In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Terwijl de uitbraak van het coronavirus in meerdere landen afzwakt, laaiden protesten juist op. In de VS wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld, in Hongkong tegen Chinese inmenging en in Italië voor aandacht voor de problemen in de toeristische sector.
Afgelopen maandag kwam de Amerikaan George Floyd om het leven in Minneapolis nadat een agent bij zijn arrestatie langdurig een knie op zijn nek had gezet. De dood van de ongewapende, zwarte man leidde deze week tot dagenlange protesten tegen politiegeweld en voor de rechten van zwarte Amerikanen. Op deze foto, gemaakt in de nacht van donderdag op vrijdag, is te zien hoe in Minneapolis een fastfoodrestaurant in vlammen opgaat.
Foto John Minchillo/AP
Arbeiders in een diamantenwerkplaats in de Indiase stad Ahmedabad lunchen op afstand van elkaar om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bijna twee maanden geleden ging India in een strikte lockdown - de grootste ter wereld. Inmiddels is een deel van de regels versoepeld en mogen onder meer kleine winkels weer open en wordt het binnenlandse vliegverkeer hervat.
Foto Sam Panthaky/AFP
Beladen vrachtwagens voeren een test uit op de Sutong Yangtze River Bridge, die de Chinese steden Nantong en Changshu met elkaar verbindt. De elf kilometer lange brug over de Yangtze moet later dit jaar in gebruik genomen worden.
Foto STR/AFP/China Out
De protesten in Hongkong zijn weer opgelaaid na maanden van relatieve stilte door het coronavirus. Duizenden demonstranten gingen de afgelopen weken de straat op om zich uit te spreken tegen de nieuwe veiligheidswet van Beijing, die het najagen van onafhankelijkheid van China strafbaar stelt. Hongkongers zien de wet, die inmiddels is aangenomen door het Chinese parlement, als de volgende stap om de vrijheid van Hongkong in te perken en de grip van China op de de semi-autonome regio te verstevigen.
Foto Isaac Lawrence/AFP
Ivoriaanse schoolkinderen wassen hun handen voor ze het klaslokaal in mogen. De scholen in Ivoorkust gingen deze week weer open nadat ze tijdelijk gesloten waren om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel geldt er tot zeker eind mei de noodtoestand en zijn er reisbeperkingen voor de inwoners van het West-Afrikaanse land.
Foto Legnan Koula/EPA
Een vrachtschip wordt voor onderhoud binnengehaald in een haven van de Bengaalse hoofdstad Dhaka.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Het aantal sterfgevallen door Covid-19 in Rusland loopt de afgelopen weken hard op, maar het aantal nieuwe besmettingen lijkt te stabiliseren. De eerste coronamaatregelen zijn daarom versoepeld. Zo mogen winkels in het zwaargetroffen Moskou vanaf 1 juni weer open en mogen inwoners van die stad vanaf dezelfde dag weer de straat op - mits zij een mondkapje dragen.
Foto Dimitar Dilkoff/AFP
Nieuw gegraven graven op een kerkhof in de Braziliaanse stad São Paulo. Op deze plek zullen veel mensen begraven worden die aan Covid-19 zijn overleden. In het Zuid-Amerikaanse land zijn na de Verenigde Staten de meeste besmettingen met het coronavirus vastgesteld en zijn tot dusver meer dan 26.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
Foto Paulo Whitaker/EPA
In buurland Peru zijn voor zover bekend ruim vierduizend mensen overleden aan Covid-19. Op deze foto een man (links) die met harpmuziek afscheid neemt van zijn aan Covid-19 overleden vader op een begraafplaats in een buitenwijk van Lima.
Foto Rodrigo Abd/AP
Horeca-uitbaters en ondernemers verzinnen allerlei methoden om te voorkomen dat hun klanten elkaar kunnen besmetten met het coronavirus. Zo ook de Franse designer Christophe Gernigon die deze plexiglas bescherming ontwierp. Op deze foto twee klanten in het Parijse restaurant H.A.N.D.
Foto Alain Jocard/AFP
Dit plein in Florence zou normaal gesproken vol met toeristen staan op een zonnige dag, maar afgelopen week waren alleen toeristenkoffers te zien. Reisbureaus demonstreerden op het Piazza Santa Croce om meer aandacht te krijgen voor de problemen die de coronapandemie heeft veroorzaakt in de toeristensector.
Foto Claudio Giovannini/EPA
Zonaanbidders proberen afstand van elkaar te houden op het strand van het Spaanse San Sebastián. Deze week werd bekend dat toeristen die Spanje na 1 juli bezoeken niet meer in quarantaine hoeven.
Foto Javier Etxezarreta/EPA
De zestienjarige zwemster Elizaveta Beliaeva blijft tijdens de coronacrisis op niveau in haar achtertuin in het Russische Kaliningrad.
Foto Vitaly Nevar/Reuters
Veel koppels stellen hun bruiloft uit door de uitbraak van het coronavirus, maar sommige kiezen ervoor het feest in aangepaste vorm te laten plaatsvinden. Zo ook dit stel in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia. Terwijl hun familie via Zoom meekeek, gaven Linda Delk en Ardell Hoveskeland op veilige afstand van de gemondkapte pastoor en gitarist het ja-woord. Hierop zei de pastoor: „you may remove your mask and kiss the bride".
Foto Andrex Caballero-Reynolds/AFP
Deze winterse foto werd in februari gemaakt in het noorden van Zweden. Op de luchtfoto is een deel van de kudde rendieren van een Sami-stel dat in de buurt van Ornskoldsvik woont. De Sami zijn de inheemse bewoners van hun land Sápmi, dat het noordelijke gedeelte van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland beslaat.
Foto Jonathan Nackstrand/AFP