Brieven

Column Youp van ’t Hek (1)

Kunstenaars staan op omvallen, jij hangt de nar uit

Foto Andreas Terlaak

Iemand moet het zeggen: beste Youp, je bent de zelfgenoegzame kakker geworden waartegen je je hele carrière geageerd hebt. Onaantastbaar op de troon, geen blik verder dan je eigen koninkrijkje en kennelijk geen enkel weerwoord uit je hofhouding. Van succeskomiek tot raspopulist. Verloren van het leven. Waarom niet meer empathie voor de sector waarin je al veertig jaar je zakken vult – mede mogelijk gemaakt door de subsidies aan theaters? Waar producenten en theaters op omvallen staan en technici, chauffeurs en acteurs nauwelijks hun huur nog kunnen betalen.

Bij cultuurhaters zal je stukje Snakbar (23/5) een enorm succes zijn, bij de VVD zal geschaterd zijn en hun cultuurkamerlid Thierry Aartsen zal zich gesterkt voelen in zijn strijd om nog meer geld weg te halen bij musea en orkesten ten faveure van het carbidschieten. En Rutte zal de al uiterst slappe minister voor Cultuur nog makkelijker wegwuiven. Het is maar waar je je op dit moment hard voor wil maken. Het tegenover elkaar zetten van pedicures en acteurs, van coronapatiënten op de IC en museumliefhebbers. Lui populistisch gebral van een succesformule op apegapen. Schadelijk en kwaadaardig. Je reactie zal sleets zijn: „Haha, is toch lachen, ik ben gewoon een nar. Weer zo’n pisnicht!”


acteur, regisseur en scenarist