Opinie

Biden wacht karaktermoord

Frits Abrahams

Is president Trump bezig langzaam maar zeker krankzinnig te worden, en zo ja, zijn er dan manieren om dit objectief vast te stellen en op basis daarvan maatregelen te nemen? Ik durf het te opperen omdat ik, hopelijk, veilig achter de dijken in Nederland woon, waar hooguit de Amerikaanse ambassadeur zal tegensputteren – en dat is een meneer die toch al door niemand meer serieus wordt genomen.

Het jongste nieuws over Trump betreft diens aanval op een presentator van de nieuwszender MSNBC, Joe Scarborough, die volgens Trump in 2001 een assistente, Lori Klausutis, heeft vermoord. Scarborough was ooit een sympathisant van Trump, maar veranderde in een criticus, vooral toen Trump een lakse houding aannam tegenover het coronavirus.

Uit forensisch onderzoek is nooit zelfs maar een aanwijzing gebleken voor een misdrijf, niettemin twitterde Trump al eerder in mei: „When will they open a Cold Case on the Psycho Joe Scarborough matter in Florida? Did he get away with murder? Some people think so.” Zondag voegde hij er nog aan toe (ik mag Trump graag in zijn moers taal citeren): „A blow to her head. Body found under her desk? Left Congress suddenly? Big topic of discussion in Florida...and he is a Nut Job (with bad ratings). Keep digging, use forensic geniuses!” (Een Nut Job is een halvegare, volgens Trump ook nog met slechte kijkcijfers.)

Klausutis stierf aan een hersenbloeding op kantoor, Scarborough was niet in de buurt. Maar zelfs al zou er reden zijn om Scarborough van moord te verdenken, dan nog is het onvergeeflijk dat de president van een rechtsstaat denkt voor rechtertje te kunnen spelen. In Nederlandse verhoudingen zou je het kunnen vergelijken met premier Rutte, die twittert dat Ron Fresen van het NOS Journaal geprobeerd heeft Annechien Steenhuizen te vermoorden. „En die halvegare verpest ook nog eens de kijkcijfers.”

Enkele jaren geleden beweerde Trump al dat Obama geen president van Amerika mocht zijn omdat hij daar niet zou zijn geboren. Ook had hij in een tv-reportage moslims gezien die na 9/11 een vreugdedans op een dak in New Jersey hadden gemaakt – jammer alleen dat die reportage niet bleek te bestaan.

Nu is Trump over de ruggen van bijna 100.000 Amerikaanse coronadoden een wedstrijdje ‘mondkapje, wel of niet’ met concurrent Joe Biden begonnen. Op Memorial Day had Biden zich bij een plechtigheid getooid met een groot zwart mondmasker en een grote zonnebril – een sombere uitmonstering. Trump droeg die dag geen kapje en hij retweette een analist van Fox News: „Dit zou kunnen verklaren waarom Trump in het openbaar niet graag een masker draagt.” Anders gezegd: Biden is een uitslover.

Tja, Biden. Hoe graag ik hem ook Trump zie verslaan, hij demonstreert bij zijn schaarse optredens een zekere onhandigheid die mij soms het ergste doet vrezen. Deze week vergaloppeerde hij zich met een matig grapje tegen een zwarte radiomaker: als de man niet op hem stemde, kon hij niet echt zwart zijn. In de peilingen heeft hij nog altijd een forse voorsprong op Trump, maar wat zal daarvan overblijven als Trump de economie weer aan de praat krijgt?

Biden staat een tegenoffensief in de vorm van een onvervalste karaktermoord te wachten. Als hij op enig gebied chantabel blijkt te zijn, zal Trump er gretig gebruik van maken.