Oppositie Suriname slaat alarm, Bouterse eist hertelling

Verkiezingen Oppositieleider Chan Santokhi heeft het Onafhankelijk Kiesbureau gevraagd de uitslagen snel bekend te maken. President Bouterse eist een hertelling.
Ronnie Brunswijk (ABOP), Chan Santokhi (VHP), Gregory Ruslan (NPS) en Paul Somohardjo (PL) uiten hun zorgen tijdens een persconferentie over het verloop van het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen.
Ronnie Brunswijk (ABOP), Chan Santokhi (VHP), Gregory Ruslan (NPS) en Paul Somohardjo (PL) uiten hun zorgen tijdens een persconferentie over het verloop van het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen. Foto Ranu Abhelakh/ANP

President Desi Bouterse, ook NDP-partijleider, kondigde donderdagavond via het Nationaal Informatie Instituut aan dat hij een hertelling gaat vragen in alle districten. Dat deed hij kort na een persconferentie waarin de oppositie het Onafhankelijk Kiesbureau had opgeroepen om in te grijpen. „Laat in elk district, elk stembureau aangeven in welk district welke partij hoeveel stemmen heeft.” Dat moet volgens Bouterse dan worden gepubliceerd „zodat het volk kan zien en we weten wat er op het proces-verbaal staat.”

Het publiek zou volgens Bouterse via de tv alles moeten kunnen volgen, zo meldde Starnieuws. Hertelling moet worden aangevraagd bij het hoofdstembureau, dat valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Starnieuws stuurt Bouterse ook een protestbrief naar het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), de hoogste autoriteit die de verkiezingen geldig moet verklaren.

President Desi Bouterse reageert in deze video voor het eerst op de verkiezingen in Suriname. "Er kan nog heel wat gebeuren."

Geplaatst door Evy Van Der Sanden op Donderdag 28 mei 2020

Lees ook: Groeiend wantrouwen over uitblijven Surinaamse verkiezingsuitslag

Eerder op de dag sloegen de drie oppositieleiders in Suriname, Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland, tijdens een persconferentie in de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo, waar het hoofdstembureau is gevestigd, alarm. Ze spraken van pogingen dozen met processen-verbaal van verkiezingsuitslagen te verwijderen, pogingen processen-verbaal aan te passen en zelfs een poging tot brandstichting.

„Ik roep het Onafhankelijk Kiesbureau op in te grijpen”, zei VHP-leider Santokhi, op basis van de tellingen de grote winnaar is van de verkiezingen. Hij riep de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer Silos-Van Dijk op haar in de media geuite dreigement waar te maken en snel de verkiezingsuitslag bekend te maken. De parlementsverkiezingen vonden afgelopen maandag plaats. In de sporthal zijn sinds dinsdag veel mensen van de oppositiepartijen aanwezig om de gang van zaken in de gaten te houden. Velen hebben er overnacht.

Wachten op verkiezingsuitslag

De OKB-voorzitter zei eerder dat zij al uitslagen heeft, inclusief gefotografeerde processen-verbaal. Ze verweet het verantwoordelijke Ministerie van Binnenlandse Zaken incompetentie. Volgens Santokhi sturen de autoriteiten aan op een volledige hertelling met als argument de chaos rond de verkiezingen. „U kunt dan zelf wedden wat het resultaat zal zijn.” Volgens de tellingen tot nu toe leed de NDP van president Desi Bouterse een zware nederlaag en verloor zij haar parlementaire meerderheid.

Drie dagen nadat het tellen van de stemmen is begonnen, is er nog steeds geen voorlopige uitslag, terwijl de situatie rond de sporthal waar de stembussen met uitslagen zijn opgesteld chaotisch is. Ronnie Brunswijk van oppositiepartij ABOP vertelde hoe hij ‘s avonds met spoed werd gebeld, zich haastte naar de sporthal en zag hoe dozen waren geopend en er overal processen-verbaal op de grond lagen. Ook probeerden mensen volgens Brunswijk met brandstof het gebouw in brand te steken. Volgens Brunswijk probeerde een kleinzoon van president Bouterse dozen mee te nemen maar werd hij uiteindelijk tegengehouden.

Volgens Santokhi hebben de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die door de oppositie zijn ingelicht over de incidenten, voor een tweede keer besloten nog langer in Suriname te blijven. Ook wordt de procureur-generaal ingelicht en verzocht „grondig onderzoek” te doen. „Er moet opgetreden worden, het democratisch recht van stemmen zit in de gevarenzone”, zei Santokhi.

OKB-voorzitter Silos-Van Dijk riep na de persconferentie van de oppositie in een tv-interview iedereen op „kalm te blijven”. Het OKB doet „zijn werk”, zo zei ze. De OKB-voorzitter zei te verwachten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag nog met de voorlopig verkiezingsuitslag komt. Volgens haar hoeft het OKB „nog niet in actie te komen”. Silos-van Dijk kondigde aan dat het OKB zijn personeel in de sporthal gaat verdubbelen en gaat zorgen voor een nachtploeg, na de ervaringen van afgelopen nacht.