Opinie

Slettebak

Mirjam de Winter

Lies is een gesteriliseerde, Rotterdamse scheepskat van ruim een jaar oud. Een kleine, zwarte poes met een wit streepje op haar kin en witte vlekjes op borst en voorpootjes. Ter wereld gekomen in een oude badkuip vol stro op het erf van een gereformeerde zorgboerderij in de Alblasserwaard. Als kitten verhuisde ze naar een (varend) woonschip in de Oude Haven, waar ze samenleeft met de schipper en zijn twee dochters. Lies is bepaald geen muurbloempje. Ze houdt van avontuur, zoals dat wel vaker het geval is met geboren boerderijkatten. Die blijven altijd een beetje wild, dat zit in hun genen. Niet dat Lies krabt of bijt, integendeel, ze laat zich maar al te graag door jan en alleman aanhalen. Het is zo’n type dat zich jammerend om je enkels windt, net zo lang tot je haar aandacht geeft. Een „slettebak” en „aandachtshoer” noemt de schipper haar, zonder overigens aan „slutshaming” te willen doen, zegt hij er nadrukkelijk bij. Want hij houdt van haar karakter, ondanks alle problemen die ze hem bezorgt.

Sinds Lies namelijk ontdekt heeft hoe ze aan wal kan komen (waarbij ze ook nog eens regelmatig in het water belandt en door de schipper moet worden gered), loopt ze de halve stad door op zoek naar aandacht en spanning. Ze wandelt winkels binnen op de Coolsingel, Hoogstraat of Lijnbaan en gaat net zo lang staan miauwen tot de wanhopige winkelbediende de dierenambulance belt om haar af te laten voeren. De schipper moet haar steeds weer ‘terugkopen’ van de dierenbeschermers: 27,50 euro per gemaakte rit.

Lies blijkt de grootste zwerver aller Rotterdamse katten

Om te voorkomen dat Lies per ongeluk definitief in het asiel terechtkomt, is ze gechipt en draagt ze om haar hals een kokertje met telefoonnummer. Met als gevolg dat de schipper soms midden in de nacht telefoontjes of sms-jes ontvangt van mensen die melden dat ze zijn „verdwaalde” kat hebben gevonden. Onlangs verscheen er zelfs een foto van zijn Lies op Facebook, waarop ze, omringd door kussens van velours, à la Manet poseerde als schilderkunstig liggend naakt op het bed van een wildvreemde. Ook ontdekte haar baasje dat ze al tijden een ander heeft, een vast logeeradres in het centrum, waar ze zich maar al te graag laat verwennen.

Om een beter beeld te krijgen van het geheime leven van Lies heeft de schipper haar onlangs een GPS- tracker omgebonden, die precies aangeeft waar de poes zich op ieder moment van de dag bevindt. Ook kan hij achteraf zien welke route ze die dag of nacht heeft afgelegd. Vooral ’s nachts blijkt Lies kilometers te maken, kriskras door de binnenstad van Rotterdam. Via de Markthal en de Binnenrotte richting de Coolsingel, waar ze graag rondhangt bij de McDonalds. Ook het Hilton, de Schouwburg en de Doelen zijn populair. Of ze wandelt via de West-Kruiskade helemaal naar West. Lies blijkt de grootste zwerver aller Rotterdamse katten, zo valt af te lezen van de lijst die de leverancier van de GPS-tracker online bijhoudt. Veel meer plaatselijke katten worden met dat systeem gevolgd, maar al weken staat Lies met stip op nummer 1. Maar voor wie haar toevallig tegenkomt in de stad, heeft de schipper een verzoek: laat lopen! Lies is niet verdwaald en ook niet weggelopen. En als ze zich smekend aan je voeten werpt, aai haar desnoods eventjes, maar negeer verder al die aandachttrekkerij. En bel vooral de dierenambulance niet!

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.