Coronavirus

Tweede besmetting door een nerts geconstateerd bij een fokkerijmedewerker

Voor de tweede keer is bij een medewerker van een nertsenfokkerij vastgesteld dat die hoogstwaarschijnlijk door een nerts is besmet met het coronavirus. Dat schrijven de ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Over de locatie van het bedrijf waar de besmetting heeft plaatsgevonden, doen de bewindslieden geen uitspraak. Bij drie medewerkers van het bedrijf in kwestie is besmetting met het virus vastgesteld. De genetische code van de virussen die de medewerkers bij zich dragen „laat grote gelijkenis zien” met de genetische code van het virus dat is aangetroffen bij de nertsen, zo schrijven de ministers. Bovendien is bij coronapatiënten in de buurt van de nertsenfokkerij een virus met een andere genetische code gevonden. Dat minimaal één van de medewerkers aangestoken is door een nerts, is daarom het „meest waarschijnlijk”, aldus Schouten en De Jonge. Evenals bij het eerste besmettingsgeval van nerts op mens, was ook bij dit bedrijf op het moment van de infectie nog niet bekend dat nertsen virusdragers kunnen zijn. (NRC)