Reportage

Geen scholieren, dus doodse stilte in de coupés

Groningen – Leeuwarden In de trein tussen Groningen en Leeuwarden heerst rust tijdens de ochtendspits. Maar sommige reizigers vinden het nu al te druk.

Foto Kees van de Veen

De sneltrein van Groningen naar Leeuwarden lijkt dinsdagochtend in niets op de trein zoals die er gebruikelijk uitziet in de ochtendspits. Dan puilen de coupés vaak uit, moeten er mensen staan, of zitten ze in het gangpad op de grond. Op dit traject reizen voornamelijk scholieren en studenten, met tassen aan hun voeten en laptops op schoot.

Nu zitten er vijf, misschien zes mensen in een coupé, in hun eentje, en in stilte voor zich uit te staren. Reizigers die op tussengelegen stations de trein in stappen, kijken snel en schichtig om zich heen, op zoek naar een plek op gepaste afstand van de anderen.

Lees ook: Het ov wordt één groot experiment

Stickers, pijlen op de grond of afgezette stoelen zijn er nog niet. Dat komt vanaf 1 juni zegt de woordvoerder van vervoersbedrijf Arriva. Tot komende maandag moet iedereen met gezond verstand een veilige zitplek uitkiezen.

Tekenen van ‘onnodig reizen’ – mountainbikes, wandelschoenen, weekendtassen – zijn er op deze vroege ochtend niet. Mensen zijn op weg naar hun werk of een ziekenhuisafspraak. Maar ondanks de rust in de trein zien vaste reizigers het de afgelopen weken toch drukker worden op ‘hun’ traject.

‘Kunt u ergens anders zitten?’

De toenemende drukte baart sommige reizigers zorgen. Irem Simsek (23) bijvoorbeeld. Ze loopt stage in een psychologenpraktijk in Leeuwarden en zit zo’n vier keer per week in de trein. Tot een paar weken geleden had ze dan niemand om zich heen, nu moet ze soms mensen aanspreken omdat ze te dichtbij komen zitten. „Dit is geen anderhalve meter afstand. Kunt u alstublieft ergens anders zitten?” zegt ze dan, al kost het haar moeite.

„De meeste mensen reageren begripvol, en zoeken een andere plek”, zegt Simsek. „Maar soms kijken mensen je aan alsof ze niet weten waar je het over hebt.”

Ze maakt zich zorgen over de komende weken, als er weer volgens de normale dienstregeling wordt gereden. „Die verplichte mondkapjes vind ik geen probleem, en ik ben er normaal ook echt niet vies van als er iemand naast me komt zitten in de trein, maar nu met corona ben ik daar wel bang voor.”

Na 1 juni maximaal de helft van de treinstoelen bezet

Het vooruitzicht van de nieuwe maatregelen in het ov roept vragen op bij reizigers. „Er mogen straks veel minder mensen in de trein”, vertelt Dionne Staal (26), op weg naar haar werk als receptioniste bij een rijschool. „Moet ik dan op de volgende trein wachten als mijn trein vol zit? Wat als ik dan te laat kom op mijn werk?” Toch is ze blij dat er straks een limiet gesteld wordt aan het aantal treinreizigers. „Ik vind het vandaag wel heel druk, ik voel me daar niet fijn bij.”

In deze trein draagt alleen de Italiaanse student Martina Franco (21), op weg naar haar stageplek in Groningen,een mondkapje, „omdat het veilig voelt”. Wel zijn de meeste reizigers voorbereid op de verplichting om er vanaf maandag een te dragen.

“Een kennis van me maakt ze zelf, dus ik heb er een met een leuk printje besteld”, vertelt Marja Mentink (25). Bert Werkman (59) kreeg er laatst een paar toegestuurd van zijn tandarts, nadat hij tijdens zijn tandartsafspraak gekscherend vertelde dat hij zo’n masker nog niet had aangeschaft. „Ik ben dus voorzien, maar ik vind het wel wat overtrokken allemaal”, zegt Werkman. „Maar misschien dat het volgende week ineens drukker wordt, dan is het vast harder nodig dan nu.”