Zeker 300 arrestaties bij demonstraties Hongkong

Veiligheidswet Hongkongers gaan de straat op tegen een nieuwe veiligheidswet, die nastreven van onafhankelijkheid strafbaar maakt. De politie reageerde met traangas.
De oproerpolitie in Hongkong heeft woensdag een groep betogers gearresteerd.
De oproerpolitie in Hongkong heeft woensdag een groep betogers gearresteerd. Foto Isaac Lawrence/AFP

Bij demonstraties in Hongkong zijn woensdag zeker driehonderd demonstranten opgepakt. Honderden demonstranten kwamen bijeen in stadsdeel Kowloon om te demonstreren tegen een nieuwe veiligheidswet die wordt opgesteld door de regering in Beijing. Oproerpolitie schoot volgens persbureau Reuters met traangasmunitie om hen uiteen te drijven en zette groepen demonstranten apart om ze te fouilleren.

Het is de afgelopen dagen opnieuw onrustig op straat in Hongkong. Er wordt gedemonstreerd tegen de nieuwe veiligheidswet die wordt opgesteld door Beijing en waarschijnlijk zonder inspraak van het Hongkongse parlement wordt opgenomen in de grondwet. Met deze wet wordt het najagen van onafhankelijkheid van China strafbaar, net als het streven naar buitenlandse inmenging. In de praktijk wordt het onder meer strafbaar om het Chinese volkslied te bekritiseren.

Lees de analyse van correspondent Garrie van Pinxteren: China vergroot greep op Hongkong

De nieuwe wetgeving wordt gezien als een volgende stap om de vrijheid van de Chinese speciale economische zone in te perken en de grip van Beijing op Hongkong te verstevigen. Zo bestaat de vrees dat Chinese veiligheidsdiensten straks dependances kunnen openen in Honkong en zich actief gaan bemoeien met handhaving. Vorig jaar gingen bij soortgelijke protesten miljoenen inwoners van Hongkong de straat op. Veiligheidstroepen sloegen de protesten hardhandig neer. De protesten van zondag waren de grootste in Hongkong sinds het begin van de coronacrisis.