Cummings brak ‘misschien’ lockdownregels, politie laat het erbij

Johnsons adviseur Dominic Cummings reisde in maart zo’n vierhonderd kilometer naar een buitenhuis met zijn vrouw terwijl ze klachten had.
Dominic Cummings bij zijn huis deze week, nadat bekend werd dat hij tegen de lockdownregels in met zijn vrouw en kind had gereisd terwijl een lid van het gezin klachten had die op een besmetting met het coronavirus konden duiden.
Dominic Cummings bij zijn huis deze week, nadat bekend werd dat hij tegen de lockdownregels in met zijn vrouw en kind had gereisd terwijl een lid van het gezin klachten had die op een besmetting met het coronavirus konden duiden. Foto Neil Hall/EPA

Dominic Cummings’ reis van Londen naar Durham was „misschien een kleine overtreding” van de lockdownregels, zegt de Britse politie donderdag, aldus omroep BBC. Desondanks zullen er geen verdere stappen worden ondernomen tegen de adviseur van premier Boris Johnson. De premier stelt dat hiermee de zaak is afgesloten.

De politie zegt dat zij „niet van plan is om met terugwerkende kracht actie te ondernemen met betrekking tot het incident”, omdat ze Cummings niet anders wil behandelen dan de rest van de bevolking. De overtreding wordt als „klein” beschouwd omdat er geen aanwijzingen zijn dat de social distancing-regels zijn overtreden tijdens de reis.

Afgelopen weekend onthulden twee Britse kranten dat Cummings eind maart met zijn gezin zo’n vierhonderd kilometer reisde naar een landhuis van zijn familie, terwijl zijn vrouw op dat moment symptomen van Covid-19 vertoonde. Cummings werd niet lang daarna ook ziek.

Dinsdag eisten veertig Conservatieve parlementsleden het vertrek van de adviseur. Ook diende een Britse onderminister zijn eigen ontslag in omdat hij er niet mee kon leven dat Cummings de regels had overtreden, terwijl er kiezers zijn die „geen afscheid konden nemen van hun geliefden”.