J.K. Rowling komt met een nieuw kinderboek – zonder tovenarij

„Het is geen Harry Potter en er zit geen tovenarij in”, waarschuwde J.K. Rowling meteen. Maar de online opwinding was niettemin groot, dinsdagmiddag bij de aankondiging van het nieuwe kinderboek van de succesvolste kinderboekenschrijfster ter wereld, na meer dan tien jaar. In november verschijnt The Ickabog, een sprookje „over waarheid en machtsmisbruik”. Voor die tijd geeft ze het verhaal gratis weg: de komende zeven weken verschijnen er elke werkdag hoofdstukken op de openbaar toegankelijke website theickabog.com.

Rowling schreef het sprookje jaren geleden, „in horten en stoten tussen de Potter-boeken”. Ze las het voor aan haar kinderen, maar het verdween „naar zolder” vanwege een publiceerpauze en andere boeken, romans en thrillers voor volwassenen, die voorgingen. Onlangs besloot ze „de stoffige doos” weer van zolder te halen, om het verhaal alsnog te publiceren „voor kinderen in lockdown”. Royalty’s zal ze doneren aan mensen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus.

In de eerste hoofdstukken, die dinsdagmiddag online kwamen, introduceert Rowling een sprookjesland met de naam Cornucopia, het „gelukkigste koninkrijk ter wereld”, waar de mensen zich niet erg druk maken over het monster Ickabog, dat ergens aan de noordrand van het land schijnt te wonen. De toon, vol ironie en overdrijving, doet sterk denken aan De Vertelsels van Baker de Bard, het boek met sprookjes uit de magische wereld van Harry Potter, dat Rowling in 2008 publiceerde – haar laatste kinderboek.