Opinie

Singapore aan de Amstel

Column Amsterdam

Auke Kok

Soms weet je inzake de ambities van ons stadsbestuur niet of je nou moet lachen of huilen. Op het ongekend moedige plan om over tien jaar tijd alle benzine- en dieselauto’s de toegang tot Amsterdam te ontzeggen is al veel kritiek geweest, maar dat voornemen heeft in ieder geval het voordeel van de eenvoud: een uitlaat kun je niet verstoppen. Met de handhaving zal het aangaande de verplichte elektriciteit mogelijk meevallen. Een geheel ander verhaal is de hemelbestormerij wat betreft ons afval. Dat zal namelijk, als het aan de boven ons gestelden ligt, straks geheel opnieuw worden benut. U leest het goed, we gaan ‘circulair’! Het komt er op neer dat alle rotzooi die we met z’n achthonderdduizenden produceren over enige tijd een nieuw doel krijgt. Het afval wordt óf gerepareerd óf benut als grondstof. De straten schoon en alles hergebruikt: ziedaar de ambitie.

Fantastisch. Of: krankzinnig.

Fantastisch omdat een mens, dus ook een bestuurder, niet zonder idealen kan. Krankzinnig omdat, nou ja, kijk zelf.

En deze asociale meute moet dus worden omgeturnd in nette afvalaanbieders en -scheiders?

Ons aloude afvalprobleem is recentelijk juist alleen maar erger geworden. Het coronamotto ‘blijf zo veel mogelijk thuis’ is door onthutsend veel stadgenoten omgezet in ‘gooi alles lekker op straat’. Geen schuur of berging bleef onopgeruimd en dan was het duidelijk te veel moeite het grof afval zelf weg te brengen of op afspraak te laten weghalen. Veel thuis eten en laten bezorgen leidde tot enorme stapels dozen en smurrie die niet in, maar als het even kan náást de containers lagen te stinken.

En deze asociale meute moet dus worden omgeturnd in nette afvalaanbieders en -scheiders? Een – hoe zeg je dat netjes – hele uitdaging.

Ik weet niet of het waar is wat sommigen beweren: dat linkse colleges slecht zijn in afval. Zulke commentatoren wijzen dan op bijvoorbeeld Bologna (links/smerig) en Singapore (rechts-autoritair/schoon). Met als conclusie dat het momenteel kneiterlinkse Amsterdam ons vuil nooit de baas zal worden. En het moet gezegd dat het meer liberale Amstelveen aanmerkelijk betere cijfers kan overleggen als het op afvalscheiding aankomt dan het Kremlin aan de Amstel.

Maar hoe verder onze mooie stad achterblijft bij de landelijke trend naar aparte inzameling van papier, glas en dergelijke, hoe hoogdravender de ambities. Bleken wij niet in staat de plastics in behoorlijke mate in de daartoe bestemde containers te doen: geen nood, het bestuur schaft de plastic-containers gewoon af (per 1 januari 2021); machines zullen die scheiding voor hun rekening nemen. In plaats van plastics zullen de bewoners dan hun groente en fruit apart moeten weggooien. Waarom dat wél zou lukken? Simpel, het staat in Uitvoeringsprogramma Afval en Grondstoffen 2020-2025 dus dat kan nooit een probleem zijn.

Het kan niet anders of deze Grote Stap Voorwaarts naar een circulaire economie gaat gepaard met draconische handhaving, met rechercheurs die al onze vuile gangen nagaan, met overal sensoren in en toezichtcamera’s bij de containers, en immense boetes.

Amsterdam een links soort Singapore? Zal mij benieuwen.

Auke Kok is schrijver en journalist.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.