Sportscholen mogelijk al eerder open

Coronacrisis Sommige sectoren kunnen mogelijk tóch eerder open, zei Rutte woensdag. Verder adviseerde de premier: stel je vakantie uit, als het kan.

Sportscholen maken de ruimte coronaproof.
Sportscholen maken de ruimte coronaproof. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Sportscholen en sauna’s mogen waarschijnlijk toch al eerder open, vanaf 1 juli. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag bekendgemaakt na overleg met het crisisteam van het kabinet. Ook de heropening van sport- en verenigingskantines en casino’s wordt vervroegd. Eerder zouden die pas 1 september open gaan. Voor de seksindustrie verandert er niets, die sector moet wel wachten tot september.

Rutte herhaalde woensdag dat de versoepeling wel afhangt van het advies van het Outbreak Managment Team, dat in de laatste week van juni besluit of het mogelijk is. „Dat hebben we met zijn allen in de hand”, zei Rutte. „Hoe we ons houden aan de gedragsregels in Nederland – de anderhalve meter, het handen wassen, thuis blijven bij klachten – zal allemaal bepalend zijn voor of iets mogelijk is op 1 juli.” Ook de al eerder aangekondigde versoepelingen die per 1 juli ingaan, gaan alleen door als „het veilig kan”, zei Rutte. Dan gaat het bijvoorbeeld om het openen van de gemeenschappelijke wc’s en douches op campings en vakantieparken en de uitbreiding van het maximum aantal bezoekers voor bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen naar honderd personen.

Voor aankomende maandag, 1 juni, staan de eerstvolgende versoepelingen gepland. Dan gaan behalve de horeca ook musea en bioscopen weer voorzichtig open, met maximaal dertig bezoekers tegelijk.

Sportscholen waren het er niet mee eens dat ze in eerste instantie pas in september open konden. Fitnessketen BigGym had een kort geding aangespannen. Die zaak werd aangehouden in afwachting van een nieuw kabinetsbesluit en is nu ingetrokken.

Premier Rutte had woensdag nog een advies voor alle Nederlanders: als je niet gebonden bent aan de schoolvakantie, zei hij, stel je vakantie dan uit. Hij beklemtoonde dat vakantiegangers die ziek worden, zich moeten isoleren, al dan niet op een hotelkamer of in een tent of caravan. Vakantie in het buitenland is alleen mogelijk als landen toeristen willen ontvangen. Wie naar het buitenland gaat, dient zich aan de lokale coronaregels te houden. En: wie terugkeert uit het buitenland mag geen extra risico vormen voor verspreiding van het virus in Nederland. Het kabinet brengt nog in kaart naar welke landen reizen misschien mogelijk wordt, volgende week volgt daar meer informatie over.

Tot slot had minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) nog nieuws over de corona-app die op dit moment wordt ontwikkeld. Er ligt een eerste ontwerp, dat in juni moet worden getest. „We staan aan de vooravond van het testen van alle Nederlanders op corona”, zei De Jonge, „en dat betekent dat we veel bron- en contactonderzoek moeten gaan doen. Dat kan met een app sneller.” De minister maakt volgende maand bekend wanneer de app landelijk beschikbaar wordt.