In Rotterdam zijn de eerste voorstellingen al uitverkocht

Zalen in Rotterdam De grote zalen blijven voorlopig nog dicht, maar kleinere theaters gaan open, net als de bioscopen. Live muziek blijft lastig.

Spontaan naar een film of voorstelling; dat zit er voorlopig niet in. Er worden geen kaartjes aan de deur verkocht, dus reserveren is verplicht. En aan te raden, gezien de beperkte capaciteit van maximaal dertig personen vanaf 1 juni en honderd vanaf 1 juli.

Hoe dan ook, theaters zijn blij dat ze hun deuren weer mogen openen, net als de horeca. „Het is fijn om het toneel weer te bespelen voor en met publiek”, zegt Caroline Pietermaat van Jeugdtheater Hofplein. „Niet alleen gaan we zelf weer open, waar mogelijk stellen we het Hofpleintheater ook beschikbaar voor andere gebruikers. Bij ons is een volle bak nu 140 man in plaats van de gebruikelijke 496, dat kan voor een ander gezelschap de normale uitverkochte capaciteit zijn.”

Kom maar op met die gasten!

Rotterdamse theaterpodia hebben overlegd hoe ze elkaar op deze manier kunnen helpen. Behalve over het uitwisselen van zalen zijn er ook ideeën over het gezamenlijk inkopen van ontsmettingsmiddelen. Zo is corona een onbedoelde impuls voor samenwerking in de cultuursector in de stad. Pietermaat: „We hebben solidariteit hoog in het vaandel staan, maar de continuïteit van onze eigen zalen is natuurlijk ook belangrijk. Daartussen wordt je heen en weer geslingerd.”

Intieme voorstellingen

Ook Maarten Bakker van Studio de Bakkerij denkt dat theaters van elkaars ervaringen kunnen leren. „We hopen dat we als klein theater een voortrekkersrol kunnen spelen en wellicht ervaringen kunnen delen met de andere theaters die later dit jaar weer hun deuren zullen open doen.” De Bakkerij kan normaal 50 man in de zaal ontvangen, dus is gewend aan intieme en kleine voorstellingen. „We kunnen straks nog 30 man ontvangen. Het wordt dus nog intiemer!” Bakker heeft een paar standaardopstellingen gemaakt die hij toepast afhankelijk van het aantal bezoekers en of die alleen of met zijn tweeën komen. „Setjes mogen naast elkaar zitten, want het moet veilig, maar ook een beetje leuk blijven. Ook een drankje na afloop blijft mogelijk.” Artiesten gaan programma’s aanpassen zodat ze twee keer per avond kunnen spelen. „Dan behalen we onze normale capaciteit nog.”

Ook bioscopen kunnen minder stoelen verkopen. De eerste films die vanaf 1 juni draaien in Pathé De Kuip en Schouwburgplein zijn al uitverkocht, en ook bij Kino zijn er al voorstellingen vol gereserveerd. In het oude gebouw in de Gouvernestraat moesten wel wat „infrastructurele uitdagingen” overwonnen worden, zegt Jan de Vries van Kino. „Maar alle vier de zalen kunnen weer open, zij het dat in de kleinste zaal tot 1 juli niet meer dan twaalf personen kunnen. Na 1 juli zullen dat er 25 zijn en in de grote zaal 85. We moeten ook een beetje geluk hebben dat er veel mensen met zijn tweeën komen, want die mogen naast elkaar zitten.”

Aanbod van film is wat beperkter, want veel grote producties zijn uitgesteld. „Met een combinatie van nieuwe film en klassiekers denken we toch een aardig programma te hebben.” De drankjes mogen mee de zaal in, maar het restaurant blijft in ieder geval tot september dicht. Om drukte te voorkomen zit er steeds een half uur voor de aanvang van elke film. Er zal een zaalwacht aanwezig zijn en de film zal niet automatisch maar handmatig worden gestart, als iedereen zit”, zegt De Vries.

Nog geen concerten

Bij de muziekpodia Bird en Rotown is dat juist andersom: daar gaan op 1 juni het café(terras) en het restaurant weer open, maar zijn concerten nog niet mogelijk. Voor de zalen is het wachten op 1 september als (hopelijk) het verbod op evenementen wordt opgeheven. Maar dan nog is er veel onzeker, zegt Philip Powel van Bird. Hij is betrokken bij de werkgroep die voor Rotterdam het protocol voor veilig uitgaan aan het schrijven is. „Als er dan nog geen alternatief is voor de anderhalve meter afstand, blijft het onwerkbaar.” Binnenkort vindt er een pilot plaats die een blauwdruk moet opleveren voor na 1 september. Concerten zitten er nu nog niet in. „We mogen niets dat neigt naar een evenement. Maar voor de mensen die wat komen drinken buiten willen we wel kleinschalige optredens organiseren, van singer/songwriters bijvoorbeeld. Gelukkig is de gemeente soepel met terrassen, aan vierkante meters geen gebrek.”

Wat er na 1 september mogelijk is, hangt af van het protocol voor de zalen. „Afgaand op het horecaprotocol kan ik me haast niet voorstellen dat daar iets uitkomt dat voor een relatief kleine zaal als Rotown werkbaar zal zijn”, zegt Minke Weeda van Rotown. „Wij hebben simpelweg de ruimte niet om honderd man op anderhalve meter van elkaar een concert te laten bezoeken, en anderzijds kunnen wij met een dergelijke lage zaalbezetting nooit kostendekkend werken.” De onzekerheid over wat er later mag, weerhoudt Rotown er ook van nu te experimenteren. „Zolang er geen zicht is op een datum waarop wij weer ‘normaal’ kunnen gaan draaien, lijkt het me heel onverstandig om geld over de balk te gaan smijten. Alleen als blijkt dat we vanaf september weer volop kunnen gaan draaien, willen wij overwegen al eerder in aangepaste vorm iets te proberen.”