Surinaams Onafhankelijk Kiesbureau publiceert stemuitslagen op website

Verkiezingen Suriname Nu er drie dagen verstreken zijn sinds de verkiezingen in Suriname en er nog steeds geen definitieve uitslag is, is het OKB zelf begonnen met het publiceren van de uitslag.
Processen-verbaal in de Anthony Nesty Sporthal worden al dagenlang bewaakt.
Processen-verbaal in de Anthony Nesty Sporthal worden al dagenlang bewaakt. Foto ANP / Ranu Abhelakh

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) van Suriname is donderdagavond begonnen met het publiceren van de stemuitslagen van de verkiezingen van afgelopen maandag. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het OKB had eerder tegen NRC gezegd dat ze tot publicatie zou overgaan als de bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslag te lang zou duren. Van zeker 274 stemlokalen in Paramaribo staat de stemuitslag nu online.

Volgens oppositieleiders Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP) en Gregory Rusland (NPS) proberen de Surinaamse autoriteiten de verkiezingsuitslag te manipuleren. Het drietal riep Van Dijk-Silos donderdagavond op de uitslagen bekend te maken. In verband met de onrust rondom de verkiezingsuitslag zouden waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hun verblijf in Suriname voor de tweede keer deze week hebben verlengd.

Lees ook: Groeiend wantrouwen over uitblijven Surinaamse verkiezingsuitslag

Sinds Suriname op maandag naar de stembus ging en oppositiepartij VHP van Chan Santokhi volgens de eerste prognoses op een ruime winst uitkwam, wacht het land nog altijd op een definitieve uitslag. President Bouterse zei eerder op de donderdagavond in alle districten een hertelling te willen, zonder daarvoor een specifieke reden te geven.

Van Dijk-Silos noemde de verkiezingen de meest chaotische in haar twintigjarige carrière. Het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, wijt de vertraging in het doorgeven van een uitslag aan de coronamaatregelen.