Een beetje couture op je gezicht

Kunstmaskers Een afbeelding van de mond van Dalí, Shakespeare of gewoon je eigen gezicht – kunstenaars en ontwerpers bedenken originele ideeën voor het mondkapje.

Mondkapjeskunst in Rome.
Mondkapjeskunst in Rome. Foto Tiziana Fabi/AFP

De verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer bieden kansen voor ontwerpers, kunstenaars en entrepreneurs om van de gezichtsbedekking iets moois te maken, iets slims of iets flauws. Met de aankoop wordt soms de zorg ondersteund, zoals bij het Engelse project ‘Smile for the NHS’, waarvan de opbrengst naar de Britse gezondheidszorg gaat.

Ron Arad ontwierp mondkapjes waarop de onderkant van het gezicht van beroemde kunstenaars is afgebeeld, onder wie Shakespeare, Picasso en Dalí. Er is ook een masker met het gezicht van verpleegster Florence Nightingale. „Mensen zien er grappig uit met de maskers op”, zegt Arad in een promotievideo. „En dat is de bedoeling.”

Mondkapjeskunst in Las Vegas, een afbeelding van Carolyn Goodman, de burgemeester van de stad. Foto Ethan Miller/Getty Images/AFP

Ook modeontwerper Berend Brus liet zich door Dalí en zijn snor inspireren. „Toen ik gevraagd werd om voor #mondkappenou een uniek mondkapje te maken wilde ik iets doen met het surrealistische gevoel van deze crisis”, zegt hij op de site van de Rotterdamse kunstuitleen, die met het project onder meer het Rode Kruis steunt. „Aangezien ik geen zin had om mijn horloge te smelten heb ik ervoor gekozen om the man himself te verbeelden.” Voor de online tentoonstelling op Instagram kan iedereen selfies met mondkapje insturen.

Fashiontech-designer Chelsea Klukas van Lumen Couture ontwierp een masker waarop de drager met ledlichtjes een eigen boodschap kan laten zien. Op de promotiefoto’s vormen de lichtjes ‘6ft’, de afstand die in de VS moet worden gehouden (183 centimeter). Ook de opbrengst van dit project gaat naar liefdadigheid, zestig procent per verkocht masker is voor het Covid-19-fonds van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Passend bij je outfit

Danielle Baskin print de onderkant van je gezicht op een masker, met als bijkomend voordeel dat je met het masker op Face-ID op de smartphone kunt gebruiken.

Bij de modeontwerpers was Marine Serre de eerste die couture mondkapjes de catwalk opstuurde. Serre, die voor haar kleding vaak oude materialen hergebruikt, liet modellen eind februari tijdens Paris Fashion Week kapjes dragen van hetzelfde materiaal als de rest van hun kledij. Op de site van de Franse ontwerpster, marineserre.com, staat een patroon om zelf maskers te maken.

Lees ook: Zo’n mondkapje hoeft niet saai te zijn

Maskers niet passend bij je outfit maar bij je huid komen van Kim Kardashian. Haar merk Skims, vooral groot in ondergoed en shapewear, in negen tinten, brengt nu een gezichtsmasker in vijf varianten wit en bruin.