Verenigd Koninkrijk dreigt China met visumverruiming Hongkongers

China De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab wil dat China afziet van de ‘veiligheidswetten’ voor Hongkong. Zo niet, dan opent hij voor Hongkongers de weg naar Brits staatsburgerschap.
Mensen lopen langs een tv-scherm dat de resultaten toont van het Nationaal Volkscongres in Beijing, waar gestemd werd over de veiligheidswet voor Hongkong op donderdag.
Mensen lopen langs een tv-scherm dat de resultaten toont van het Nationaal Volkscongres in Beijing, waar gestemd werd over de veiligheidswet voor Hongkong op donderdag. Foto Tyrone Siu/Reuters

Het Verenigd Koninkrijk wil de visummogelijkheden voor Hongkongers met een Brits-overzees (BNO) paspoort uitbreiden, tenzij China alsnog de controversiële veiligheidswetten intrekt. Dat heeft de Britse buitenlandminister Dominic Raab donderdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Zo’n 300.000 Hongkongers met een BNO-paspoort kunnen momenteel een visum krijgen voor zes maanden. „Als China deze weg vervolgt en de nationale veiligheidswetgeving implementeert, gaan we die status veranderen”, dreigde Raab. „We zullen de limiet van zes maanden schrappen en toestaan dat BNO-paspoorthouders naar het VK komen om te werken en studeren voor twaalf maanden, wat de weg opent voor vol staatsburgerschap.”

China probeert nu zijn greep op Hongkong weer te versterken, onder andere door middel van een uitleveringswet waardoor Hongkongse burgers uitgeleverd moeten worden aan China als het land daarom vraagt. Deze ‘veiligheidswetten’ zorgden afgelopen jaar voor maandenlange protesten die grote delen van het centrum van Hongkong en universiteiten plat legden. Afgelopen maand zijn deze pro-democratieprotesten weer opgelaaid. Donderdag heeft het Nationaal Volkscongres van China gestemd voor de invoering van de nieuwe wetten, die in september in werking moeten treden.

Hongkong was 156 jaar lang een Britse kolonie, tot 1997. Daarna is het gebied overgedragen aan China, maar behield het een speciale status. Hongkongers die voor 1997 zijn geboren kregen naast een Chinees of Hongkongs paspoort ook een BNO-paspoort.

Het VK is niet het enige land dat probeert China op andere gedachten te brengen. Ook de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië hebben „grote zorgen” geuit over het Chinese besluit de speciale bestuurlijke regio verder in te lijven. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zegt dat de Europese Unie het erover eens is dat de „autonomie van Hongkong niet kan worden ondermijnd”.

Lees ook: China neemt een risico met zijn nieuwe wetten voor Hongkong