Gesloten liveblog

Frankrijk staat opening horeca volgende week toe, landgrenzen gaan op 15 juni open

De versoepeling van de coronamaatregelen in juni gaat door, besloot het kabinet vorige week. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 28 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 29 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het aantal gemelde doden door het coronavirus is toegenomen met 32 tot 5.903. Verder liggen donderdag nog 182 patiënten met Covid-19 op de intensive care. Dat is een afname van zeven ten opzichte van woensdag.
 • De rijksoverheid komt met een steunpakket van ruim een half miljard euro voor gemeenten, provincies en waterschappen om de economische gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan en hun dienstverlening in stand te houden.
 • Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) volgt Martin van Rijn op die per 9 juli vertrekt als minister voor Medische Zorg.
 • De Engelse en de Italiaanse voetbalcompetitie gaan in juni weer beginnen. In Engeland wordt de competitie op woensdag 17 juni hervat, in Italië op 20 juni.
 • De Franse premier Édouard Philippe heeft aangekondigd dat de cafés en restaurants vanaf 2 juni op het hele Franse grondgebied mogen heropenen. Ook gaat Frankrijk in Brussel pleiten voor het heropenen van de Europese binnengrenzen vanaf 15 juni.
 • Het vervoer van nertsen of hun mest is tijdelijk landelijk verboden. Ook wordt ook een hygiëneprotocol van kracht binnen de houderijen en mogen minder mensen de stallen waarin nertsen worden gehouden bezoeken.
 • Italiaanse Serie A: weer wedstrijden vanaf 20 juni

  Na nieuws over de Engelse voetbalcompetitie, is donderdagavond ook een besluit genomen over hervatting van de Italiaanse competitie. De ploegen van de Serie A spelen vanaf 20 juni weer wedstrijden. Dat kondigen de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora en de voorzitters van competitie en de nationale voetbalbond aan. Er zijn twaalf speelronden te gaan in de Serie A, die op 9 maart werd stilgelegd vanwege de corona-epidemie.

  Er bestaan de nodige twijfels - over spelen in de zomermaanden, een mogelijk verhoogde kans op blessures, en eventuele gevolgen voor de volksgezondheid - maar dit seizoen wordt dus uitgespeeld. De inkomsten van de tv-uitzendingen zijn een belangrijke reden voor de hervatting van de competitie.

  Lees ook: TV-geld wint van twijfel in Italië

  Weinig te vieren: champagneverkoop op oorlogsniveau

  De wereldwijde verkoop van champagne loopt dit jaar naar verwachting met een derde terug als gevolg van de coronacrisis en het sluiten van restaurants en cafés. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

  Een ober in Praag bereidt zich voor op de heropening van het restaurant. Foto Martin Divisek/EPA

  De omvang van het instorten van de vraag naar de mousserende wijn is vergelijkbaar met een recessie in oorlogstijd, zei het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) tegen Reuters. De sector staat op koers om dit jaar 1,7 miljard euro aan omzet mis te lopen. De berekening is gebaseerd op de verkoopcijfers van april en mei, toen de verkoop 75 procent is teruggevallen. Naar verwachting blijft de verkoop tot het einde van het jaar lager dan normaal.

  „Als iemand zijn baan verliest of een sterfgeval in de familie heeft, heeft diegene niets te vieren. We zien dus zeker het risico dat wij nog een paar jaar geraakt gaan worden,” zegt mede-voorzitter Maxime Troubart tegen het persbureau.

  Vorig jaar behaalde de champagneproducenten nog een recordomzet van 5 miljard euro met de verkoop van bijna driehonderd miljoen flessen bubbels. De Spaanse cava-producenten rapporteren tevens een verwachte omzetdaling. Met de Italiaanse prosecco gaat het beter – er is zelfs een lichte toename van de verkoop gerapporteerd.

  Versoepelingen van de maatregelen aanstaande in Engeland, New York en Noorwegen

  • In Engeland mogen vanaf maandag groepen tot zes mensen in de openlucht bij elkaar komen, bijvoorbeeld om te barbecueën. Dat heeft premier Boris Johnson donderdagavond aangekondigd, meldt persbureau Reuters. „Dit betekent dat vrienden en familie hun geliefden kunnen ontmoeten, en misschien beide ouders of grootouders tegelijk kunnen zien,” zei Johnson tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat scholen weer verder opengesteld worden en dat autoshowrooms en marktkramen vanaf maandag weer open kunnen. „We boeken vooruitgang”, aldus Johnson.
  • Noorwegen staat zakelijke reizen van en andere Scandinavische landen weer toe vanaf 1 juni. In het land werd gediscussieerd of Zweedse zakenlieden niet buiten de deur gehouden moesten worden omdat daar relatief veel coronadoden zijn gevallen, maar hiervoor komen geen speciale regels. Vanaf maandag hoeven zakelijke reizigers uit IJsland, Finland, Denemarken en Zweden geen tien dagen meer in quarantaine bij aankomst in Noorwegen.
  • Ook in New York staan de eerste versoepelingen voor de deur. In de eerste of de tweede week van juni zal 'fase 1' van de heropening bekendgemaakt gaan worden, zegt burgemeester Bill de Blasio. In die fase zullen naar verwachting 200.000 tot 400.000 New Yorkers weer aan het werk gaan in de bouw, fabrieken en winkels met niet-essentiële producten.
  • De gedeeltelijke heropening van Deense scholen heeft niet geleid tot een toename in het aantal besmettingen met het coronavirus bij leerlingen. Dat zei een onderzoeker van het Deense Serum Instituut voor epidemiologie, Peter Andersen, donderdag. Denemarken was het eerste Europese land dat deze stap nam – op 15 april al – toen het kinderen onder de twaalf naar school en opvang liet gaan. „Op basis van de voorlopige resultaten die we zien, was het een verstandig besluit om te heropenen”, zei Andersen tegen Reuters.

  Frankrijk: horeca mag dinsdag weer open, Europese toeristen kunnen later in juni komen

  De Franse premier Édouard Philippe heeft donderdag aangekondigd dat de cafés en restaurants vanaf 2 juni op het hele Franse grondgebied mogen heropenen. Alleen in de Parijse regio geldt nog een beperking: daar mogen alleen de terrassen heropenen. Cafés en restaurants overal moeten een aantal regels respecteren: maximum tien mensen per tafel en een meter afstand tussen de tafels. Het personeel moet verplicht mondkapjes dragen.

  Édouard Philippe tijdens de persconferentie op donderdagavond. Foto Philippe Lopez/Reuters

  Volgens Philippe is de evolutie van de cijfers voldoende gunstig om deze nieuwe versoepeling van de lockdown te rechtvaardigen. De beperking op de verplaatsingen tot honderd kilometer rond de eigen woning wordt eveneens opgeheven op 2 juni. Ook campings en andere toeristische infrastructuur, zoals vakantiedorpen, mogen dinsdag opnieuw opengaan voor het publiek behalve in de Parijse regio. (Hotels zijn nooit officieel gesloten, al hadden die in de afgelopen maanden geen klanten door de coronacrisis.)

  Voor buitenlandse toeristen is het nog even wachten. Op 15 juni zal op Europees niveau beslist worden over het heropenen van de binnen- en buitengrenzen. Frankrijk zal op dat moment adviseren om de binnengrenzen te heropenen. Vakantie vieren in Frankrijk lijkt dus toch mogelijk deze zomer.

  Lees ook: Franse horeca gaat dinsdag weer open, toeristen weer welkom vanaf 15 juni

  Staatssecretaris Van Ark nieuwe minister voor Medische Zorg

  Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) volgt Martin van Rijn op. Hij vertrekt per 9 juli als minister voor Medische Zorg. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS en De Telegraaf donderdag. Het is nog niet bekend wie Van Ark opvolgt als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  Van Rijn volgde op 20 maart Bruno Bruins op, die om gezondheidsredenen aftrad. Van Rijn werd op persoonlijke titel aangesteld als tijdelijk minister voor een periode van ten minste drie maanden.

  Lees ook: Tamara van Ark (VVD) volgt Martin van Rijn op als minister

  Groepstrainingen hervat in de Premier League, 17 juni eerste wedstrijden

  De Engelse voetbalcompetitie wordt op woensdag 17 juni hervat. Dat heeft de organisatie van de Premier League donderdagavond bevestigd na berichtgeving door de BBC. Aston Villa treedt aan tegen Sheffield United, en Manchester City treft Arsenal. Voor het daaropvolgende weekend (19, 20 en 21 juni) volle programma's gepland.

  In een verklaring stelt de organisatie dat de wedstrijden „helaas” achter gesloten deuren en zonder publiek plaatsvinden. Er wordt gekeken naar een manier om fans de resterende 92 wedstrijden te laten bekijken - mogelijk zendt de BBC gratis de live-registraties uit.

  Woensdag werd al bekend dat de clubs van de Engelse profcompetitie klaar zijn voor 'fase 2' van de heropstart: spelers kunnen deelnemen in contacttrainingen. Dat hebben de clubs van de competitie afgesproken tijdens een vergadering afgelopen woensdag. Dat wordt als volgt omschreven: „Ploegen kunnen vanaf nu weer als één groep en gezamenlijk trainen en daarbij ook tackelen”, al moeten de spelers „onnodig nauw contact” nog steeds proberen te vermijden. Eerder werden trainingen in een klein gezelschap en met social distancing alweer toegestaan.

  De Engelse voetbalcompetitie werd op 13 maart stilgelegd vanwege de coronacrisis. Een ongelukkig moment voor voetbalfans: Liverpool staat met 25 punten voorsprong op Manchester City bovenaan en kan dit seizoen, voor het eerst in dertig jaar, kampioen worden.

  Dit bericht is op 28 mei om 19.55 geactualiseerd, nadat de Premier League had bevestigd dat de competitie op 17 juni wordt hervat.

  In goed geventileerde ruimtes blijven aerosols niet lang hangen

  Kleine hoest- of spraakdruppeltjes blijven minutenlang in de lucht hangen in niet of slecht geventileerde ruimtes, constateren natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam vandaag in The Lancet Respiratory Medicine. Zulke druppeltjes, aerosolen, zouden potentieel het coronavirus kunnen bevatten als ze van een besmet persoon komen. De onderzoekers concluderen dat een goede ventilatie van publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de verspreiding van aerosoldruppeltjes kan tegengaan.

  De onderzoekers bekeken met behulp van laserlichttechnieken de twee formaten druppels die een proefpersoon produceerde bij praten en bij een kuch. De grote druppels (van 100 tot 1000 micrometer doorsnede, dat wil zeggen 0,1 tot 1 millimeter) kwamen alleen vrij bij hoesten en vielen binnen een seconde op de grond. De fijnere druppeltjes (met een doorsnede van 1 tot 10 micrometer) kwamen in hogere aantallen voor bij beide activiteiten.

  Met een spray bootsten ze een hoest na en bekeken ze hoe lang zulke fijne druppels blijven hangen. In een goed geventileerde ruimte, waar een raam en een deur tegen elkaar waren opengezet, was het aantal druppels na dertig seconden gehalveerd, zonder ventilatie duurde dat vijf minuten.

  De vraag of het coronavirus óók door aerosolen kan worden overgedragen, en in welke mate dat gebeurt naast de overdracht via grotere hoest- en niesdruppels, is onderwerp van verhitte discussie, ook onder wetenschappers. Welke dosis virus nodig is om een infectie te bereiken, is ook nog niet duidelijk, met name wat betreft de overdracht via aerosols, schrijven de auteurs. Maar, schrijven ze, in theorie zouden aerosoldruppeltjes met een klein beetje virus in slecht geventileerde ruimtes, bij lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur, tot een infectieuze dosis kunnen leiden als iemand er langere tijd in verblijft.

  Het belangrijkste coronanieuws van donderdag tot nu toe:

  • Het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwen dat het kabinet bij het formuleren van het 'herstelbeleid' om uit de coronacrisis te komen, moet voorkomen dat kwetsbare sectoren of bevolkingsgroepen op achterstand raken.
  • Door de coronacrisis moet de vloot van easyJet verkleind worden en zal tot 30 procent van de banen bij de luchtvaartmaatschappij verdwijnen.
  • Het vervoer van nertsen of hun mest is tijdelijk landelijk verboden. Ook wordt ook een hygiëneprotocol van kracht binnen de houderijen en mogen minder mensen de stallen waarin nertsen worden gehouden bezoeken.
  • Het aantal gemelde doden door het coronavirus is toegenomen met 32 tot 5.903. Verder liggen donderdag nog 182 patiënten met Covid-19 op de intensive care. Dat is een afname van zeven ten opzichte van woensdag.
  • Na tien jaar aanhoudende groei komt de digitale advertentiemarkt door de coronacrisis nu tot stilstand. Dat concludeert accountantskantoor Deloitte na een onderzoek onder 42 bedrijven.

  Zeven minder coronapatiënten op IC, afname bezetting 'langzamer dan voorheen'

  Er liggen donderdag 182 patiënten met Covid-19 op de intensive care, een afname van zeven mensen ten opzichte van woensdag. Verder zijn in het afgelopen etmaal 37 niet-coronapatiënten bijgekomen op IC's in Nederland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt donderdag over de daling van het aantal Covid-patiënten dat die „op dit moment langzamer [gaat] dan voorheen. Verder gaat de overall bezetting op de IC iets omhoog met meer non-Covid-patiënten. Dit komt door het hervatten van de overige zorg.”

  Er liggen 181 coronapatiënten op IC's in Nederland. In Duitsland ligt nog altijd één patiënt uit Nederland met Covid-19. Woensdag bleek dat in het voorgaande etmaal de IC-bezetting met één patiënt was toegenomen.

  Noodkrediet voor startups verhoogd naar 300 miljoen

  Het budget voor de Corona Overbruggingslening (COL), krediet bedoeld voor snelgroeiende techbedrijven, is verhoogd van 250 naar 300 miljoen euro. Dat heeft het kabinet donderdag bekendgemaakt.

  Dat bedrag is onvoldoende om aan het aantal aanvragen te voldoen. Uit cijfers die de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (verantwoordelijk voor verstrekking van de leningen) donderdag publiceerden blijkt dat ruim vijftienhonderd techbedrijven inmiddels voor 540 miljoen euro aan krediet hebben aangevraagd. Ruim driehonderd kredietverzoeken zijn goedgekeurd voor in totaal ruim honderd miljoen euro. Circa de helft van de aanvragen is nog in behandeling.

  Investeerders hebben gemengde gevoelens over het fonds. Lees ook: Belastinggeld naar start-ups, is dat wel een goed idee?

  Volgens brancheorganisatie Dutch Startup Association (DSA) is het bedrag dat de Nederlandse overheid beschikbaar stelt om start-ups en scale-ups te helpen veel te laag. DSA riep de overheid eind april op om 1,6 miljard euro uit te trekken om „de concurrentiepositie én het toekomstig verdienvermogen van Nederland veilig te kunnen stellen”.

  Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland trokken ieder tussen de 1,5 en 4 miljard uit om hun tech-economie door de coronacrisis te helpen.

  Landelijk vervoersverbod voor nertsen

  Het vervoer van nertsen of hun mest is tijdelijk landelijk verboden. Dat schrijven ministers Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw) en Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het vervoersverbod is onderdeel van een pakket maatregelen dat is genomen om eventuele verspreiding van het coronavirus via nertsenbedrijven te voorkomen. Verder wordt ook een hygiëneprotocol van kracht binnen de houderijen en mogen minder mensen de stallen waarin nertsen worden gehouden bezoeken.

  Sinds eind april is bekend dat nertsen vatbaar zijn voor besmettingen met het coronavirus. Bij twee fokkerijen in Noord-Brabant werd toen vastgesteld dat dieren besmet waren met SARS-CoV-2 (het virus dat Covid-19 veroorzaakt) en waarschijnlijk een medewerker hadden besmet. Sindsdien worden de betreffende bedrijven gescreend. Die controle is sinds deze week uitgebreid naar alle nertsbedrijven. Aan nertsenhouders en hun personeel raden de ministers aan dat zij zich laten testen op Covid-19 als ze klachten hebben. De eigenaren van bedrijven moeten zoveel mogelijk voorkomen dat andere dieren als honden en katten de stallen met nertsen binnenkomen en daar mogelijk het coronavirus oplopen.

  Volgens de ministers is nog niet duidelijk of nertsenbedrijven een bedreiging kunnen vormen voor de volksgezondheid in de omliggende gemeentes. Het onderzoek daarnaar wordt nog afgerond; mogelijk leidt dat nog tot verdere maatregelen, schrijven Schouten en De Jonge.

  Man uit Naaldwijk opgepakt om fraude met steunregeling coronacrisis

  Een 25-jarige man uit Naaldwijk is woensdag opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting omdat hij vermoedelijk heeft gefraudeerd met de TOGS-regeling. Dat meldt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) donderdag. Via de regeling kunnen ondernemers die getroffen worden door de coronacrisis, aanspraak maken op een eenmalig geldbedrag van 4.000 euro. Het is voor het eerst dat iemand voor misbruik van de regeling is aangehouden.

  De verdachte stond als al langer zzp'er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Onlangs paste hij zijn „economische activiteiten” aan, vermoedelijk zodat hij in aanmerking zou komen voor de TOGS-regeling. Dat lukte en hij ontving 4.000 euro. Uit onderzoek van de FIOD zou nu geleken zijn dat zijn 'bedrijf' geen kosten maakt, geen omzet genereert en dat het adres bij de KvK niet klopt. De dag dat de man het geld ontving, pinde hij bovendien 4.000 euro.

  De FIOD noemt misbruik maken van de coronacrisis „maatschappelijk onacceptabel” en zegt samen met het Openbaar Ministerie prioriteit te geven aan mensen die proberen te profiteren van de situatie. „De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude”, aldus de FIOD.

  Lees ook: Fraude in verband met coronacrisis loopt al in de miljoenen

  Aantal Nederlandse sterfgevallen door corona neemt toe met 32

  Het aantal gemelde doden door het coronavirus is toegenomen met 32 tot 5.903. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Verder zijn er in een etmaal 182 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief testten op Covid-19.

  In Nederland is nu van 45.950 mensen bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus. Verder nam het aantal ziekenhuisopnames toe met 16. In totaal zijn er 11.713 coronapatiënten opgenomen (geweest).

  Volgens de meest recente cijfers liggen er 189 coronapatiënten op de intensive cares, van wie één in Duitsland. Dit aantal neemt de laatste dagen steeds verder af. „De verwachting is dat de daling de komende week doorzet”, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg woensdag. Donderdagmiddag wordt bekendgemaakt hoeveel Covid-19-patiënten er nu nog op de IC's liggen.

  Planbureaus adviseren kabinet verder te kijken dan economie

  Het kabinet moet bij het formuleren van het 'herstelbeleid' om uit de coronacrisis te komen voorkomen dat kwetsbare sectoren of bevolkingsgroepen op achterstand raken. Ook moet de regering oppassen dat de aandacht voor eerder gestelde doelen op het gebied van klimaat, natuur, wonen en mobiliteit niet verslapt. Daarvoor waarschuwen het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een donderdag gepubliceerd advies.

  De planbureaus adviseren het kabinet om de zogenoemde brede welvaart als uitgangspunt te nemen bij het nemen van besluiten. Bij brede welvaart wordt niet alleen gekeken naar economische welvaart, maar ook naar zaken als veiligheid, onderwijs, wonen en de kwaliteit van de leefomgeving. Volgens de planbureaus moet het kabinet bij nieuwe maatregelen steeds in kaart brengen wat voor gevolgen deze op korte en lange termijn kunnen hebben op de niet-economische aspecten van brede welvaart.

  Ook adviseren de CPB, het SCP en het PBL om verschillende scenario's uit te denken. De bureaus benadrukken dat nog onzeker is hoe de virusuitbraak zich verder zal ontwikkelen en of er bijvoorbeeld een vaccin komt. Daarom adviseren zij onder meer in de zorg reserves op te bouwen en plannen uit te denken die aangepast kunnen worden als de situatie daarom vraagt.

  Verder stellen de planbureaus dat het kabinet de crisis moet aangrijpen om veranderingen die al in gang zijn gezet, te versnellen. Zij noemen hierbij de schonere lucht, de stillere leefomgeving en de herwaardering van publieke diensten. Bij het bedenken van herstelmaatregelen, zou nagedacht moeten worden hoe die als bijdoel de leefomgeving kunnen verbeteren.

  Tot slot vinden de planbureaus dat het tijd is voor meer maatwerk en minder maatregelen die voor iedereen gelden. De bureaus adviseren de regering onderscheid tussen mensen op basis van hun kwetsbaarheid. Hierbij worden enkele groepen en sectoren genoemd die extra aandacht zouden verdienen. Het gaat onder meer om zelfstandigen, bewoners van verpleeghuizen, kinderen die jeugdzorg nodig hebben, mensen met een kwetsbare mentale gezondheid en asielzoekers.

  Een bewoner van verpleeghuis Tiendwaert gaat naar de ruimte waar bezoek ontvangen wordt om haar zoon weer te zien. Foto John van Hamond

  In week 20 minder sterfgevallen dan normaal onder mensen die langdurige zorg kregen

  Tussen 11 en 17 mei stierven ongeveer 1.030 mensen die langdurige zorg kregen, ongeveer 150 minder dan in de week daarvoor (week 19). Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het totaal sterftecijfer van week 20 heeft onderzocht. Het sterftecijfer onder de groep mensen met langdurige zorg lag in de genoemde week lager dan het gemiddelde van de week 1 tot en met 10, de periode dit jaar voor de coronacrisis.

  Het CBS en het RIVM onderzochten het aantal sterfgevallen onder de mensen die vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Die wet voorziet in zorg voor mensen die permanent assistentie nodig hebben, meestal in verpleeg- of verzorgingshuizen. Er zijn in week 20 ongeveer honderd van deze mensen minder overleden dan normaal is in deze tijd van het jaar.

  In vergelijking met eerdere weken van de corona-uitbraak in Nederland is de piek in het aantal sterfgevallen onder mensen met langdurige zorg voorbij. In week 15 was de sterfte onder 65- en 80-jarigen ruim twee keer zo hoog in vergelijking met een gemiddelde week van voor de pandemie. Dat cijfer daalt sinds week 16, ook onder de groep 80-plussers met Wlz-zorg.

  Martin van Rijn stopt in juli, VVD'er in beeld als opvolger

  Martin van Rijn (PvdA) stopt op 9 juli als minister voor Medische Zorg. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag. De VVD heeft een kandidaat gevonden om Van Rijn op te volgen, wiens naam „op korte termijn” wordt bekendgemaakt.

  Van Rijn werd op 20 maart op persoonlijke titel aangesteld als tijdelijk minister, ook al zit zijn partij niet in de coalitie. Hij volgde Bruno Bruins op, die om gezondheidsredenen aftrad. De benoeming van Van Rijn gold voor ten minste drie maanden. „Ik heb niet gekozen voor een PvdA'er, maar voor iemand die het ministerie door en door kent”, zei premier Mark Rutte destijds. Van 2012 tot 2017 was Van Rijn al staatssecretaris op het ministerie.

  PvdA-leider Lodewijk Asscher pleitte er eerder op donderdag in het NOS Radio 1 Journaal al voor het ministerschap van Van Rijn niet te verlengen. „De alarmfase is wel weer voorbij”, aldus Asscher. Van Rijn is op persoonlijke titel minister.

  Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg, vorige week. Foto Bart Maart/ANP

  Apeldoornse Vion-slachterij heropend, werknemers in touringcars naar werk

  De Apeldoornse vestiging van vleesverwerker Vion is sinds donderdagochtend weer open. Een deel van de werknemers is met touringcars naar het bedrijf gebracht, anderen kwamen met bedrijfsbusjes, de auto of ander vervoer. Dat meldt persbureau ANP. Woensdag werd de slachterij gesloten toen bleek dat werknemers in te kleine busjes werden vervoerd waardoor ze geen afstand konden houden. Vion moest beloven zich aan de afstandseisen te houden om vandaag weer open te mogen.

  Volgens een verslaggever van Omroep Gelderland zaten de bussen niet vol, zodat de werknemers anderhalve meter afstand van elkaar konden bewaren. Ook droegen zowel de chauffeurs als de werknemers mondkapjes. Volgens Vion zijn vijftig touringcars ingezet, waar maximaal dertien personen in vervoerd mogen worden.

  De politie was vanochtend bij de slachterij aanwezig om alle voertuigen die aankwamen te controleren, zo is op beelden te zien. Ook aan de grens met Duitsland controleerde de politie busjes met arbeidsmigranten die op weg waren naar vleesverwerkers in Nederland. Het is niet bekend of busjes zijn tegengehouden waarin de afstandsregels niet opgevolgd konden worden.

  Na uitbraken van het coronavirus in slachterijen in binnen- en buitenland beloofde de vleessector dinsdag extra maatregelen te treffen om medewerkers te beschermen tegen het virus. Een dag later bleken de coronarichtlijnen bij de slachterij in Apeldoorn niet opgevolgd te worden: honderden arbeidsmigranten werden met 24 busjes vervoerd, in zeventien gevallen konden zij niet genoeg afstand houden.

  Vion schrijft in een verklaring dat het dacht dat werknemers die samenwonen tot eenzelfde huishouden behoren en daarom ook samen vervoerd mochten worden. De vleesverwerker zegt nu te begrijpen dat dit niet het geval is en gehoor te geven aan de oproep van de Veiligheidsregio. Alle medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs zouden op de hoogte zijn gesteld.

  Lees ook: Hoe Roemenen onder barre omstandigheden werken in Nederlandse slachthuizen

  Een van de touringcars waarmee werknemers van het slachthuis in Apeldoorn donderdag vervoerd werden. Foto Roland Heitink/ANP

  Branchevereniging: groei digitale advertentiemarkt stokt na tien jaar

  Na tien jaar aanhoudende groei, komt de digitale advertentiemarkt door de coronacrisis nu tot stilstand. Die conclusie trekt accountantskantoor Deloitte na een onderzoek onder 42 bedrijven, in opdracht van branchevereniging IAB Nederland.

  Voor dit jaar wordt verwacht dat de uitgaven aan digitale advertenties een vijfde lager uitvallen. Vanwege de coronacrisis zijn veel reclamecampagnes opgeschort of geannuleerd, vooral in de reis-, entertainment- en auto-industrie. Het is wel nog te vroeg om iets te zeggen over de volledige impact op de advertentiemarkt, stelt IAB Nederland.

  In 2019 besteedden adverteerders nog 2,2 miljard euro van het marketingbudget aan digitale campagnes, op een totaal van 3,6 miljard euro. Vooral online video bleef aanhoudend groeien, vorig jaar met 21 procent.

  Basic-Fit koerst ruim 15 procent hoger na aankondigen heropening sportscholen

  Het aandeel van low budget fitnessketen Basic-Fit nam donderdag een vlucht, nadat een dag eerder bekend was geworden dat sportscholen eerder openen mogen dan gepland. Donderdagochtend om 10.20 uur koerste Basic-Fit 15,14 procent hoger dan een dag daarvoor.

  Sportscholen en sauna's in Nederland mogen onder voorbehoud op 1 juli weer open, in plaats van per 1 september. Dat maakte premier Rutte woensdagavond bekend. Dat is goed nieuws voor Basic-Fit, dat 202 van de in totaal 828 vestigingen in Nederland heeft. De keten heeft ook sportscholen in België, Luxemburg, Spanje en Frankrijk.

  Lees hier meer over de niet al te luxe zelfstandige sportschool: De budgetsportschool rukt op

  Archiefbeeld uit een sportschool. Foto Ramon van Flymen/ANP

  Rijk steunt gemeenten en provincies met half miljard

  De rijksoverheid komt met een steunpakket voor gemeenten, provincies en waterschappen om de economische gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan en hun dienstverlening in stand te houden. Hier is 566 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dat maakten minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst, D66) donderdagochtend bekend. Het grootste gedeelte van de steun gaat naar gemeenten.

  De genoemde overheden zijn getroffen door de coronacrisis. Inkomsten vallen weg en er moeten vanwege de crisis meer taken uitgevoerd worden. Zo lopen gemeenten allerlei inkomsten mis, zoals de toeristenbelasting en parkeergelden. Om tegemoet te komen aan deze gemiste inkomsten is 225 miljoen euro vrijgemaakt.

  Daarnaast hebben gemeenten ook meer uitgaven, bijvoorbeeld aan handhaving van de coronamaatregelen en aan financiële ondersteuning van lokale verenigingen en de culturele sector. Voor het in stand houden van bibliotheken, muziekscholen, musea en filmhuizen krijgen gemeenten 84 miljoen euro. Voor de extra kosten die gemeenten hebben gemaakt om de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep te organiseren, krijgen de gemeenten een compensatie van 23 miljoen euro.

  Lees het volledige nieuwsbericht hier: Rijk steunt gemeenten en provincies met half miljard

  Duizenden nieuwe besmettingen Latijns-Amerika, tweede minister in Zambia besmet

  • Het aantal doden als gevolg van Covid-19 is in Brazilië het afgelopen etmaal met 1.086 opgelopen tot meer dan 25.000. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het aantal gemelde besmettingen nam met ruim 20.000 toe tot 411.821. Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

   De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde dinsdag dat Latijns-Amerika de nieuwe brandhaard van het coronavirus wordt. Ook in Mexico ligt het aantal besmettingen donderdag hoog. Daar kwamen 3.463 nieuwe bevestigde besmettingsgevallen bij, waardoor in totaal van ruim 78.000 mensen bekend is dat zij Covid-19 hebben. Er zijn zeker 8.597 mensen in dat land, meldden de Mexicaanse gezondheidsautoriteiten volgens Reuters.
  • In Zambia is de zorgminister Chitalu Chilufya besmet geraakt met Covid-19. Dat meldt de BBC donderdag. Het is de tweede minister in het Zambiaanse kabinet bij wie het longvirus is vastgesteld, nadat afgelopen weekend de minister van Informatie had verteld besmet te zijn. Hij deed zijn bekendmaking nadrukkelijk om stigma's met betrekking tot Covid-19 te bestrijden. In totaal zijn zeven mensen in het land aan corona overleden en zijn er 1.057 besmettingen.
  • De leider van de Russische regio Tsjetsjenië Ramzan Kadirov heeft in een toespraak gezegd dat hij gezond is. Dat meldt persbureau AFP donderdag. Vorige week kwamen berichten naar buiten dat hij in het ziekenhuis was opgenomen met een vermoedelijke Covid-19-besmetting. Als bewijs dat die berichten niet waar zijn, toonde Kadirov zijn armen waarop geen sporen van een infuus te zien waren. „Zelfs als ik ziek was geweest, heb ik daar het recht niet toe? Er zijn miljoenen mensen besmet met dit virus en er zijn tienduizenden aan overleden”, aldus Kadirov op Instagram. Later liet hij ook via Telegram weten gezond te zijn.
  • Op de Filippijnen worden dagelijks nog steeds vele coronabesmettingen gemeld en er is gebrek aan testcapaciteit, meldt Reuters. Toch heeft de Filippijnse coronataskforce advies gegeven aan president Rodrigo Duterte om vanaf 1 juni de coronamaatregelen in hoofdstad Manila te versoepelen. Of de Duterte de aanbeveling ter harte neemt, wordt later donderdag duidelijk tijdens zijn persconferentie.

  Terugkeer Formule 1 op Zandvoort op zijn vroegst pas in 2021

  De Formule 1 keert dit jaar definitief niet terug op Zandvoort. De Grand Prix van Nederland is uitgesteld naar 2021, meldt de organisatie donderdag. Dat besluit is genomen omdat het dit jaar „niet meer mogelijk is” om een race met publiek te organiseren.

  De race had begin deze maand verreden moeten worden, maar werd al uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Formule 1 had gevraagd of alsnog kon worden geracet zonder publiek, maar dat was voor de organisatie geen optie. „We willen dit moment, de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort, graag samen vieren met onze racefans in Nederland”, zegt directeur Jan Lammers in een verklaring.

  Eind dit jaar wordt duidelijk wanneer in 2021 de Grand Prix van Nederland wordt verreden, als de nieuwe racekalender wordt gepresenteerd. Intussen is verre van duidelijk hoe het huidige seizoen eruit zal zien. De uitgestelde start staat vooralsnog voor 5 juli gepland voor lege tribunes in Oostenrijk.

  Lees ook: Zandvoort rekent dit jaar niet meer op zijn Grand Prix

  Het circuit van Zandvoort, eind april. Foto Sem van der Wal/ANP

  Ook horeca, winkeliers en andere op consumenten gerichte branches iets minder pessimistisch

  Sectoren die gericht zijn op consumenten, van horeca tot detailhandel, zijn iets minder negatief dan een maand geleden. Het vertrouwen van ondernemers in de consumentgerichte branches bereikte in april een dieptepunt, waarop het deze maand weer iets toenam. Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht de verwachting voor de omzet, de personeelssterkte en het economisch klimaat onder ondernemers. Eerder donderdag werden over de industrie vergelijkbare cijfers naar buiten gebracht.

  Deze maand zijn er nog steeds beduidend meer ondernemers die verwachten minder omzet te draaien dan ondernemers die een stijging in omzet voorzien. Dit saldo is wel minder negatief dan in april. Ondernemers in de opnieuw opgestarte cultuur-, sport- en recreatiesector verwachtten een omzettoename, net als degenen die actief zijn in de persoonlijke dienstverlening (waar de deze maand heropende kappers onder vallen) en de horeca (die 1 juni de deuren weer gedeeltelijk mag openen).

  In de reisbranche is het kleinste verschil met april gemeten. Bijna 99 procent van de reisbureaus en -organisaties verwacht een omzetdaling; vorige maand was dat 100 procent. Ondernemers in de detailhandel zijn deze maand per saldo het minst negatief: ruim 19 procent verwacht een omzetstijging in de komende drie maanden.

  Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende drie maanden zijn ondernemers in consumentengerichte sectoren minder somber. Vooral in de horecabranche is een grote verbetering te zien – vermoedelijk vanwege de geplande heropening van cafés en restaurants. Over de te verwachten ontwikkeling van het economisch klimaat zijn eveneens minder ondernemers negatief gestemd dan in april.

  Vakbond CNV voorspelde woensdag op basis van een enquête onder ruim zeshonderd winkelmedewerkers dat tienduizenden mensen die momenteel in de detailhandel werken, hun baan zullen verliezen door de coronacrisis. De meeste winkeliers verwachten na ontslag niet in een andere winkel aangenomen te worden en bijna 40 procent zegt niet de juiste vaardigheden te hebben om in een andere sector te werken.

  De vakbond pleit daarom voor een grootschalig omscholingsplan voor mensen die in deze sector werken. CNV stelt dat de overheid een kapitaalinjectie moet verzorgen om mensen te laten omscholen naar andere sectoren, zoals de zorg. Volgens de vakbond wordt de detailhandel bovengemiddeld hard geraakt door de coronacrisis omdat veel winkels al op het randje van faillissement stonden voor de pandemie begon.

  EasyJet schrapt tot 30 procent van alle banen

  Door de coronacrisis zal tot 30 procent van de banen bij easyJet verdwijnen. De vloot zal verkleind moeten worden, meldt de Britse luchtvaartmaatschappij donderdag. De maatregelen zijn volgens easyJet nodig omdat de passagiersluchtvaart naar verwachting pas in 2023 terug is op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus.

  Het is nog niet duidelijk waar de gedwongen ontslagen zullen vallen. Daarover wordt momenteel overlegd, zegt easyJet-topman Johan Lundgren in een verklaring. Lundgren noemt de beslissing „zeer moeilijk” maar stelt dat die nodig is om op de lange termijn „zoveel mogelijk banen” te behouden. Eind vorig jaar had de maatschappij meer dan 15.000 werknemers.

  De vliegtuigen van easyJet staan sinds eind maart aan de grond. Vanaf 15 juni zal weer op een klein aantal bestemmingen in Europa worden gevlogen. Daarbij gaat het voornamelijk om binnenlandse vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Passagiers en cabinepersoneel zijn verplicht om tijdens de vlucht mondkapjes te dragen. EasyJet verwacht in het vierde kwartaal op 30 procent capaciteit te vliegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

  Vliegtuigen van easyJet op Schiphol. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

  ACM: vouchers moeten wel alle kosten dekken

  De vouchers die bedrijven aanbieden na annuleringen vanwege de coronacrisis, bijvoorbeeld bij concerten, festivals, of sportwedstrijden, dekken niet altijd alle kosten die de consument heeft gemaakt. Dat moet wel, waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag. Ook moet de communicatie met de consument over oplossingen bij annulering beter, stelt de organisatie.

  ACM onderzocht 180 voucherregelingen in vijf sectoren. Daaruit bleek dat reserverings- en administratiekosten bijvoorbeeld soms niet worden vergoed, en dat de restwaarde na de looptijd niet altijd wordt uitgekeerd. Ook ziet ACM dat consumenten die hun geld terug willen, geen informatie krijgen over hoe ze dat kunnen krijgen.

  „Consumenten hebben recht op hun geld terug als een bedrijf een dienst niet levert”, zegt ACM-directeur Edwin van Houten in een verklaring. Een voucher kan volgens hem een redelijk alternatief op terugbetaling zijn, maar „dan moet deze voor de consument wel een volwaardige vervanging zijn en moet hij weten waarvoor hij kiest”, zegt Van Houten. De komende tijd gaat de organisatie verder met controles, waarbij ook gekeken wordt naar de reisbranche. Veel bedrijven geven vanwege het coronavirus vouchers uit omdat ze vrezen in financiële problemen te raken als ze klanten hun geld teruggeven.

  Lees ook wat we eerder schreven over de voucherregeling: Moet ik een voucher accepteren voor mijn geannuleerde vlucht of heb ik recht op mijn geld terug?

  Unicef en Universiteit Leiden: meer aandacht voor gevolgen coronacrisis voor kinderen

  Er is te weinig aandacht voor de gevolgen van de coronamaatregelen voor Nederlandse kinderen en jongeren. Dat concludeert kinderrechtenorganisatie Unicef in een donderdag gepubliceerde analyse in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Leiden. Zij roepen het kabinet op in het coronabeleid specifiek aandacht te geven aan de gevolgen voor kinderen en jongeren, en hen hierover te laten meepraten.

  Unicef onderzocht tachtig risico's voor kinderen en jongeren voor, tijdens en na de coronatijd. Er werd onder meer gekeken naar geweld, onderwijs, mentaal welzijn en jeugdzorg. Volgens de kinderrechtenorganisatie blijkt uit de analyse dat op al deze vlakken te weinig aandacht is voor de belangen en rechten van de kinderen.

  De onderzoekers doen verschillende aanbevelingen. Zo zou er op scholen meer aandacht moeten komen voor het mentale welzijn van kinderen. „Het is belangrijk te weten hoe kinderen de crisis ervaren en wat dat psychisch met hen doet”, aldus Unicef Nederland-directeur Suzanne Laszlo. Jongeren die bijvoorbeeld langere tijd hun vrienden op afstand moeten houden, kunnen gevoelens van eenzaamheid en mentale problemen ontwikkelen.

  In de analyse is specifiek aandacht voor kinderen van asielzoekers. Zij lijken door de coronacrisis nog kwetsbaarder te zijn geworden. Het kabinet wordt onder meer geadviseerd te zorgen voor begrijpelijke en kindvriendelijke informatie over de coronamaatregelen en structurele verbetering van de wifi-kwaliteit in azc’s, zodat kinderen hun huiswerk kunnen maken en contact kunnen zoeken met de buitenwereld.

  Ook zijn er zorgen over de situatie van de kinderen binnen de jeugdzorg, waar behandelingen zijn uitgesteld en toegang tot de zorg beperkt is. Hulpverleners kunnen daardoor signalen over de thuissituatie missen, schrijft Unicef. Verder uiten de onderzoekers zorgen over de sociaal-economisch onzekere situatie van kinderen op de Caribische eilanden.

  Luister ook deze podcast: wat kinderen willen weten over het coronavirus.

  Producentenvertrouwen iets opgekrabbeld in mei

  Het door de coronacrisis gekelderde producentenvertrouwen is in mei weer iets opgekrabbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Vorige maand bereikte het vertrouwen van industriële ondernemers -28,7: het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1985. Deze maand is dit verhoogd naar -25,1. Ter vergelijking: het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,6.

  Vooral de transportmiddelenindustrie is minder negatief geworden, ook bij textiel-, kleding- en leerproducenten is een groot verschil waar te nemen. Het minst negatief zijn deze maand de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie. In de voedings- en genotsmiddelenindustrie en in de papier en grafische industrie is een tegengestelde ontwikkeling waar te nemen: daar werden producenten juist negatiever ten opzichte van april.

  Het producentenvertrouwen is een graadmeter voor het vertrouwen dat producenten in de industriële sector hebben over de toekomstige productie. Deze wordt vastgesteld op basis van vragen naar de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden, de orderpositie en de voorraden.

  Aruba versoepelt maatregelen na weken zonder nieuwe besmettingen

  Op Aruba is het vanaf 1 juni mogelijk om bars en restaurants te bezoeken. Ook koffiehuizen, spa's en massagesalons mogen vanaf die datum weer open. Deze versoepeling van de coronamaatregelen heeft premier Evelyn Wever-Croes woensdag aangekondigd.

  De laatste drie weken zijn er geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarom is het tijd om de economie weer op te starten, aldus Wever-Croes. Volgens de officiële cijfers zijn er tot dusver drie doden gevallen door Covid-19 en is er nog één actief besmettingsgeval op het Caribische eiland.

  Lees ook over het Nederlandse steunpakket aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten: Economische steun komt niet zonder voorwaarden, ook niet voor de eilanden

  Mogelijk toch vorm van ontslagboete in nieuw steunpakket

  Bedrijven moeten mogelijk toch een boete betalen als ze mensen gaan ontslaan terwijl ze gebruik maken van het nieuwe steunpakket. Volgens bronnen van persbureau ANP moeten werkgevers in overleg treden met vakbonden als ze meer dan twintig mensen willen ontslaan en als dat niet tot een akkoord leidt worden ze vijf procent gekort op de totale subsidie die ze krijgen.

  In het huidige pakket dat loopt tot 1 juni geldt een ontslagboete van 50 procent van de totale loonsubsidie die een bedrijf ontvangt, maar die zou in de nieuwe regeling verdwijnen. Het kabinet is bang dat bedrijven helemaal omvallen als ze geen mensen mogen ontslaan en dat kost dan alleen maar meer banen. Daarom kon de ontslagboete niet worden gehandhaafd. Maar premier Rutte zei eerder deze week al dat het kabinetsplan voor het nieuwe steunpakket „niet in beton gegoten” was.

  ANP meldt ook dat het nieuwe steunpakket, waar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) een akkoord over zou hebben bereikt met werkgevers en vakbonden, een maand langer loopt. Het loopt af op 1 oktober en niet op 1 september. Ook zouden mkb-bedrijven een hogere vergoeding krijgen voor de vaste lasten. Deze donderdag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe steunmaatregelen voor het bedrijfsleven.

  Vooral horecabedrijven doen beroep op schaderegeling corona

  De horecasector heeft in ruime mate aanspraak gemaakt op de zogeheten TOGS-regeling, een tegemoetkoming voor gederfde omzet tijdens de coronacrisis. Zestig procent van de horecabedrijven, voornamelijk café en restaurants, kreeg op 15 mei een uitkering toegekend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van voorlopige cijfers.

  Van alle midden- en kleinbedrijven (mkb) in de bedrijfstakken die in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling had deze maand 26 procent een aanvraag ingediend en goedkeuring gekregen. De eenmalige Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 bedraagt € 4.000 en is bedoeld voor bedrijven met minder dan 250 werknemers. De regeling werd opengesteld op 27 maart.

  De betreffende bedrijven, veelal met twee tot tien werknemers, boden eind 2019 werk aan in totaal 752.000 mensen. Dat is 18 procent van alle banen in het mkb.

  Het belangrijkste nieuws van woensdag

  • Sportscholen en sauna's mogen toch al eerder open, vanaf 1 juli in plaats van 1 september. Dat heeft premier Rutte woensdag bekendgemaakt tijdens een persmoment na overleg over de coronamaatregelen. De premier adviseerde verder om de vakantie deze zomer uit te stellen als je niet aan de schoolvakantie gebonden bent.
  • Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft woensdag bevestigd dat vanaf maandag 1 juni iedereen met klachten die lijken op symptomen van Covid-19, zich kan laten testen. De GGD'en en de testlaboratoria zijn er klaar voor, meldt De Jonge, die eerder sprak van een „enorme klus”.
  • Een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn is woensdag door de politie gesloten omdat de coronarichtlijnen daar waren overtreden. Bij het slachthuis kwamen achttien busjes met arbeidsmigranten aan, die te weinig afstand van elkaar hielden.
  • Het afgelopen etmaal zijn er bij het RIVM vijftien nieuwe meldingen binnengekomen van doden als gevolg van het coronavirus. Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal met 1 toegenomen tot 189.
  • Met een speciaal herstelfonds van in totaal 750 miljard euro wil de Europese Commissie de coronacrisis te lijf gaan. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde woensdag een voorstel om de Europese meerjarenbegroting via gezamenlijke leningen fors te verhogen.
  • Nooit eerder zijn de investeringen in energie zo hard onderuit gegaan als in de eerste helft van dit jaar. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat door het coronavirus over heel 2020 400 miljard dollar (365 miljard euro) minder in de sector gestoken wordt dan vorig jaar, blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport.
  • Twee bestuurders in Italië die een hoofdrol spelen in de coronacrisis, hebben los van elkaar extra beveiliging gekregen wegens aanhoudende ernstige bedreigingen. Het gaat om de president van de regio Lombardije, Attilio Fontana (Lega) en staatssecretaris voor gezondheid Pierpaolo Sileri (Vijfsterrenbeweging).
  • Joe Biden, de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, heeft president Donald Trump een „dwaas” genoemd omdat hij weigert een mondkapje te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het dodental in de VS als gevolg van Covid-19 kwam woensdag boven de honderdduizend.
  [/up] Lees hier het blog van woensdag terug