Vier agenten in Minneapolis ontslagen na dood ongewapende zwarte man

George Floyd Een arrestant kwam maandag om nadat een agent een knie op diens nek plaatste terwijl hij op de grond lag. De man kreunde: „Ik kan niet ademen.” Een omstander heeft het incident gefilmd.
Op een beeld uit een video van een omstander is te zien hoe een agent maandag in de Amerikaanse stad Minneapolis zijn knie op de nek hield van George Floyd, die kort daarna overleed.
Op een beeld uit een video van een omstander is te zien hoe een agent maandag in de Amerikaanse stad Minneapolis zijn knie op de nek hield van George Floyd, die kort daarna overleed. Foto Darnella Frazier / Facebook / AFP

Vier politieagenten uit de Amerikaanse stad Minneapolis zijn dinsdag ontslagen naar aanleiding van de arrestatie van een ongewapende zwarte man, die heeft geleid tot diens dood. Dat heeft burgemeester Jacob Frey van Minneapolis verklaard, meldt AP.

De 46-jarige man, George Floyd, kwam maandagavond om nadat een van de agenten bij de arrestatie een knie op zijn nek had gezet, terwijl Floyd in handboeien op de grond lag. De agent hield dat minutenlang vol, ondanks dat Floyd naar adem hapte en kreunend zei: „Ik kan niet ademen.” Een omstander legde het incident vast op video.

Het voorval doet denken aan de zaak rond Eric Garner, een ongewapende zwarte man die in 2014 eveneens om het leven kwam in New York nadat hij in een wurggreep werd gehouden door de politie en smeekte om te worden losgelaten, omdat hij geen adem kon krijgen. De arrestatie in Minneapolis wordt onderzocht door de FBI en de autoriteiten van de staat Minnesota.

Burgemeester Frey, die het ontslag van de vier agenten aankondigde op Twitter, noemde de maatregel „het juiste besluit”. Hij bood excuses aan aan de zwarte gemeenschap voor de manier waarop Floyd, een beveiliger bij een restaurant, door de agenten werd behandeld.

„Hij praat, dus hij ademt”

„Zwart zijn in Amerika hoort geen veroordeling tot de dood te zijn”, aldus Frey. „Vijf minuten lang zagen we een witte agent zijn knie op de nek van een zwarte man duwen. Vijf minuten. Als je iemand om hulp hoort roepen, word je verondersteld te helpen. Deze agent heeft gefaald in de meest fundamentele, menselijke zin.”

Volgens de politie van Minneapolis voldeed de man aan het signalement van de verdachte die een vervalst bankbiljet gebruikte in een kruidenierswinkel, en verzette de man zich tegen zijn arrestatie. De agent, wiens naam niet openbaar is gemaakt, luistert niet naar de man, die smeekt om te worden losgelaten. „Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, ik kan niet ademen. Alsjeblieft, man”, zei hij met zijn gezicht tegen de grond.

Floyd roept om zijn moeder en zegt: „Mijn buik doet pijn, mijn nek doet pijn, alles doet pijn, ik kan niet ademen.” Omstanders uiten hun bezorgdheid, maar een agent zegt: „Hij praat, dus hij ademt.” Floyd stopt daarna echter met praten en blijft roerloos op de grond liggen. De agent haalt zijn knie pas weg als Floyd op een stretcher wordt gelegd door ambulancepersoneel.

Het incident past in een trend van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, dat door critici wordt veroordeeld met de slogan ‘Black Lives Matter’. Dinsdag gingen mensen in Minneapolis de straat op om onder dat motto te demonstreren nabij de plek waar Floyd werd gearresteerd. Ze droegen borden met teksten als „Stop met het vermoorden van zwarte mensen”, en „Ik kan niet ademen”.