Suriname

Kiesbureau dreigt uitslag verkiezingen te openbaren

Het hoofd van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos dreigt de uitslag van de Surinaamse verkiezingen van 25 mei zelf te publiceren als het ministerie van Binnenlandse Zaken nog veel langer wacht deze bekend te maken. „Ik heb de uitslagen al want er zijn foto’s van gemaakt bij elk stembureau. Ik heb die in een archief om straks te vergelijken met de voorlopige uitslag die het ministerie moet bekendmaken.” Van Dijk-Silos noemt het „absurd” dat er zelfs twee dagen na de verkiezingsdag nog geen voorlopige uitslagen zijn. De parlementsverkiezingen lijken na het tellen van een groot deel van de stemmen gewonnen door de oppositiepartij VHP van Chan Santokhi. De NDP van president Desi Bouterse zou ruimschoots haar meerderheid verliezen. Van Dijk-Silos moet uiteindelijk in haar functie de verkiezingsuitslag geldig verklaren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alles langer geduurd dan normaal vanwege de coronamaatregelen. (NRC)