Omstreden politicus betrapt op feestje

Tegen alle coronaregels in heeft de omstreden Vlaams Belang-politicus Dries Van Langenhove een feestje bijgewoond in Gent, meldde De Standaard maandag. Het 27-jarige lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers werd betrapt door de politie die een kijkje kwam nemen na klachten van de buren over geluidsoverlast.

Zelf zegt de radicaal rechtse politicus dat het een „rustige barbecue met acht man” was.

Van Langenhove, die zich herhaaldelijk kritisch heeft uitgelaten over mensen die zich niet aan de regels houden, geeft zijn fout toe. Ook een woordvoerder van zijn partij erkende dat dit een fout was „waar niet licht overheen gegaan kan worden”.

De politicus is volgens De Standaard een schikking van 250 euro aangeboden. Als hij die niet betaalt, zou er een procedure opgezet moeten worden om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen voor bestraffing.

Tegen Van Langenhove loopt al een strafrechtelijk onderzoek vanwege seksistische, racistische en antisemitische opmerkingen in een appgroep van de jongerenbeweging die hij heeft opgericht, Schild & Vrienden. In dergelijke groepen deelden leden eerder memes met grappen over joden, zwarte of dikke mensen en vrouwen. Er kwamen ook foto’s naar buiten van leden die met wapens poseerden.

Enkele dagen geleden omschreef hij op Twitter Gent nog als „een multiculturele politiestaat”.

Eind maart legde Van Langenhove de schuld voor de lockdown nog bij het gedrag van 'egoïstische' Vlamingen die zich niet aan de regels hielden. Al eerder bleken sommige Vlaamse politici het niet zo nauw te nemen met de lockdownregels, onder wie de burgemeester van Izegem.