CPB

Krimp wereldhandel zet door, vooral Europa hard getroffen

De wereldhandel is in maart 1,4 procent lager uitgevallen dan in februari, meldt het Centraal Planbureau (CPB). De daling volgt op een afname van de wereldhandel in januari en februari met gemiddeld 1,2 procent. De industriële productie volgde dezelfde dalende trend en lag 0,2 procent lager. Het CPB zag grote regionale verschillen. Vooral in Europa bleek de terugval sterk, met een afname van de handel met meer dan 7 procent en een afname van de industriële productie met ruim 12 procent. In China veerden handel en productie in maart juist op, na een scherpe daling in januari en consolidatie in februari. Het planbureau voorziet voor april en mei een sterkere daling van zowel de handel als de productie wereldwijd, in lijn met de aanscherping van de coronamaatregelen. (ANP)