Nu ook derde bestuurslid Haga Lyceum per direct weggestuurd

Islamitische middelbare school Het is onduidelijk wie nu de leiding heeft op het Haga. Eerder deze week schorste bestuursvoorzitter Laamimach directeur Atasoy. Die zegt dat Laamimach zaterdag zélf al geschorst was.
Een leerling bij de ingang van het Haga Lyceum in Amsterdam-West.
Een leerling bij de ingang van het Haga Lyceum in Amsterdam-West. Foto David van Dam

De bestuurlijke onrust op het Cornelius Haga Lyceum is compleet: nadat begin deze week directeur Soner Atasoy en de bestuursvoorzitter van de islamitische school elkaar al geschorst hadden, heeft voorzitter Mohammed Laamimach nu derde en laatste bestuurder Sadrettin Karadag per direct ontslagen. Dat melden bronnen rondom de school donderdag aan NRC.

Wat dit feitelijk betekent voor de werkvloer van het Haga is vooralsnog onduidelijk. Secretaris-penningmeester Karadag en directeur Soner Atasoy erkennen de maatregelen die de voorzitter tegen hen genomen heeft niet. „Hoe kan je nou zestien uur van tevoren het ontslag van een medebestuurslid op de agenda zetten?”, zegt Atasoy, die het ontslag van Karadag een „Jungle Book”-actie noemt.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de drie bestuurders per mail verzocht duidelijk te maken wie de school nu formeel representeert. In het antwoord van Atasoy en Karadag valt te lezen dat Atasoy de leiding heeft op de werkvloer en „ondubbelzinnig bevoegd” is het Haga te vertegenwoordigen. Laamimach zegt er echter vanuit te gaan dat de twee „de statuten volgen” en hun taken neerleggen. Hij acht de schorsing die zijn collega’s tegen hem uitspraken niet rechtsgeldig omdat dat gebeurde in een officieuze vergadering.

Lees ook: Haga Lyceum luisterde de onderwijsinspectie af

Onrust

Sinds kort is duidelijk dat het flink broeit op het Haga. Vorig jaar schaarde de school zich na AIVD-waarschuwingen over extremistische banden van de leiding nog stevig achter de bestuurders. Nu blijkt echter dat een deel van het Haga zich tussentijds is gaan storen aan de autoritaire leiderschapsstijl van Atasoy. Op basis van gesprekken met betrokkenen onthulde NRC vorige week dat de medezeggenschapsraad van de school heeft gepleit voor een beperktere rol van Atasoy, dat de ouderraad uit onvrede over hem is opgestapt en dat Laamimach van plan was de directeur te schorsen.

Voordat de voorzitter die schorsing afgelopen maandag uitsprak, is hij volgens Atasoy en Karadag echter zélf al geschorst. Laamimach was volgens hen dan ook niet meer bij machte om zijn medebestuurders de wacht aan te zeggen. De voorzitter spreekt dit tegen. Hij is naar eigen zeggen nooit geschorst omdat daarover niet in een officiële vergadering werd gestemd. Alleen de voorzitter - hijzelf dus - zou zo’n vergadering kunnen oproepen. Naar verwachting is een uitspraak van de rechter nodig om duidelijk te krijgen welk van de twee kampen kan blijven zitten.

De Onderwijsinspectie heeft ouders en medewerkers gevraagd zich te melden zodat ze een beter beeld kan krijgen van de onrust op het Haga. Verhalen van betrokkenen zullen meegenomen worden in het huidige inspectie-onderzoek. Vorige week berichtte NRC dat inspecteurs tijdens hun werk op het Haga waren afgeluisterd. Hiervan heeft de dienst inmiddels melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie.