Energieagentschap

IEA: investeringen in energie gaan dit jaar ‘verontrustend’ hard onderuit

Nooit eerder zijn de investeringen in energie zo hard onderuitgegaan als in de eerste helft van dit jaar. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat door de coronacrisis over heel 2020 400 miljard dollar (365 miljard euro) minder in de sector gestoken wordt dan vorig jaar, blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport. Dat zou een krimp van 20 procent betekenen. IEA-directeur Fatih Birol noemt de cijfers „diep verontrustend”.

Projecten liggen stil omdat het personeel door lockdowns verplicht thuiszit, investeringen zijn uitgesteld of afgesteld en productieketens zijn onderbroken, somt het IEA op.

Birol zegt dat de voortekenen om verschillende redenen verontrustend zijn. „Het betekent vandaag dat banen en economische kansen verloren gaan, maar ook dat we energievoorzieningen kwijtraken die we morgen misschien wel hard nodig hebben als de economie herstelt. De afname van uitgaven aan belangrijke technologieën voor schone energie kan tot gevolg hebben dat de hoognodige overgang naar meer veerkrachtige en duurzame energiesystemen ondergraven wordt.”

Alle sectoren worden door het virus getroffen, blijkt uit het rapport, maar fossiele brandstof veruit het sterkst. Investeringen in de winning van olie en gas (upstream) zakten van 483 miljard dollar naar een verwachte 322 miljard, de rest van de keten (midstream en downstream) van 273 naar 189 miljard.

Schone energie blijkt beter tegen de coronacrisis bestand. De investeringen in schone energie (inclusief nucleair) en energiebesparing dalen naar verwachting van 675,8 miljard dollar naar 567,8 miljard. Het aandeel van schone technologie in het totaal stijgt daarmee van 33,5 procent vorig jaar naar 37,3 procent dit jaar. Toch zijn de ontwikkelingen „lang niet genoeg” om de uitstoot van schadelijke stoffen blijvend te verlagen, waarschuwt het IEA.