Interview

Lonneke van Straalen: ‘Voor cultuur is hier weinig draagvlak’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Violiste Lonneke van Straalen fietst drie uur naar het Haagse Binnenhof met 200 brieven van kunstenaars in nood.

„Voor cultuur is in Nederland weinig draagvlak; premier Rutte heeft ons in alle persconferenties nauwelijks genoemd. Terwijl steeds meer verhalen bovendrijven van kunstenaars die het niet meer redden. Ik ken gezinnen waarvan de ouders beiden musicus en zzp’er zijn, en die nu na twee maanden zonder inkomen hun huis te koop hebben moeten zetten. Gevestigde namen die zich laten omscholen tot boekhouder of treinconducteur.

„Ík ben relatief gezegend met een halve vaste orkestbaan, maar velen zijn dat niet. Om de urgentie van hun situatie te agenderen, ben ik een actie gestart waarin ik kunstenaars vraag brieven te sturen aan cultuurminister Van Engelshoven. Ik heb veel reacties gekregen, en een kleine tweehonderd brandbrieven. Minder dan gehoopt, maar velen ervaren het benoemen van hun nood als té pijnlijk.

„Wat uit de brieven spreekt, nog krachtiger dan de nood, is liefde. De passie voor het maken van kunst stijgt overal boven uit. Dat is onze kracht én een zwakte. Wij zijn niet gewend te klagen en te schreeuwen, we maken kunst.

„Gelukkig komt er op kleine schaal weer wat op gang. Mijn eigen orkest, Pynarello, staat in de slaapstand. We hebben niemand in dienst en zijn een collectief, dus kunnen in elke gewenste gedaante weer tevoorschijn komen. Maar om die optredens veilig te organiseren, daar komt veel bij kijken.

„Wat ik hoop? Dat overkomt hoe gepassioneerd en veerkrachtig kunstenaars zijn. In het aanzwengelen van meer waardering daarvoor, ligt de sleutel voor een betere toekomst.”

In deze videoboodschap vertelt Lonneke van Straalen over haar fietstocht naar het Haagse Binnenhof.