Twitter plaatst factcheck bij tweets van president Trump

Sociale media De Amerikaanse president Trump schreef op Twitter dat stemmen per post fraude in de hand werkt. Twitter corrigeert met een factcheck.

Twitter heeft dinsdag voor het eerst twee tweets van de Amerikaanse president Donald Trump voorzien van een factcheck, waarin wordt gewaarschuwd dat beweringen van Trump over stemmen per post ongefundeerd zijn. Het is een opzienbarende confrontatie met de president, een grootgebruiker die vaker wordt beschuldigd van verspreiding van misinformatie.

Bij tweets waarin Trump beweert dat stemmen per post fraudegevoelig is, heeft Twitter links geplaatst naar „feiten over poststemmen”. Ze leiden naar een pagina met nieuws en informatie van feitencheckers over de beweringen, met als titel „Trump doet ongefundeerde bewering dat stemmen per post leidt tot kiezersfraude”.

Trump stelt dat stemmen per post, waarvan wordt aangenomen dat het ongunstig uitvalt voor zijn Republikeinse partij, leidt tot „aanzienlijke fraude”. „Stembussen zullen worden geroofd, stembiljetten vervalst en zelfs illegaal worden geprint en worden ondertekend met vervalste handtekeningen”, aldus de president.

Bij de factcheck staat onder meer: „Trump beweerde onterecht dat het insturen van stembiljetten per post zal leiden tot vervalste verkiezingen. Volgens factcheckers is er geen bewijs van een verband tussen briefstemmen en kiesfraude.” Ook wordt ontkracht dat iedereen in de staat Californië per brief een stembiljet ontvangt. „In werkelijkheid ontvangen alleen geregistreerde kiezers stembiljetten.”

Trump reageerde fel door Twitter dinsdagavond in een paar nieuwe tweets te beschuldigen van „inmenging in de presidentsverkiezingen” en „onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting”.