Nieuwe topman

Gribnau bereidt Volksbank voor op privatisering

Martijn Gribnau wordt per 15 augustus directievoorzitter van de Volksbank. Hij treedt per 17 juni al toe tot de directie van het moederbedrijf van de banken SNS, ASN, Regiobank en hypotheekverstrekker BLG. Gribnau (55) komt over van de Amerikaanse financiële dienstverlener Genworth Financial. Daarvoor was hij werkzaam voor onder meer ING.

De Volksbank ontstond in 2013 na de nationalisatie van SNS Reaal. In november 2019 maakte minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) bekend dat de bank-verzekeraar nog zeker een jaar in handen van de Nederlandse staat zou blijven. Onderzocht wordt wat de beste manier is voor privatisering: onderbrengen bij investeerders, een beursgang, omvorming tot een coöperatie of een overname.

Gribnau moet de Volksbank klaarmaken voor privatisering. „Eind van dit jaar wordt de nieuwe strategie 2021-2025 vastgesteld”, aldus president-commissaris Jan van Rutte.

Gribnau volgt Maurice Oostendorp (64) op, sinds 2016 topman bij de VolkWat Oostendorp gaat doen na zijn afscheid, is niet bekend. (NRC)