Bonus van bijna 770.000 euro voor topman van Air France-KLM

Beloning Ben Smith Minister Wopke Hoekstra stemde als aandeelhouder namens de Nederlandse staat tegen de bonus.
De bonus voor Smith is omstreden omdat Air France-KLM een beroep doet op overheidssteun.
De bonus voor Smith is omstreden omdat Air France-KLM een beroep doet op overheidssteun. Foto Koen van Weel/ANP

Ben Smith, de topman van Air France-KLM, ontvangt een bonus van bijna 770.000 euro over 2019. Dat is dinsdagmiddag besloten op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) stemde als aandeelhouder namens de Nederlandse staat tegen de bonus. Het voorstel werd aangenomen met 81 procent van de stemmen, het laagste percentage van alle voorstellen.

De bonus voor Smith is omstreden omdat Air France-KLM een beroep doet op overheidssteun. Air France wordt met leningen en garanties ter waarde van 7 miljard gesteund door de Franse regering. Het ministerie van Financiën is met KLM en banken in gesprek over leningen en garanties voor een bedrag van 2 tot 4 miljard euro. Hoekstra heeft bij herhaling gezegd dat bonussen wat hem betreft niet samengaan met staatssteun.

Bonusverhoging

In een korte verklaring bevestigt Hoekstra dat hij tegen de bonus heeft gestemd. Hoekstra: „We zitten in een crisis en er is veel belastinggeld nodig om bedrijven en werknemers door deze crisis te loodsen. Dit is daarom niet de tijd voor bonussen voor bestuurders van bedrijven die we moeten steunen.” Nederland verwierf begin 2019 14 procent van de aandelen Air France-KLM om meer zeggenschap te krijgen in het bestuur en daarmee de belangen van KLM en Schiphol te beschermen.

NRC onthulde op 22 april dat het bonusvoorstel voor Smith was gekoppeld aan de hoeveelheid overheidssteun die hij wist binnen te halen. Een dag later maakte Smith bekend dat hij afziet van zijn bonus over 2020. Zijn variabele beloning over 2019 en langetermijnbonus stonden echter nog wel op de agenda van de aandeelhoudersvergadering. Eerder was er ook sprake van een bonusverhoging voor KLM-topman Pieter Elbers. Na ophef werd dat voorstel geschrapt.

Lees ook: Bonusophef belemmert redding van Air France-KLM

Het salaris van de Canadees Smith bestaat uit drie elementen. Naast zijn vaste salaris van 9 ton ontvangt hij een variabele beloning en een langetermijnbonus op basis van zijn prestaties. De langetermijnbonus wordt deels uitbetaald in aandelen Air France-KLM en kan oplopen tot 2 miljoen euro. In 2019 ontving Smith in totaal 4 miljoen euro, inclusief vergoedingen. Ook het voorstel voor de langetermijnbonus is aangenomen, eveneens ondanks de tegenstem van aandeelhouder Nederland.

Achter gesloten deuren

In de board of directors van Air France-KLM, die fungeert als raad van commissarissen, is Jaap de Hoop Scheffer opgevolgd door Dirk Jan van den Berg. Van den Berg was eerder topambtenaar bij de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken, bestuursvoorzitter van de TU Delft en is onlangs begonnen als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. De samenstelling van het hoogste orgaan van het bedrijf is een gevoelig punt tussen Frankrijk en Nederland.

Vanwege de coronacrisis vond de aandeelhoudersvergadering plaats achter gesloten deuren in het hoofdkantoor van Air France op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Alleen de vijfkoppige top van het bedrijf, onder wie KLM-bestuursvoorzitter Pieter Elbers, was aanwezig.