VS beginnen met opheffen speciale status Hongkong

Handel President Trump heeft zijn regering opdracht gegeven de speciale status in te trekken die Hongkong nu nog heeft. Het kan grote gevolgen hebben voor de Chinese speciale bestuurlijke regio.
Kantoorgebouwen in Hongkong.
Kantoorgebouwen in Hongkong. Foto Tyrone Siu/Reuters

De Verenigde Staten gaan een begin maken met het opheffen van de speciale status van Hongkong. Dat heeft president Donald Trump vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. Aanleiding van Trumps besluit is de toenemende Chinese controle over Hongkong, met name door de onlangs vanuit Beijing opgelegde veiligheidswet.

„Hongkong is niet meer autonoom genoeg om de uitzonderingspositie te rechtvaardigen die we het geven”, zei Trump. „China heeft het systeem van ‘één land, twee systemen’ vervangen door ‘één land, één systeem’.” Daarom geeft de president zijn regering opdracht de uitzonderingen van tafel te vegen die Hongkong nu nog geniet in het Amerikaanse China-beleid.

Lees ook deze analyse: China neemt een risico met zijn nieuwe wetten voor Hongkong

Het intrekken van de speciale status door de VS kan grote gevolgen hebben voor Hongkong. De speciale bestuurlijke regio heeft nu nog een veel lossere relatie met de VS dan China, het land waarvan ze deel uitmaakt. Hongkong en de VS hebben geen onderlinge visumplicht en er zijn nauwelijks in- en uitvoerheffingen. Mede dankzij zijn speciale status is Hongkong een van de belangrijkste zakenhubs in Zuidoost-Azië. Daar kan verandering in komen als de VS Hongkong gelijk stellen aan de rest van China.

Veiligheidswet

China trok vorige week de teugels flink aan in Hongkong. Beijing besloot de regio een nationale veiligheidswet op te leggen, die het onder meer strafbaar stelt om naar afscheiding van China te streven. Het zelfbestuur van Hongkong, afgesproken bij de machtsoverdracht door de Britten in 1997, komt daarmee ernstig onder druk te staan.

Sinds vorige zomer is het al onrustig in Hongkong, omdat een deel van de inwoners zich zorgen maakt over de toenemende Chinese invloed en de inperking van vrijheden. Geregeld kwam het tot grootschalige confrontaties tussen ordetroepen en betogers, die ook een aantal universiteiten bezetten. Bij de protesten zijn tot nu toe twee doden en ruim tweeduizend gewonden gevallen.

Twitter avatar CBSNews CBS News President Trump says he has instructed his administration to end
„policy exemptions” and „special treatment” for Hong Kong, in response to China encroaching on its autonomy https://t.co/Nj065CIsxp https://t.co/WM0o7YJvgW