Luchtvaart

Lufthansa gered door miljardensteun Duitse overheid

Lufthansa lijdt onder de crisis.
Lufthansa lijdt onder de crisis. Foto Oliver Lang/EPA

Duitsland neemt een belang van 20 procent in de noodlijdende Duitse Lufthansa Group. De overheid is na moeizame onderhandelingen bereid 5,7 miljard euro te betalen voor de redding van luchtvaartmaatschappij Lufthansa en haar dochterbedrijven Swiss, Austrian Airlines, Eurowings en Brussels Airlines, maakte het bedrijf maandag bekend.

Daarnaast wil de Duitse overheid garant staan voor maximaal 3 miljard euro aan leningen aan het bedrijf via de Duitse staatsbank KfW, met een looptijd van 3 jaar.

De miljardensteun aan Duitslands grootste luchtvaartmaatschappij moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie en moet nog langs de raad van commissarissen van het bedrijf.

Over de voorwaarden voor de staatssteun is wekenlang onderhandeld. De beursgenoteerde luchtvaartmaatschappij mag voorlopig geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Daarnaast zijn er „beperkingen bij de vergoedingen van managers”, al zijn de details daarvan nog niet bekend.

Aan de miljardeninjectie zijn geen aanvullende eisen gesteld op het gebied van verduurzaming, zoals vorige maand wel gebeurde bij de staatssteun die Air France-KLM ontving. Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft de Duitse overheid hiervan afgezien omdat het doel niet is „om de staat de dagelijkse strategie van het bedrijf te laten bepalen”, schrijft de Britse krant Financial Times. In ieder geval krijgt de Duitse overheid zeggenschap over de invulling van twee zetels in de raad van commissarissen van Lufthansa.

Net als andere luchtvaartmaatschappijen verkeert Lufthansa in grote financiële problemen door de coronacrisis. Eerder deze maand waarschuwde het bedrijf, waar ruim 138.000 mensen werken, dat de kas zonder staatssteun leeg zou raken.

Het aandeel van de Duitse overheid kan nog oplopen. Mocht een partij een vijandig overnamebod doen op Lufthansa, dan is de regering bereid haar belang op te schroeven naar zo’n 25 procent. (NRC)