Studie

‘Kans op fors banenverlies regio Amsterdam’

De coronacrisis kan flinke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Amsterdam en omstreken. Volgens onderzoeksinstituut SEO kan het aantal banen dat wordt geraakt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) oplopen tot meer dan een half miljoen.

De Amsterdamse economie wordt relatief harder geraakt door de coronacrisis dan gemiddeld in Nederland, staat in een studie in opdracht van onder meer de gemeente Amsterdam. Dit komt doordat de horeca, detailhandel, luchtvaart en de uitzendbranche er sterk vertegenwoordigd zijn, sectoren die erg lijden onder de crisis.

De onderzoekers keken naar het aantal banen dat verbonden is aan de productie, die door de maatregelen tegen het coronavirus noodgedwongen stilstaat. Omdat de Nederlandse overheid steunmaatregelen in het leven heeft geroepen, blijft een deel van deze banen vooralsnog behouden. Het is onduidelijk of de steunmaatregelen voldoende zullen zijn om de periode met verminderde omzet te overbruggen en langdurige uitval van productie en werkgelegenheid te voorkomen. In het gunstigste scenario krimpt de economie in het MRA-gebied dit jaar met 4,7 procent. (ANP)