Twitter plaatst factcheck bij tweets van Trump over briefstemmen

Amerikaanse verkiezingen Het sociale medium waarschuwt gebruikers dat beweringen van Trump over stemmen per post ongefundeerd zijn.
President Donald Trump dinsdag tijdens een evenement in de tuin van het Witte Huis in Washington.
President Donald Trump dinsdag tijdens een evenement in de tuin van het Witte Huis in Washington. Foto Oliver Contreras / EPA

Twitter heeft dinsdag voor het eerst twee tweets van de Amerikaanse president Donald Trump voorzien van links naar een factcheck. Het sociale medium waarschuwt gebruikers dat beweringen van Trump over stemmen per post ongefundeerd zijn - een opzienbarende confrontatie met de president, een topgebruiker die vaker wordt beschuldigd van verspreiding van misinformatie.

Bij een paar tweets van Trump waarin hij, zonder bewijs, beweert dat stemmen per post fraudegevoelig zou zijn, heeft Twitter links geplaatst naar „feiten over poststemmen”. Die links leiden naar een pagina met nieuwsverhalen en informatie van feitencheckers over de beweringen, met als titel „Trump doet ongefundeerde bewering dat stemmen per post leidt tot kiezersfraude”.

Lees ook: Trump hekelt staten om briefstemmen

Trump, die al wekenlang uithaalt naar staten die wegens het coronavirus meer gebruik willen maken van stemmen per post bij de presidentsverkiezingen in november, schreef in zijn tweets dat stemmen per post zal leiden tot „aanzienlijke fraude”. „Stembussen zullen worden beroofd, stembiljetten vervalst en zelfs illegaal worden geprint en worden ondertekend met vervalste handtekeningen”, aldus de president. Hij waarschuwt voor „vervalste verkiezingen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will be robbed, ballots will be forged & even illegally printed out & fraudulently signed. The Governor of California is sending Ballots to millions of people, anyone…..

Bij de factcheck staat onder meer: „Trump beweerde onterecht dat het insturen van stembiljetten per post zal leiden tot vervalste verkiezingen. Volgens factcheckers is er geen bewijs van een verband tussen briefstemmen en kiesfraude.” Tevens wordt ontkracht dat de staat Californië stembiljetten per brief zou toesturen aan iedereen die in de staat woont, zoals Trump schreef. „In werkelijkheid ontvangen alleen geregistreerde kiezers stembiljetten.”

Trump en veel van zijn Republikeinse medestanders zijn tegen uitbreiding van stemmen per post. Ze gaan ervan uit dat meer mogelijkheden om per brief te stemmen de opkomst zal verhogen. Algemeen wordt aangenomen dat een hogere opkomst de Democraten ten goede komt. Trump en de Republikeinen hebben volgens dat perspectief belang bij een lagere opkomst. Ze pleiten tegen stemmen per post door te beweren dat dat stemfraude in de hand werkt, zonder daar bewijs voor te leveren.

Trump reageerde fel op de stap van Twitter, door het bedrijf dinsdagavond in een paar nieuwe tweets te beschuldigen van „inmenging in de presidentsverkiezingen” en „onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting”. Hij verwierp twee van de aangehaalde bronnen van de factcheckpagina, The Washington Post en CNN, als „nepnieuws”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@Twitter is now interfering in the 2020 Presidential Election. They are saying my statement on Mail-In Ballots, which will lead to massive corruption and fraud, is incorrect, based on fact-checking by Fake News CNN and the Amazon Washington Post….
Lees ook: Weduwnaar vraagt Twitter om complottheorie Trump te verwijderen

Twitter lag al onder vuur wegens een andere controverse rond tweets van Trump, waarin hij herhaaldelijk een valse complottheorie propageert over televisiepresentator Joe Scarborough van de zender MSNBC, door hem zonder bewijs te beschuldigen van moord op een voormalige medewerker in 2001. De weduwnaar van het slachtoffer, Lori Klausutis, publiceerde dinsdag een brief aan Twitter-topman Jack Dorsey, waarin hij oproept de betrokken tweets te verwijderen.

Het bedrijf uit Californië heeft dinsdag in een verklaring spijt betuigd aan de familie voor „de pijn die deze uitlatingen, en de aandacht die ze uitlokken, veroorzaakt” - maar de tweets niet verwijderd. Ook heeft het bedrijf ze niet voorzien van factchecks, zoals het heeft gedaan bij de tweets over stemmen per post.

Twitter heeft zich in zijn veertienjarig bestaan terughoudend opgesteld wat betreft bestrijding van misinformatie die via het platform wordt verspreid. In reactie op de pandemie van het coronavirus heeft het bedrijf zijn aanpak echter aangepast, door tweets met leugens over het virus te verwijderen - bijvoorbeeld met onjuiste informatie over geneesmiddelen of beweringen dat social distancing niet zou helpen. Het bedrijf heeft tweets van onder meer de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Venezolaanse president Nicolas Maduro verwijderd.