Trump kondigt onderzoek aan naar politieoptreden bij dood George Floyd

Politiegeweld De ongewapende zwarte man overleed maandag nadat een politieagent bij zijn arrestatie in Minneapolis minutenlang zijn knie op zijn keel zette.
Demonstratie in Minneapolis tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd.
Demonstratie in Minneapolis tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd. Foto Craig Lassig/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter aangekondigd dat het ministerie van Justitie en de FBI een onderzoek zijn gestart naar de dood van George Floyd in Minneapolis. De ongewapende zwarte man overleed maandag nadat een agent bij zijn arrestatie langdurig zijn knie op zijn keel had gezet. De vier betrokken agenten zijn al ontslagen vanwege het incident.

Trump laat weten dat hij heeft verzocht het onderzoek „naar de uiterst verdrietige en tragische dood” snel te doen.

Lees ook: Vier agenten in Minneapolis ontslagen na dood ongewapende zwarte man

De burgemeester van Minneapolis, Jacob Frey, riep woensdag op tot vervolging van de dader: „Waarom zit de man die George Floyd vermoordde niet in de cel? Als u of ik dit had gedaan, zaten we nu achter de tralies”.

De 46-jarige Floyd kwam maandag om nadat een van de agenten minutenlang een knie op zijn nek zette, terwijl hij op de grond lag en kreunde „ik kan niet ademen”. Omstanders riepen de agent op los te laten en zeker een van hen heeft het incident ook gefilmd. De agenten reageerden op een melding over het gebruik van een vervalst bankbiljet en Floyd voldeed aan de beschrijving van de verdachte.

Het incident wordt sterk veroordeeld door de beweging die onder de slogan ‘Black Lives Matter’ protesteert tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In Minneapolis zijn dinsdag en woensdag duizenden mensen woedend de straat op gegaan om te demonstreren en ook in Los Angeles was een protest.