ziekenhuis. In de loop van zaterdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend hoeveel dat er nu zijn.

Moskeeën Iran weer open voor publiek, terrassen open op Spaanse eilanden

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland:

 • Moskeeën in Iran zullen de dagelijkse gebeden voor publiek weer hervatten. Dat heeft president Hassan Rohani gezegd, meldt persbureau Reuters. Wanneer de gebedshuizen precies opengaan, zei Rohani niet. Dit weekend ging overheidspersoneel weer aan het werk. Op verschillende plekken in Iran worden dagelijks nog altijd veel besmettingsgevallen gemeld.

  Rohani zei ook dat openingstijden van winkelcentra, die nu alleen tot 18.00 uur open mogen blijven, weer worden uitgebreid als volgende stap in het versoepelen van de coroanamaatregelen. In Iran zijn 146.668 besmettingsgevallen bekend en 7.677 doden door het coronavirus.

 • Op vier kleine Spaanse eilanden mogen vanaf maandag bars en restaurants hun terrassen weer openen. Dat heeft de Spaanse regering bekendgemaakt, meldt Reuters zaterdag. Het gaat om La Gomera, El Hierro en La Graciosa, die deel uitmaken van de de Canarische Eilanden, en Formentera. Dat is het kleinste bewoonde eiland van de eilandengroep de Balearen, ten oosten van Spanje.

  Op de terrassen moeten wel veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Zo mag 75 procent van de normale bezetting worden gebruikt en moeten de tafels op anderhalve meter afstand van elkaar staan.

 • In België blijft de dalende trend in de coronacijfers aanhouden, schrijft de Belgische krant De Morgen zaterdag. In een etmaal zijn er 125 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zijn er 23 mensen aan het virus bezweken. In totaal ligt het dodenaantal als gevolg van corona in het land nu op 9.453.
 • Het aantal meldingen van mensen die in Rusland aan Covid-19 zijn bezweken, is zaterdag opgelopen met 181 tot 4.555. Reuters schrijft dat er daarnaast 8.952 nieuwe meldingen zijn van patiënten die positief testten op het virus. Bij 396.575 mensen in Rusland is nu Covid-19 vastgesteld.

De Iraanse president Rohani in het parlement. Foto WANA (West Asia News Agency) via Reuters

'Virologen pleiten voor minder strenge handhaving buiten'

Een groep virologen pleit in het AD voor minder strenge handhaving van de coronaregels op stranden en in bossen en parken. Volgens de experts vinden er buiten veel minder besmettingen plaats dan binnen.

„Er zal misschien een keer iemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging”, zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden tegen de krant.

De virologen benadrukken wel dat anderhalve meter het uitgangspunt moet blijven, maar dat een te starre benadering door ordehandhavers niet nodig is. Ze wijzen op onderzoeken waaruit is gebleken dat virusdeeltjes in de buitenlucht veel sneller vervliegen dan binnen, waardoor de kans op een coronabesmetting bij kort contact tussen mensen heel klein is.

Lees ook: Buiten wordt het nieuwe binnen

Lufthansa akkoord met voorwaarden steunpakket en Merkel slaat uitnodiging voor G7-top af

 • Luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ingestemd met de voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld voor staatssteun van de Duitse regering. De regering neemt een belang van 20 procent in Lufthansa en staat garant voor een miljardenlening om de coronacrisis door te komen. In ruil daarvoor moet de luchtvaartmaatschappij het aantal vliegtuigen op de luchthavens van Frankfurt en München verminderen en ook slots inleveren op die vliegvelden.
 • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een speciale miljardenlening beschikbaar gesteld aan Chili. Het Zuid-Amerikaanse land krijgt van het IMF toegang tot een krediet van bijna 24 miljard dollar (21,6 miljard euro) om de coronacrisis te bestrijden. Er zijn geen strenge voorwaarden verbonden aan het noodkrediet; IMF-directeur Kristalina Georgieva zegt groot vertrouwen te hebben in het economische beleid van de regering en de sterke fundamenten van de Chileense economie. Een dag eerder kreeg buurland Peru al een IMF-lening van 11 miljard dollar.
 • In Brazilië zijn het afgelopen etmaal 1.124 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. Daarmee staat het totale dodental in het land inmiddels op 27.878. Volgens Johns Hopkins Universitity zijn nu alleen nog maar in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk meer doden geregistreerd dan in Brazilië. Er zijn nu 465.166 besmettingen bekend in het Zuid-Amerikaanse land, maar volgens experts wordt er nog altijd te weinig getest waardoor het daadwerkelijke aantal besmettingen en doden een stuk hoger zou liggen.
 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bedankt voor de uitnodiging van de Amerikaanse president Trump voor de komende G7-top in Washington. „Vanwege de algehele situatie rond de coronapandemie is ze niet in staat af te reizen naar Washington”, laat haar woordvoerder Steffen Seibert weten aan nieuwssite Politico. Trump wil de leiders van de G7 in juni graag in levende lijve ontmoeten in plaats van via een videoverbinding.
Lees ook: De redding van Lufthansa stuit op Europese grenzen

Welkom in een nieuw blog

In dit blog meldt NRC zaterdag de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

 • President Donald Trump heeft aangekondigd een „einde te maken aan de relatie” tussen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Staten. Hij beschuldigt de WHO ervan China te veel in bescherming te nemen omtrent de aanpak van het coronavirus. Wat het „beëindigen van de relatie” precies inhoudt, heeft de Amerikaanse president niet duidelijk gemaakt.
 • Van donderdag- op vrijdagmiddag zijn bij het RIVM 28 nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Daarmee is het totale dodental voor zover bekend gestegen naar 5.931 in Nederland. Op de intensive care lagen vrijdag nog 180 coronapatiënten, twee minder dan een dag eerder. Eén van de patiënten ligt op een Duitse IC.
 • Alle 17.000 medewerkers van de Nederlandse vleesindustrie moeten getest worden op het coronavirus, als het aan vakbond FNV ligt. Eerder kwam aan het licht dat in verschillende slachthuizen relatief grote percentages medewerkers besmet zijn. Eerder werd bekend dat Van Rooi Meat, een slachthuis in Helmond, op last van de veiligheidsregio tot dinsdagnacht dichtgaat. Bij een steekproef bleken 21 van 130 medewerkers besmet.
 • Vijftien burgemeesters in Limburg hebben in Duitse regionale media een oproep gedaan om tijdens het Pinksterweekend niet naar Limburg te komen. „We vragen u als buur naar buur om niet te komen als het niet echt nodig is”, aldus Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Tegelijkertijd mogen Belgen vanaf zaterdag weer op familiebezoek in buurlanden: de grenzen waren sinds 20 maart gesloten voor alle „niet-essentiële verplaatsingen”.
 • Zuid-Korea sluit een aantal openbare voorzieningen, nadat daar in de afgelopen drie dagen 177 nieuwe coronabesmettingen werden geregistreerd - de grootste toename in 53 dagen. Vanaf vrijdag zijn Zuid-Koreaanse parken en musea voor minstens twee weken gesloten. Ondanks geplande stapsgewijze opening hebben meer dan vijfhonderd scholen besloten voorlopig dicht te blijven.
Lees hier het coronablog van vrijdag terug