Chipbedrijf

Aandeelhouders stemmen tegen beloning NXP-top

Vertrekkend topman Rick Clemmer van chipbedrijf NXP Semiconductors en opvolger Kurt Sievers krijgen mogelijk niet de bonussen die hun in het vooruitzicht zijn gesteld. Aandeelhouders stemden woensdag met grote meerderheid tegen het beloningspakket voor het duo.

Bij Clemmer ging het om een vertrekbonus van 17,5 miljoen dollar. De nieuwe baas Sievers, die al jaren werkt bij NXP, zou voor zijn promotie bijna 54 miljoen dollar als bonus krijgen.

Directeur Rients Abma van beleggersorganisatie Eumedion stelde dat aandeelhouders dergelijke bonussen zat zijn. De stemming in Nederland is slechts adviserend en juridisch niet bindend. Wel heeft het NXP-bestuur volgens Abma toegezegd de stemresultaten te zullen „beoordelen” en de opvattingen van de aandeelhouders te wegen. Eerder dit jaar stemden in Nederland aandeelhouders tegen het beloningsbeleid bij Amsterdamse beursfondsen Wolters Kluwer, SBM Offshore en Besi. NXP is genoteerd aan de Amerikaanse beurs Nasdaq.

De benoeming van Sievers kreeg wel de goedkeuring van de aandeelhouders. De 51-jarige Duitser werkt al sinds 1995 bij NXP, dat toen nog een chipdivisie van Philips was.