Laatste ontwikkelingen Covid-19

Amsterdamse terrassen kunnen tijdelijk uitbreiden

De versoepeling van de coronamaatregelen in juni gaat door, besloot het kabinet vorige week. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 26 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Biden: Trump is ‘dwaas’ om houding tegen mondkapjes

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Bij het RIVM zijn van maandag op dinsdag 26 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. De verwachte daling van Nederlandse patiënten op de intensive care zet verder door. Dinsdag lagen nog 188 mensen op de IC, 35 minder dan op maandag.
 • Een ruime meerderheid van de basisschoolleraren wil niet dat de basisscholen vanaf 8 juni weer volledig opengaan. Zij vrezen dat de hygiënemaatregelen in de klas niet goed na te leven zijn, en zeggen dat er nog te veel onduidelijk is over de verspreiding van Covid-19 onder kinderen.
 • Bedrijven in de vleesverwerking moeten beter hun best doen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Dat heeft Landbouwminister Carola Schouten tegen vertegenwoordigers van de sector gezegd.
 • De Duitse regering wil per 15 juni het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen beëindigen, mits de situatie rondom corona dit toelaat. Sinds 17 maart geldt in Duitsland een wereldwijde reiswaarschuwing.
 • De Russische president Vladimir Poetin wil de jaarlijkse militaire parade om de overwinning van de Tweede Wereldoorlog te vieren alsnog door laten gaan op 24 juni. Eerder werd het evenement dat normaal gesproken op 9 mei plaatsvindt, uitgesteld vanwege het coronavirus. 24 juni heeft een symbolische waarde: op die dag werd ook de eerste militaire parade in 1945 gehouden.
 • De Franse president Emmanuel Macron wil acht miljard euro in de Franse autoindustrie pompen. Macron wil daarmee de financiële klappen van de coronacrisis voor de sector opvangen.

Minister Schouten: medewerkers slachthuizen moeten beter beschermd worden

Bedrijven in de vleesverwerking moeten beter hun best doen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Dat heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) dinsdagavond tegen vertegenwoordigers van de sector gezegd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan NRC. Bij het gesprek waren brancheverenigingen Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie en Centrale Organisatie voor de Vleessector aanwezig.

Lees meer over de verspreiding van het virus in Nederlandse slachthuizen: Ook de slachters zitten op een kluitje

Concrete toezeggingen, waar minister Schouten eerder wel op aanstuurde, werden door de vleesverwerkers niet gedaan. Wel heeft Schouten gewezen op de mogelijkheid tot het stilleggen van de slachthuisproductie, als veel medewerkers besmet blijken met het virus. In dat geval kan Schouten toezichthouders van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit terugtrekken. Het productieproces mag dan niet meer doorgaan.

Ook liggen er plannen klaar om binnenkort alle slachthuismedewerkers te testen op Covid-19. Een concrete datum voor dit plan is er nog niet. De Nederlandse vleesverwerkingsindustrie kreeg eerder deze week kritiek vanwege de werk- en leefomstandigheden van medewerkers, veelal arbeidsmigranten. Afstand houden lukt vaak niet.

Aanleiding voor het gesprek tussen minister Schouten en de vertegenwoordigers van de vleesverwerkers was een uitbraak van het virus in een slachthuis van Vion in het Gelderse Groenlo: bij een steekproef werden daar 45 mensen positief getest op het virus, waarop de productie werd stilgelegd. Vion zegde daarop toe alle medewerkers te zullen testen. Dinsdag bleek ruim 20 procent besmet met het virus.

Het slachthuis van Vion in Groenlo. Foto Vincent Jannink/ANP

Gebedshuizen in Zuid-Afrika weer open, Pompeii weer open voor bezoekers

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • In Zuid-Afrika mogen gebedshuizen vanaf begin volgende maand weer open, op voorwaarde dat er maximaal vijftig mensen tegelijkertijd binnen zijn. Dat heeft president Cyril Ramaphosa dinsdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Eind maart ging het land grotendeels op slot, en gebedshuizen zochten hun toevlucht in het organiseren van diensten via radio en het internet. In de loop van juni is het de bedoeling dat de samenleving langzaam verder van het slot gaat. In Zuid-Afrika zijn voor zover bekend bijna vijfhonderd inwoners overleden aan de gevolgen van Covid-19.
 • In Spanje is een tiendaagse periode van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van de coronapandemie te herdenken. De rouwperiode gaat op woensdag 5 juni in. Vanaf dat moment hangen de vlaggen op overheidsgebouwen tien dagen lang halfstok. Ook houdt de Spaanse koning Felipe VI een toespraak ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vandaag maakte het ministerie van Volksgezondheid verder bekend dat het officiële dodental in het land weer opnieuw is bijgesteld op basis van nieuwe telmethoden. Maandag meldden de autoriteiten dat er tweeduizend minder dodelijke slachtoffers waren gevallen dan eerder gemeld, maar dat blijkt een te ruime telling te zijn geweest. Voor zover bekend zijn 27.117 Spanjaarden aan het virus bezweken.
 • In Italië mochten geïnteresseerden vandaag voor het eerst weer een bezoek brengen aan Pompeii, een van Europa’s belangrijkste archeologische monumenten. Pompeii is een van de belangrijkste historische trekpleisters van het land, maar moest ruim twee maanden geleden de deuren sluiten vanwege het coronavirus. Voordat bezoekers naar binnen mogen, moeten ze hun temperatuur laten meten. Ook zijn zij verplicht om vooraf uitgezette routes te volgen.
 • Een bezoeker bekijkt de ruïnes van Pompeii in Zuid-Italië. Foto Cesare Abbate/EPA

Afgelopen weken 99 leerkrachten besmet met coronavirus

De afgelopen drie weken zijn 99 medewerkers van basisscholen en de kinderopvang positief getest op het coronavirus. In die periode hebben 2.100 medewerkers in die sectoren zich vrijwillig laten testen, heeft het RIVM dinsdag bekendgemaakt. In totaal is daarmee 2,8 procent van de medewerkers uit het basisonderwijs en kinderopvang die getest werden, ook positief bevonden.

Lees ook deze reportage over het openen van de basisscholen: ‘Al honderd keer in overtreding’ op de eerste schooldag

De basisscholen zijn vanaf 11 mei gedeeltelijk open, vanaf 6 mei konden medewerkers zich bij milde klachten laten testen. Vooralsnog is het plan dat de basisscholen vanaf 8 juni op volle kracht openen: een plan waar de ruime meerderheid van de leerkrachten in het basisonderwijs ontevreden over is, bleek eerder vandaag uit een peiling van onderwijsbond AOb. Onduidelijkheid over de verspreiding van het virus onder kinderen en angst voor het niet na kunnen leven van hygiënemaatregelen zijn de belangrijkste redenen voor deze terughoudendheid.

Het RIVM laat weten dat vanaf 1 juni, het moment dat ook de middelbare scholen weer gedeeltelijk opengaan, iedereen in Nederland zich bij milde klachten kan laten testen.

Geen ontslagboete meer voor economische steun

Een tweede economische steunpakket voor bedrijven die in het nauw zijn gekomen door de coronamaatregelen, zal géén ontslagboete omvatten. Een motie van PVV-leider Geert Wilders om de ontslagboete niet te schrappen, werd dinsdag door de Tweede Kamer verworpen. Met stemmen van FvD, SGP en ex-VVD'er Wybren van Haga wist de coalitie een meerderheid te krijgen.

In het eerste pakket kregen bedrijven die een aanvraag voor loonsubsidie deden en tegelijkertijd personeel ontsloegen, een boete van 50 procent van de subsidie. In het tweede steunpakket, dat loopt van juni tot 1 september, vervalt deze boete. Vakbonden en oppositiepartijen (SP, GroenLinks, PvdA en PVV) hebben al weken kritiek op dit plan.

Lees ook deze analyse van Marike Stellinga en Barbara Rijlaarsdam: Geen meerderheid voor behoud ontslagboete

Amsterdamse terrassen kunnen tijdelijk uitbreiden

Terrassen in Amsterdam mogen tijdelijk uitbreiden, om zo meer gasten te kunnen ontvangen. Horecaondernemers kunnen onder meer een aanvraag doen om op pleinen, dekschuiten, aan lange kades en op parkeervakken uit te breiden, zo heeft de gemeente Amsterdam dinsdag bekendgemaakt. Een voorwaarde voor de uitbreiding is wel dat het verkeer niet gehinderd mag worden en dat overlegd wordt met omwonenden. Op terrassen geldt geen maximum aantal gasten.

De 'normale' coronamaatregelen, zoals het houden van afstand, blijven ook op de verruimde terrassen gelden. In het uitbreidingsverzoek moet de ondernemer de afstandsregels ook meenemen en bijvoorbeeld doorloopruimte tussen tafels en aan de zijkant van de terrassen garanderen. Naast tafels en stoelen, mogen deze uitgebreide terrassen ook ingericht worden met bijvoorbeeld parasols, mobiele tappunten en ijskasten. Ook de verruiming van alcoholvergunningen wordt bij toekenning tijdelijk gedoogd. Na sluiting van het terras moeten stoelen en tafels opgestapeld worden, zodat anderen er geen gebruik van kunnen maken.

De uitbreiding zal wanneer toegekend tot 31 oktober gelden. Wel waarschuwt de gemeente dat het veranderen of intrekken van de vergunning mogelijk blijft: bijvoorbeeld als blijkt dat de afstand niet gehouden kan worden of het verkeer toch gehinderd wordt. De Amsterdamse stadsdelen zullen de aanvragen, met de opening van de terrassen op 1 juni aanstaande, „met spoed” beoordelen. Midden oktober zal de gemeente zich buigen over het verlengen van de terrasuitbreidingen.

Andere steden namen eerder soortgelijke besluiten. Onder meer in Rotterdam, Utrecht en Vlaardingen kunnen horecaondernemers al aanvragen doen voor de uitbreiding van terrassen. In Den Haag geldt een maximum extra capaciteit van 25 procent.

Het Leidseplein in Amsterdam tijdens Hemelvaart. Foto Remko de Waal/ANP

Macron wil 8 miljard euro in Franse autoindustrie pompen

De Franse president Emmanuel Macron wil acht miljard euro in de Franse autoindustrie pompen. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt. Macron wil daarmee de financiële klappen van de coronacrisis voor de sector opvangen. Tegelijkertijd moet het geld worden gebruikt om te verduurzamen, bijvoorbeeld door het met verdere subsidies de aankoop van elektrische voertuigen aantrekkelijker te maken. Macron wil dat het land de belangrijkste Europese producent van elektrische en hybride auto's wordt. Dinsdag sprak de president met vertegenwoordigers uit de industrie over de financiële steun.

In de Franse autoindustrie zijn zo'n 400.000 Fransen werkzaam, schrijft de zender France24. Zij werken onder meer voor bedrijven als Renault, Peugeot en Citroën. De acht miljard staat los van een mogelijke lening aan Renault, die nog in de maak is. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwde eerder dat de autobouwer de crisis mogelijk niet overleeft, als er niet snel financiële hulp komt. De Franse staat is voor 15 procent aandeelhouder van Renault. Wereldwijd lopen momenteel de inkomsten in de autoindustrie terug door de coronacrisis.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron L'État apportera plus de 8 milliards d'euros d'aides au secteur. En contrepartie, les constructeurs automobiles se sont engagés à relocaliser la production à valeur ajoutée en France et à consolider et maintenir la totalité de la production industrielle sur nos sites. https://t.co/qRWDF4aRzE

La crise sanitaire a porté un coup d’arrêt massif et brutal à la filière automobile française. C’est une part de notre économie, ce sont des milliers d’emplois. Notre soutien va être massivement amplifié.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 26, 2020

Slechte beveiliging in verplichte traceerapp Qatar, Saoediërs mogen weer naar vrijdaggebed

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland:

 • Slechte beveiliging in een contacttraceerapp waarvan het gebruik verplicht is in Qatar, heeft mogelijk gevoelige informatie van een miljoen gebruikers blootgelegd. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In de app kregen Qatarezen tot afgelopen vrijdag door enkel hun burgerservicenummer in te voeren toegang tot persoonlijke medische informatie. Amnesty ontdekte dat het zonder extra authenticatie willekeurige burgerservicenummers, die opgebouwd zijn volgens een vast patroon, in kon voeren en zo toegang had tot deze privégegevens. De organisatie had onder meer inzage in namen van personen, of iemand positief getest was op het virus en locatiegegevens van het behandelend ziekenhuis en plek van quarantaine. Hoewel de autoriteiten het probleem volgens Amnesty snel hebben opgelost, vreest de organisatie voor de haast waarmee verschillende landen, waaronder Nederland, soortgelijke apps worden ingeschakeld. Mogelijk zouden contacttraceerapps de „privacy ondermijnen, zijn ze nog niet bewezen effectief en kunnen ze de veiligheid van individuen in gevaar brengen.”
 • Inwoners van Saoedi-Arabië mogen vanaf 21 juni weer naar het vrijdaggebed. Dat heeft de Saoedische staatstelevisie dinsdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Moskeeën, tot dan gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mogen twintig minuten voor aanvang van het gebed open, en moeten twintig minuten na het einde van het gebed weer sluiten. Alleen in Mekka zullen de moskeeën ook na 21 juni dichtblijven. Ook de massale pelgrimages, waarmee het land jaarlijks miljoenen binnen- en buitenlandse bezoekers trekt, blijven verboden.
 • Onder voorwaarden openen Hongarije, Slowakije en Tsjechië komende nacht de grenzen voor elkaars burgers. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, aangekondigd, meldt persbureau Reuters. Als reizigers uit de drie landen de grenzen van een buurland passeren, hoeven zij niet verplicht in quarantaine, zolang het bezoek aan het andere land niet langer dan 48 uur duurt. Hongaren die Tsjechië bezoeken kunnen bovendien op hun heenreis door Slowakije, maar niet op de terugreis: die moet via Oostenrijk. Hetzelfde geldt voor Tsjechen die naar Hongarije gaan.

In een winkelcentrum in Doha wordt de temperatuur van een man gemeten. Foto Noushad Thekkayil/EPA

Het nieuws van vandaag

 • Bij het RIVM zijn van maandag op dinsdag 26 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. De verwachte daling van Nederlandse patiënten op de intensive care zet verder door. Dinsdag liggen nog 188 mensen op de IC, 35 minder dan op maandag.
 • Een ruime meerderheid van de basisschoolleraren wil niet dat de basisscholen vanaf 8 juni weer volledig opengaan. Zij vrezen dat de hygiënemaatregelen in de klas niet goed na te leven zijn, en zeggen dat er nog te veel onduidelijk is over de verspreiding van Covid-19 onder kinderen.
 • Douglas Ross, de onderminister voor Schotland, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend na de rel rondom adviseur Dominic Cummings die zich niet aan de coronamaatregelen heeft gehouden. De in opspraak geraakte topadviseur van premier Boris Johnson zelf blijft aan.
 • De Duitse regering wil per 15 juni het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen beëindigen, mits de situatie rondom corona dit toelaat. Sinds 17 maart geldt in Duitsland een wereldwijde reiswaarschuwing.
 • De Russische president Vladimir Poetin wil de jaarlijkse militaire parade om de overwinning van de Tweede Wereldoorlog te vieren alsnog door laten gaan op 24 juni. Eerder werd het evenement dat normaal gesproken op 9 mei plaatsvindt, uitgesteld vanwege het coronavirus. 24 juni heeft een symbolische waarde: op die dag werd ook de eerste militaire parade in 1945 gehouden.
 • De Britse raceacutofabrikant McLaren gaat ruim een kwart van al het personeel ontslaan vanwege de coronacrisis. Van de 4.000 werknemers moeten er 1.200 vertrekken, meldt de zender Sky News op dinsdag.

'Verwachte daling aantal IC-patiënten zet door'

De verwachte daling van Nederlandse patiënten op de intensive care zet verder door. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen dinsdag 188 mensen op de IC, 35 minder dan gisteren.

„Dat is gunstig voor het hervatten van de overige zorg”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. We verwachten dat de daling in de komende dagen doorzet tot onder de 150 patiënten. Verder is de overall bezetting op de IC op dit moment laag.”

Momenteel liggen er 499 non-Covid-patiënten op de IC. Nog 1 coronapatiënt ligt op de IC in Duitsland. Het aantal opnames vanwege Covid-19 buiten de IC staat op 698, 58 minder dan maandag.

Poetin wil militaire parade op 24 juni alsnog door laten gaan

De Russische president Vladimir Poetin wil de jaarlijkse militaire parade alsnog door laten gaan op 24 juni. Dinsdag gaf het staatshoofd zijn minister Sergej Sjoigoe de opdracht om het evenement voor te bereiden, meldt persbureau Interfax.

Normaal gesproken viert Rusland het einde van de Tweede Wereldoorlog op 9 mei, met dit jaar een speciale viering vanwege het 75-jarige jubileum. De gebruikelijke parade in Moskou en andere steden werd echter uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Poetin zei eerder al dat hij de parade in 2020 wilde houden. 24 juni heeft daarbij ook een symbolische waarde: op die dag werd ook de eerste militaire parade in 1945 gehouden. Daarbij zegt Poetin nu wel dat „de strengste veiligheidseisen” in acht genomen moeten worden tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de parade.

Vorig jaar deden aan de parade in Moskou alleen al 13.000 militairen mee. Nog eens 45.000 militairen hielden optochten in 28 andere Russische steden. Het is nog niet duidelijk hoe groot de parade dit jaar moet worden.

Het aantal nieuwe besmettingen in Rusland vlakt volgens autoriteiten inmiddels af. De coronamaatregelen in Rusland worden langzaam versoepeld. In het afgelopen etmaal werd in Rusland een recordaantal van 174 doden gemeld. Daarmee staat het totale dodental er volgens officiële cijfers nu op meer dan 3.800. Het daadwerkelijke aantal mensen dat in Rusland is overleden aan Covid-19 ligt echter vermoedelijk aanzienlijk hoger.

De militaire parade in Moskou vorig jaar, tijdens de 74e herdenking van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Foto Yuri Kochetkov / EPA

Brussel geeft kabinet toestemming voor kredietverzekeringsgarantie

De Europese Commissie heeft maandag toestemming gegeven voor de kredietverzekeringsgarantie die de Nederlandse regering het bedrijfsleven wil geven. Dat betekent dat de staat voor een bedrag van 12 miljard euro aan risico's mag gaan overnemen van kredietverzekeraars. De overheid verwacht dat de maatregel de schatkist 1 miljard euro gaat kosten.

Een kredietverzekering beschermt een leverancier van een product tegen wanbetaling door de afnemer. De verzekeraar staat voor de leverancier garant voor de schuld van de koper. Door de coronacrisis neemt de kans op wanbetaling toe. Verzekeraars zijn daardoor minder bereid garant te staan.

Omdat kredietverzekeringen volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) een „smeermiddel” zijn voor de Nederlandse economie wil het kabinet nu voor 12 miljard euro aan verzekeringen overnemen. In totaal hebben de vijf kredietverzekeraars op de Nederlandse markt 110 miljard euro aan kredietverzekeringen uitstaan.

Staatssecretaris Vijlbrief kondigde de maatregel begin april aan. De Tweede Kamer gaf halverwege april al toestemming voor de kredietverzekeringsgarantie. De Europese Commissie moest zich erover buigen omdat het over staatssteun gaat.

Lees meer over de kredietverzekeringen Kredietverzekeringen gegarandeerd door staat

'Raceautoproducent McLaren schrapt ruim kwart van alle banen'

De Britse raceacutofabrikant McLaren gaat ruim een kwart van al het personeel ontslaan vanwege de coronacrisis. Van de 4.000 werknemers moeten er 1.200 vertrekken, meldt de zender Sky News op dinsdag.

De ontslagen vallen bij de F1-tak, de onderzoekstak en de personenauto-afdeling van McLaren. De autoproducent zou in de tussentijd bij de bank ook proberen een nieuwe lening van 275 miljoen pond (zo'n 309 miljoen euro) te krijgen om de coronacrisis door te komen, met het hoofdkantoor in Surray en een collectie van klassieke auto's als onderpand.

Eerder op dinsdag werd al bekend dat de topman van de Britse luxe-automaker Aston Martin moet vertrekken. Andy Palmer behaalde al slechte resultaten voor de coronacrisis, en zag de aandelen van de autoproducent de afgelopen maanden verder kelderen tot 2 procent van de waarde in oktober 2018. Na het aangekondigde vertrek van Palmer dinsdag sprong de waarde van Aston Martin weer 40 procent omhoog.

Autoproducenten wereldwijd zijn hard getroffen door de coronacrisis. De Japanse maker Nissan zal naar verwachting deze week ook bekendmaken dat 20.000 werknemers moeten vertrekken.

Gratis seizoenkaarten voor supporters Espanyol en Leganés

De Spaanse clubs Espanyol en Leganés geven supporters die dit seizoen een seizoenskaart hadden een gratis exemplaar voor het volgende voetbaljaar. Daarmee willen de teams de trouwe fans compenseren voor de gemiste wedstrijden in het huidige seizoen. Dat hebben de clubs, beiden uitkomend op het hoogste niveau in Spanje, dinsdag bekendgemaakt. Eerder deze maand maakte Getafe al hetzelfde gebaar richting de fans.

COMUNICAT OFICIAL | El @RCDEspanyol compensa als socis i abonats pels partits a porta tancada d'aquesta temporada.

COMUNICADO OFICIAL | El RCD Espanyol compensa a los socios y abonados por los partidos a puerta cerrada de esta temporada.#EspanyoldeBarcelona | #RCDE

— RCD Espanyol de Barcelona (#PericosDesdeCasa :bird::house:) (@RCDEspanyol) May 26, 2020

De Spaanse hoogste voetbaldivisie wordt op 12 juni hervat, maar net als in Duitsland zullen de resterende elf duels worden afgewerkt zonder fans. Onduidelijk is nog of voetbalsupporters volgend seizoen wel weer zullen worden toegelaten tot de stadions.

Espanyol en Leganés strijden dit seizoen tegen degradatie. Toen in maart de competitie werd stilgelegd, bezette Espanyol de laatste plaats, drie punten achter Leganés. De onderste drie clubs degraderen aan het einde van het seizoen naar de tweede divisie.

Spanje is een van de zwaarst getroffen landen door de coronacrisis. In totaal zijn meer dan 26.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de longziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. De Spaanse regering heeft dinsdag een rouwperiode van tien dagen afgekondigd, meldt persbureau Reuters.

Dodental stijgt met 26, 10 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn van maandag op dinsdag 26 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Daarmee komt het aantal bekende gevallen van slachtoffers van het coronavirus in Nederland op 5.856. Op dinsdag ligt het aantal meldingen doorgaans hoger dan op overige dagen, omdat op dinsdag de meldingen van het weekend er pas bijkomen.

Tot nu toe zijn er 45.578 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. „De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken”, schrijft het instituut dinsdag.

Europese politici doen oproep voor Europa-brede corona-app

Bewindslieden uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal hebben in een open brief opgeroepen tot meer samenwerking bij het ontwikkelen van een corona-app. Zo moet ervoor worden gezorgd dat zo’n app ook buiten de eigen landsgrenzen, in andere EU-landen, zijn nut heeft bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. De brief is vandaag gepubliceerd in onder andere de Corriere della Sera.

„In een ongekende gezamenlijke inspanning” werken teams in deze landen aan een app die ook in andere landen functioneert. Daarin ziet Europa zich uitgedaagd door „de belangrijkste mondiale actoren in de digitale sector”, schrijven de vijf. Doel zou moeten zijn een platform te ontwikkelen dat wereldwijd kan worden toegepast en zo de „digitale soevereiniteit” van Europa veilig te stellen. Vooralsnog werken Europese landen aan een eigen app, speciaal ontwikkeld voor de eigen bevolking.

De brief is ondertekend door Dorothee Bär (Duitsland, minister Digitale Zaken), Cédric O (Frankrijk, staatssecretaris Digitalisering), Carme Artigas (Spanje, staatssecretaris Digitalisering), Paola Pisano (Italië, minister Innovatie), en André de Aragao Azevedo (Portugal, staatssecretaris Digitale transitie).

Onderminister Schotland dient ontslag in om aanblijven Cummings, groen licht voor Franse traceer-app

 • Douglas Ross, de onderminister voor Schotland, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend na de rel rondom adviseur Dominic Cummings. De in opspraak geraakte topadviseur van premier Boris Johnson mag aanblijven, nadat hij de lockdown-maatregelen schond. Terwijl Britten binnen moesten blijven bezocht Cummings zijn familie, die op meer dan vierhonderd kilometer rijden van Londen woont - hij stapte naar eigen zeggen in de auto om te testen of hij nog genoeg zicht had. Johnson liet weten Cummings daarvoor niet te ontslaan, en zelf stapt Cummings ook niet op. Daar kan Ross niet mee leven, schrijft hij dinsdag. „Ik heb kiezers die geen afscheid konden nemen van hun geliefden, omdat ze zich aan de regels van de regering hielden. Ik kan hen niet vertellen dat ze fout zaten en één regeringsadviseur goed.”
 • De Franse privacywaakhond Cnil heeft groen licht gegeven voor de ingebruikname van StopCovid, de app waarmee de Franse regering wil monitoren waar besmette personen zich hebben begeven. De app moet gebruikers inzicht bieden in welke mate ze gedurende een periode van twee weken in contact met het virus zijn geweest. Net als in Nederland bestonden er zorgen over de privacy van gebruikers, maar de bezwaren zijn volgens Cnil met een paar kleine aanpassingen te verhelpen.
 • In België zijn sinds maandagochtend 22 sterfgevallen gemeld waarvan duidelijk is dat Covid-19 de doodsoorzaak is. Het totaal komt daarmee op 9.334 dodelijke coronaslachtoffers in België. Zeker 57.455 Belgen hebben het coronavirus gehad. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft dinsdag gezegd dat de regering niet opnieuw strenge lockdownmaatregelen in zal voeren, zelfs niet als een tweede golf van het coronavirus zich voordoet.

Vertrekkend onderminister Douglas Ross (R) naast premier Boris Johnson bij een verkiezingsbijeenkomst in november. Foto Daniel Leal-Olivas / Reuters

PvdA doet kabinet voorstel: stel afschaffing ontslagboete uit

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft zich dinsdag bereid getoond de verlenging van het steunpakket voor bedrijven te ondersteunen, mits het pakket op een aantal punten wordt aangepast. Het voornaamste: stel het schrappen van de ontslagboete uit. In De Telegraaf stelt Asscher voor dat op zijn vroegst op 1 september te doen. Het kabinet wil de boete – een heffing van 50 procent op te veel ontvangen loonsteun van de overheid – al met ingang van aanstaande maandag schrappen.

De boete was bedoeld om te voorkomen dat bedrijven die steun ontvangen, medewerkers zouden ontslaan. Het kabinet is daarop teruggekomen, omdat het vreesde dat bedrijven zouden omvallen als ze niet konden reorganiseren - waarop al het personeel zonder werk zou komen te zitten.

Nadat het kabinet vorige week de voorwaarden van het nieuwe pakket steunmaatregelen aankondigde, keerden de Kamerfracties van PvdA, SP, GroenLinks en de PVV zich al tegen het schrappen van de ontslagboete. De PvdA blijkt nu bereid tot een compromis met het kabinet. De steun van de PvdA is vooral belangrijk om een zo breed mogelijk draagvlak voor de plannen te creëren, een vurige wens van het kabinet.

De nieuwe steunmaatregelen die het kabinet voor de komende drie maanden wil inzetten, worden donderdag besproken in de Tweede Kamer. Daar zal Asscher ook voorstellen om de NOW-regeling, waarbij de overheid deels de loonkosten overneemt van bedrijven in problemen, in sommige sectoren te verhogen van negentig naar honderd procent. Asscher wil daarmee bedrijven in de horeca, cultuur en het toerisme te hulp schieten. De PvdA wil het voor bedrijven tot slot eenvoudiger maken om personeel met pensioen te sturen.

Nieuw noodpakket: het kabinet komt weer met miljarden, maar ook met een waarschuwing

Onderwijsbond: meerderheid leraren ziet volledige heropening basisscholen niet zitten

Een ruime meerderheid van de basisschoolleraren wil niet dat de basisscholen vanaf 8 juni weer volledig opengaan. De leraren vrezen dat de hygiënemaatregelen in de klas niet na te leven zijn. Ook vinden de leraren dat er nog te veel onduidelijk is over de verspreiding van het coronavirus onder kinderen. Dat zegt de grootste onderwijsbond AOb dinsdag op basis van een enquête die door bijna achtduizend leden is ingevuld.

Veruit de meeste respondenten zijn leraar, maar ook schoolleiders en ondersteunend personeel hebben de vragenlijst ingevuld. 69 procent van de ondervraagden had liever gehad dat de scholen half open bleven, zoals de situatie is vanaf 11 mei. Bijna een derde steunt het kabinetsbesluit de scholen vanaf 8 juni weer te openen.

Het besluit van het kabinet stond nog niet helemaal vast. Als deze weken uit onderzoek blijkt dat het volledig openen toch niet verantwoord is, kan het besluit teruggedraaid worden. Bij een eerdere peiling van vakbond CNV wilde de helft van de ondervraagden liever niet dat de scholen weer als vanouds zouden openen.

'Duitse regering wil negatief reisadvies voor Europese landen per 15 juni opheffen'

De Duitse regering wil per 15 juni het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen beëindigen, mits de situatie rondom corona dit toelaat. Dat meldt het Duitse persbureau DPA dinsdag, dat het voorstel van het kabinet omtrent toerisme in handen heeft. Het zou gaan om de 26 landen binnen de Europese Unie, aangevuld met Groot-Brittannië, IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein.

Sinds 17 maart geldt in Duitsland een wereldwijde reiswaarschuwing. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei een week geleden al dat hij verwachtte het negatieve reisadvies medio juni zou kunnen worden opgeheven. Het Duitse kabinet buigt zich woensdag over het voorstel. Per land zou moeten worden bepaald wat de risico's zijn. Sinds twee weken zijn in Duitsland de winkels, horeca en scholen geopend.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Duitsland dinsdag opgelopen met 45 naar 8.302. Van ruim 179.000 mensen is nu bekend dat zij besmet zijn of zijn geweest met het virus. Dat aantal kan hoger liggen, omdat niet iedereen in het land is getest.

Europese landen versoepelen maatregelen

 • IJsland heeft beperkingen die waren ingevoerd om de uitbraak van het coronavirus te beperken versoepeld. Mensen mogen weer samenkomen in groepen van maximaal 200 personen en nachtclubs en sportscholen mogen de deuren weer openen. Autoriteiten bevelen mensen aan afstand te blijven houden maar verplichten dat niet. Eerder liet het land weten half juni weer open te gaan voor toeristen. Het land heeft dankzij strenge maatregelen en door zoveel mogelijk te testen het aantal besmettingen op 1.804 gevallen weten te houden. Tien mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Deze maand kwamen er slechts vijf nieuwe besmettingen bij.
 • Ook Griekenland is begonnen met maatregelen te versoepelen. Veerboten tussen eilanden mogen weer varen en horeca mag weer open. De heropening wordt ze gezien als voorbereiding op het toeristenseizoen. Vanaf 15 juni mogen hotels in het land weer gasten ontvangen en vanaf 1 juli worden internationale vluchten op populaire bestemmingen hervat. Griekenland kondigde drie maanden geleden strenge maatregelen af. Uiteindelijk raakten er bijna 3.000 mensen besmet met het virus en overleden 172 mensen aan de gevolgen van het virus. De afgelopen dagen kwamen er maar weinig nieuwe besmettingen bij.
 • Autoriteiten in Italië meldden op maandag dat er in 24 uur 300 nieuwe gevallen van het coronavirus waren geregistreerd, de laagste dagelijkse toename sinds 29 februari. Het aantal doden door het coronavirus steeg met 92 tot 32.877. Vanwege de afname in nieuwe besmettingen probeert de Italiaanse regering in verschillende regio’s het dagelijks leven weer op gang te brengen. Musea en horeca mogen onder strikte voorwaarden open en in bepaalde winkels mag weer gewinkeld worden.
 • WHO legt onderzoek naar hydroxychloroquine stil

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een onderzoek naar hydroxychloroquine als behandelmiddel voor het coronavirus tijdelijk gestaakt. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Aanleiding is de publicatie van een artikel in The Lancet, een medisch vakblad dat vrijdag naar buiten bracht dat er grote risico’s kleven aan het gebruik van de pillen bij de behandeling van het coronavirus.

  Uit de studie, uitgevoerd bij een groep van 96.000 Covid-19-patiënten, bleek dat het gebruik van het middel zorgde voor een verhoogd risico op hartproblemen, terwijl het sterftecijfer van patiënten die met het middel tegen malaria waren behandeld ook hoger lag.

  Volgens de WHO is het onderzoek gestopt omdat er eerst meer data verzameld moeten worden over de risico’s van hydroxychloroquine. Pas als experts van de organisatie het middel definitief als veilig beschouwen, zal het onderzoek hervat worden. Onderzoek naar coronamedicijn remdesivir gaat wel door.

  Vorige week zei president Trump tijdens een persconferentie dat hij sinds enkele dagen het middel nam en geen last had van bijwerkingen. Hij ging daarmee in tegen de waarschuwingen van gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten, die zeiden dat het middel dodelijke bijwerkingen kon hebben.

  Lees ook: De medische mijmeringen van president Trump

  Burgemeester van Manaus noemt Bolsonaro ‘medeverantwoordelijk’

  De burgemeester van Manaus heeft in een interview met de Amerikaanse zender CNN hard uitgehaald naar president Bolsonaro. Volgens Arthur Neto is Bolsonaro “medeverantwoordelijk” voor het aantal doden in Brazilië. In Manaus zijn bijna 1.200 doden gevallen door de gevolgen van het coronavirus.

  Neto zei verder dat Bolsonaro “te dom is om een dictator te zijn” en zou moeten aftreden. De uitlatingen zijn een nieuw hoofdstuk in een oplopend conflict tussen de president en de burgemeester van een van de zwaarst getroffen steden in Brazilië. Toen Manaus massagraven liet graven om alle doden in de stad in de Amazone te kunnen begraven, noemde Bolsonaro de burgemeester “een stuk stront”. Dat bleek uit een video van een kabinetsvergadering die het Hooggerechtshof vorige week vrijgaf.

  Er is in Brazilië veel kritiek op de houding van Bolsonaro tegenover het coronavirus. De president noemde het virus lange tijd een “griepje” en moedigde zijn bevolking actief aan weer aan het werk te gaan toen de besmettingen toenamen. Zondag nam de president nog deel aan een demonstratie van zijn betogers, zonder gezichtsmasker te dragen of afstandsmaatregelen in acht te nemen.

  Lees ook: De grote brandhaard van Brazilië ligt diep in het oerwoud

  Voor het eerst noteerde Brazilië in de afgelopen 24 uur meer doden dan de Verenigde Staten. Er overleden 807 mensen in Brazilië aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl in de VS 620 doden vielen. Het Zuid-Amerikaanse land is nu het op één na zwaarst getroffen land ter wereld.

  Een van de zwaarst getroffen groepen in Brazilië is de inheemse bevolking, zo blijkt uit een onderzoek van organisatie Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB). Het sterftecijfer onder deze groep is 12,6 procent, twee keer zo hoog als het sterftecijfer onder van de rest van de Braziliaanse bevolking dat op 6,4 procent ligt. Volgens de organisatie zijn er onder de inheemse bevolking in Brazilië al bijna 1.000 besmettingen geregistreerd en zeker 125 doden gevallen door de gevolgen van het coronavirus.

  Volgens de organisatie komt het hoge sterftecijfer door een combinatie van omstandigheden. Een groot deel van de inheemse bevolking in Brazilië woont vaak ver weg van klinieken, heeft een immuunsysteem dat niet gewend is aan westerse medicijnen, terwijl het deel van de inheemse bevolking dat in steden woont vaak in armoede leeft, in slechte hygiënische omstandigheden.

  Het belangrijkste nieuws van maandag

  Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 25 mei:

  • Het RIVM meldt acht nieuwe doden door Covid-19 en acht nieuwe ziekenhuisopnames. Op de IC's liggen 223 Covid 19-patiënten, hetzelfde aantal als zondag. Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 op een intensive care wordt opgenomen is al twee weken stabiel.
  • In Nederland is hoogstwaarschijnlijk een tweede persoon door een nerts besmet met het coronavirus. Het gaat om een medewerker van een nertsenfokkerij. Waar het bedrijf ligt waar de besmetting heeft plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt.
  • 87 procent van de gemeenten vreest in de komende maanden door het coronavirus in de financiële problemen te raken als de Rijksoverheid geen extra steun biedt. 48 procent voorziet dan zelfs „grote problemen”. Gemeenten voorzien een terugloop in allerlei inkomstenbronnen, waaronder belastinginkomsten.
  • Britse winkeliers mogen hun deuren vanaf 15 juni weer openen. Sinds 23 maart zijn alle winkels die niet-noodzakelijkste producten voor levensonderhoud verkopen gesloten. Vanaf 1 juni worden ook markten in de buitenlucht toegestaan.
  • Positief nieuws voor toeristen die deze zomer naar Spanje op vakantie gaan. Zij hoeven vanaf 1 juli niet langer twee weken in quarantaine. In Spanje gelden al sinds begin maart inreisbeperkingen. Op 16 maart gingen de grenzen dicht voor alle buitenlandse bezoekers.
  Lees hier het coronablog van maandag terug.