Recensie

Recensie Muziek

Het fagotconcert van Édouard Du Puy is een ware ontdekking

Fagottist Bram van Sambeek wijdt zijn nieuwe cd aan bekend repertoire én een herontdekt concert, dat warmbloedig en spannend blijkt.

Vorig jaar coverde fagottist Bram van Sambeek met ORBI nog Metallica, nu legt hij zijn versie van het Fagotconcert van Mozart – hét usual suspect voor fagot – op de stapel opnames.

Sambeek staat voor een stevige, vastberaden uitvoering, ondersteund door de spierballen van het Zweeds Kamerorkest. En toch klinkt in het tweede deel een volwassen en contemplatieve Mozart. Alsof ook hij al een tijdje binnen zit en eindelijk tijd heeft om eens na te denken.

Mozart levert de bekende naam, Weber een fijn voorprogramma, maar de echte reden om deze cd op te zetten is Édouard Du Puy. Wat een geluk dat Van Sambeek dit concert per ongeluk ontdekte. Heerlijk is het, warmbloedig en spannend, bij vlagen onvervalst snerpend en uitermate virtuoos. Soms lijkt het net een verloren avontuurtje van Beethoven, soms klinkt het ouder, dan plotseling weer bijna modern. Dit is Van Sambeek en zijn fagot samen in de speeltuin.