Volkswagen moet eigenaar sjoemeldiesel compenseren

Dieselgate De koper van een tweedehands Volkswagen met een sjoemeldiesel krijgt een deel van het aankoopbedrag terug. Dat heeft de hoogste Duitse rechter bepaald. De uitspraak kan gevolgen hebben voor tienduizenden claims.
Volkswagens bij een dealer in de Duitse plaats Hamm.
Volkswagens bij een dealer in de Duitse plaats Hamm. Foto Ina Fassbender/AFP

Volkswagen moet de eigenaar van een auto met een sjoemeldieselmotor geld teruggeven. Dat heeft het Bundesgerichtshof, de hoogste Duitse rechter in dit soort zaken, maandag bepaald. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de zaken van tienduizenden andere auto-eigenaren, en de autobouwer op termijn vele honderden miljoenen euro’s kosten. In totaal zijn er miljoenen dergelijke auto’s verkocht.

De auto’s waren in staat om te herkennen dat er een test liep, waarna de motor anders afgesteld werd. Onder normale rijdomstandigheden functioneerden ze zo dat ze méér schadelijke uitstoot veroorzaakten. Daardoor heeft de koper schade geleden, oordeelde het hof. Volkswagen moet de auto terugnemen en het aankoopbedrag gedeeltelijk terugbetalen.

Herbert Gilbert, de koper van de auto waarover de rechter uitspraak deed, heeft zijn tweedehands Volkswagen Touran met een tweeliter TDI-motor wel kunnen gebruiken. Een deel van de kosten van de auto blijven daarom voor zijn rekening. Van de 31.490 euro die hij betaalde, krijgt hij 25.616,10 euro terug. De 6.000 euro verschil is voor de afschrijving.

Volkswagen heeft al voor zeker 750 miljoen euro geschikt met 235.000 autobezitters. In Duitsland zijn volgens persbureau AFP nog zo’n zestigduizend zaken onder de rechter. De uitspraak van maandag zal voor deze zaken een belangrijk precedent zijn.