Snelle beursgang JDE Peet’s gedreven door koffie en corona

Snelle beursgang De beursgang van JDE Peet’s, moederbedrijf van Douwe Egberts, werd versneld uit vrees dat de beurzen opnieuw kunnen kelderen. „Je wilt in deze tijden geen dag langer met je beursgang wachten dan nodig.”

Fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Het moederbedrijf JDE Peet’s ging vrijdag versneld naar de beurs.
Fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Het moederbedrijf JDE Peet’s ging vrijdag versneld naar de beurs. Foto Remko de Waal/ANP

Veel koffie is er zeker doorheen gegaan. Bankiers, potentiële investeerders en het management van JDE Peet’s, moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts, werkten regelmatig tot diep in avond in de tien dagen voorafgaand aan de beursgang van vrijdag. Het internationale koffieconglomeraat haalde daarmee 2,3 miljard euro op. Nog nooit is de slotfase van een grote beursgang zo snel gegaan, aldus betrokken bankiers, beleggers en het beursbedrijf Euronext.

Vorige week dinsdag kondigde JDE Peet’s, geleid door de Amerikaan Kenneth ‘Casey’ Keller, nog aan dat het „binnen enkele weken” aandelen wilde gaan uitgeven via de Amsterdamse beurs. Het geld zou onder meer gaan naar het aflossen van schulden. Maar afgelopen donderdag, amper een week later, werd opeens bekend dat de beursgang de volgende dag al zou plaatsvinden. Waarom ging het plotseling zo snel?

Het snelle tempo heeft alles te maken met grote interesse van de investeerders rond de enige beursgang van dit formaat in coronatijd. Dat zegt Andreas Bernstorff, hoofd van de afdeling kapitaalmarkttransacties bij BNP Paribas in London, een van de drie grote banken die namens JDE Peet’s zocht naar investeerders.

Het bedrijf, dat na Nestlé wereldwijd nummer twee is in koffie en thee, wilde bovendien geld uit de markt halen vóór de beurzen misschien weer dalen, zeggen andere betrokkenen. Virtueel overleg tussen de vele betrokken partijen bij een beursgang, maakte het proces daarnaast efficiënter.

Beursgang in maart

Eigenlijk wilde JDE Peet’s, dat na een reeks fusies een overnames tientallen koffie- en theemerken bezit, waaronder het van oorsprong Friese Douwe Egberts, al in maart verhandelbaar worden aan Euronext. Dat plan was in december aangekondigd, vlak voor de eerste coronabesmetting in China. Toen het virus in maart was verspreid naar Europa en de rest van de wereld, met een beurscrach tot gevolg, kwam via de media naar buiten dat de beursgang werd uitgesteld.

„Na de enorme volatiliteit die we in maart en april hebben gezien, was het de afgelopen twee weken rustig op de financiële markten. Het sentiment is zelfs licht positief,” zegt de van oorsprong Ierse bankier Bernstorff. „Als de belangstelling dan groot blijkt, wacht je zeker in deze tijden geen dag langer met je beursgang dan nodig.”

Gewoonlijk duurt de ‘roadshow’, de intekenperiode voor een nieuw aandeel, zo’n twee tot vier weken. Bij JDE Peet’s was dat drie dagen: een record

Ultrakorte ‘road show’

Vandaar dat er snel is gehandeld om investeerders te laten intekenen op de aandelen, stelt Bernstorff. Gewoonlijk duurt zo’n periode twee tot vier weken, waarbij de top van het bedrijf langsgaat bij grote investeerders, zoals pensioenfondsen, om persoonlijk vragen te beantwoorden over hun bedrijf en strategie. De zogeheten road show. Daarna krijgen investeerders doorgaans acht dagen om de begeleidende banken te laten weten hoeveel aandelen ze willen kopen en tegen welke prijs, het book building.

Nu werd het proces ingekort tot tien dagen, met daarin slechts drie dagen book building. „Het ging zorgvuldig, maar wel in recordtijd,” aldus de bankier van BNP Paribas. Meerdere factoren hielpen. Omdat de beursgang „pre corona” was aangekondigd, had de bedrijfstop van JDE Peet’s al in persoon verkennende gesprekken met grote investeerders gedaan. Ook waren de cijfers en prognoses van het bedrijf relatief gemakkelijk te doorgronden. Bernstorff: „Topman Casey had al over langere tijd vertrouwensbanden opgebouwd. Toen bleek de vraag naar koffie en thee van JDE Peet’s ook in coronatijd sterk bleef, waren beleggers snel overtuigd.”

Lees ook: De koffiebeursgang levert minder op dan verwacht, maar genoeg om door te gaan

Hoog cafeïnegehalte

Een van de investeerders in JDE Peet’s vertelt dat de snelle beursgang in hun beleving een in iets te hoog cafeïnegehalte had. „Het was heel kort dag allemaal,” zegt een portefeuillemanager van een grote Nederlandse belegger, die alleen op achtergrondbasis wilde reageren. „Ik was al langer in gesprek met de brokers van de begeleidende banken over deze investering. In die zin waren we voorbereid. Maar na de publicatie van de prospectus dinsdag met de concrete cijfers van JDE Peet’s had ik slechts twee dagen om het bedrijf zelf te analyseren.”

De portefeuillemanager was afgelopen week dan ook „tot in de nachtelijke uren” aan het rekenen en via videoverbinding met collega’s aan het overleggen over een mogelijk belang in de koffiegigant. Gewoonlijk is er meer rust en praat hij bij grote beleggingen zelf met de bestuursvoorzitter en de financiële top van een bedrijf, bezoekt bij een bedrijf als JDE Peet’s een koffiebranderij. Vanwege corona kon dat allemaal niet. „Totaal niet ideaal.”

Euronext moest „flink doorwerken” om JDE Peet’s al op vrijdag notering te geven

Beursbedrijf Euronext moest ook even „flink doorwerken” om JDE Peet’s al op vrijdag een notering te geven, compleet met een „klein digitaal feestje” voor het koffiebedrijf, de banken en de investeerders bij het luiden van de gong om negen uur ’s ochtends, toen het aandeel bij opening 11 procent steeg. Dat vertelt Simone Huis in ‘t Veld, bestuursvoorzitter van Euronext Amsterdam. „Het proces van een beursgang verloopt altijd volgens dezelfde stappen. Maar in dit geval gingen die stappen heel snel.”

Net als de bankiers en veel grote investeerders had het team bij Euronext al voor de pandemie persoonlijk kennis gemaakt met de top van JDE Peet’s, zegt Huis in ’t Veld. „De laatste tijd ging het contact noodgedwongen via videoverbinding. Dat ging prima. Voor ons laat de beursgang van JDE Peet’s zien dat de kapitaalmarkt een aantrekkelijke vorm van financiering blijft, ook in deze tijd.”

Huis in ‘t Veld verwacht net als bankier Bernstorff en de portefeuillemanager van de grote Nederlandse belegger dat de ervaring in coronatijd het proces van beursgangen blijvend verandert. Het slotproces van laatste vragen aan het management zal virtueel – en daarmee sneller – blijven gaan, denken ze. Maar liefst wel nadat er in een eerdere fase een persoonlijke ontmoeting is geweest tussen bedrijf en belegger. De portefeuillemanager: „Wij investeren wel iets meer dan een paar centen. Dan kijk je elkaar graag eerst even in de ogen.”