Schoolstrijd

Directeur van Haga Lyceum geschorst

Directeur Soner Atasoy van de omstreden islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is per direct geschorst. De schorsing geldt voor onbepaalde tijd. Dat blijkt uit een maandag vastgesteld besluit van het schoolbestuur dat NRC heeft ingezien.

Belangrijkste reden voor de schorsing is de „autoritaire leiderschapsstijl” van Atasoy, zegt bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach, die de schorsing uitsprak.

Volgens Atasoy is de schorsing niet rechtsgeldig omdat de bestuursvoorzitter zélf een dag eerder zou zijn geschorst in een ander bestuursbesluit. In dat besluit, in handen van NRC, staat dat Laamimach zich niet aan de statuten zou hebben gehouden en zijn medebestuurder meermaals zou hebben gepasseerd.

De schorsingen over en weer zijn een uiting van een conflict tussen bestuursvoorzitter Laamimach en directeur Atasoy. NRC berichtte vorige week over een interne opstand op het Haga: niet alleen Laamimach wil Atasoy weg hebben, ook de ouderraad is opgestapt uit onvrede over de directeur. De medezeggenschapsraad heeft Atasoy in een – later ingetrokken – brandbrief opgeroepen een beperktere rol te gaan spelen. Om de ander weg te krijgen, hadden Laamimach en Atasoy zich beiden voorgenomen de ander te schorsen. Die schorsingen hebben zij nu uitgesproken.

Wie aan het langste eind trekt, is niet duidelijk. Het bestuur van Haga heeft twee leden: voorzitter Laamimach en secretaris-penningmeester Sadrettin Karadag. Zij controleren het werk van directeur Atasoy. Die staat met één been in het bestuur, maar mag niet meestemmen over bestuursbesluiten over hemzelf. Voorzitter Laamimach claimt dat alleen hij bestuursvergaderingen kan agenderen en dat daarom alleen de schorsing die híj uitsprak rechtsgeldig is. Dat medebestuurder Karadag niet vóór een schorsing van Atasoy heeft gestemd, zou volgens Laamimach geen verschil moeten maken omdat de stem van de voorzitter bij een gelijke stemuitslag doorslaggevend zou zijn.