Machtsvertoon

Zeker 240 arrestaties bij nieuwe demonstraties in Hongkong

Bij demonstraties in Hongkong zijn woensdag zeker 240 demonstranten opgepakt. Oproerpolitie schoot met traangasgranaten om hen uiteen te drijven. Honderden demonstranten kwamen bijeen om te demonstreren tegen een nieuwe veiligheidswet die is opgesteld door de Chinese regering in Beijing, en die waarschijnlijk zonder inspraak van het Hongkongse parlement wordt opgenomen in de grondwet. Met de veiligheidswet wordt het najagen van onafhankelijkheid van China strafbaar in Hongkong, net als het streven naar buitenlandse inmenging. De nieuwe wetgeving wordt gezien als een volgende stap van China om de vrijheid van Hongkong in te perken. Zo bestaat de vrees dat Chinese veiligheidsdiensten straks dependances openen in Honkong en zich actief gaan bemoeien met handhaving. (NRC)