In beeld

Aanhoudende protesten na dood George Floyd in Minneapolis en andere Amerikaanse steden

In meerdere Amerikaanse steden zijn deze week duizenden mensen de straat op gegaan na de gewelddadige en dodelijke arrestatie van George Floyd in Minneapolis. Woensdagavond liepen de protesten daar uit op vernielingen, brandstichting, en hard politieoptreden en overleed ten minste één demonstrant. Een dag later was opnieuw sprake van veel onlusten en waarschuwde president Donald Trump dat hij kan besluiten het leger in te zetten.

Floyd, een 46-jarige zwarte man, overleed maandagavond toen hij geboeid op de grond lag en een agent een knie op zijn nek had gezet. Op videobeelden is te zien dat de ongewapende man naar adem hapt en zegt niet te kunnen ademen. De vier betrokken agenten zijn ontslagen, en is er een onderzoek geopend naar het politieoptreden.
In Minneapolis gingen voor de derde achtereenvolgende dag mensen de straat op. Een deel van de demonstranten bestormde een wijkbureau van de politie, dat daarna in vlammen opging. Ook bij een slijterij werd brand gesticht.
Foto Kerem Yucel / AFP
Demonstranten staan rondom een wegblokkade van winkelkarretjes uit een naburige kledingwinkel, die in opgeworpen bij de protesten in Minneapolis.
Foto Kerem Yucel / AFP)
In Minneapolis werden niet alleen de politie maar ook de National Guard ingezet om de demonstranten in het gareel te houden, maar dat had donderdagavond geen effect. President Donald Trump heeft gedreigd het leger breder in te zetten in de straten, en daarbij toestemming te geven om te schieten.
Foto Kerem Yucel / AFP
Donderdag gingen ook in Denver (deze foto), New York en Phoenix duizenden mensen de straat op, om te demonstreren tegen overmatig politiegeweld. In Louisville, Kentucky, zijn volgens de lokale autoriteiten zeker zeven mensen beschoten.
Foto David Zalubowski / AP
De mars die donderdag in Minneapolis was georganiseerd, begon rustig. Later op de avond zou die uiteen zijn gevallen, waarna confrontaties tussen kleinere groepen en de politie ontstonden. Agenten zouden onder meer traangas hebben ingezet.
Foto John Minchillo / AP
Een man is tijdens de protesten in de buurt van het politiebureau in Minneapolis gewond geraakt. Omstanders proberen hem te helpen.
Foto Kerem Yucel / AFP
Betogers in Louisville, waar de politie met scherp schoot op demonstranten, eisten ook gerechtigheid in een zaak uit maart waarbij agenten een jonge zwarte vrouw doodden die –vermoedelijk ten onrechte –voor een drugsdealer werd aangezien.
Foto Jada W. /AP
Een demonstrant in Los Angeles staat met een verbrande Amerikaanse vlag op straat, tegenover een rij politieagenten.
Foto Agustin Paullier/ AFP
Bloemen, kaarten en ballonnen op een herdenkingsplek dichtbij waar George Floyd maandagavond overleed.
Foto Kerem Yucel/ AFP
Een van de demonstraties op dinsdagavond in Minneapolis. "I can't breathe" refereert naar een paar van George Loyd's laatste woorden terwijl hij bij zijn nek werd vastgeklemd door een politieagent.
Foto Kerem Yucel/ AFP
De vriendin van George Floyd (rechts) op vlak na zijn overlijden.
Foto Kerem Yucel, AFP
Demonstranten in Minneapolis bij het politiebureau Third Precinct, waar de agenten die bij de dood van George Floyd betrokken waren, tot woensdag werkten.
Foto Kerem Yucel/ AFP
De politie verwijdert de barricades die door demonstranten op woensdagavond voor het politiebureau Third Police Precinct waren neergezet.
Foto Kerem Yucel/ AFP
Op de tweede avond van rellen en protesten zijn veel vernielingen aangericht in Minneapolis. Winkels werden geplunderd, en ramen vernield.
Foto Nicholas Pfosi/ REUTERS
Een demonstrant op woensdagavond. De politie trad die avond op met traangas tegen de uit de hand gelopen demonstraties. Ook werden schoten gelost, waarbij een iemand is omgekomen.
Foto Kerem Yucel/ AFP
De advocaat van Floyds familie riep woensdag op tot vreedzame protesten. "We kunnen niet zo laag gaan als onze onderdrukkers, en tijdens deze pandemie moeten we elkaar ook niet in gevaar brengen."
Foto Eric Miller/ REUTERS