Ophef over feestje van Luuk de Jong en ploeggenoten, overtreding coronaregels

Profvoetballer Luuk de Jong heeft samen met drie ploeggenoten voor ophef gezorgd door de coronamaatregelen te overtreden. De Nederlandse spits is samen met ploeggenoten Lucas Ocampos, Franco Vázquez, Éver Banega van FC Sevilla en acht vrouwen te zien geweest op een foto van een feestelijk samenzijn. Volgens de regels van de Spaanse overheid mogen tijdens de huidige alarmfase niet meer dan tien personen bij elkaar zijn. De foto stond kort op sociale media.

Voorzitter van de voetbalbond Javier Tebas heeft naar aanleiding van de foto een brief naar alle clubs geschreven waarin hij er nadrukkelijk op aandringt alle regels en protocollen te respecteren. FC Sevilla heeft een apart schrijven gekregen van Tebas waarin expliciet naar het voorval wordt gewezen. Het is nog niet duidelijk of het feestje consequenties zal hebben voor de club.

Het uitlekken van het verboden feestje komt op een zeer ongelukkig moment voor de Spaanse liga. Na weken van intensief overleg en voorbereiding gaf de Spaanse premier Pedro Sánchez afgelopen zaterdag toestemming om de competitie in juni te hervatten. Op vrijdag 11 juni staat het duel tussen FC Sevilla en Real Betis als eerste op het programma.

De spelers hebben via Instagram hun spijt betuigd over het samenzijn. Luuk de Jong laat in een reactie aan NRC weten te hopen dat het voorval niet groter wordt gemaakt dan het is. (NRC)

Correctie (25 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het duel tussen FC Sevilla en Real Betis op 12 juni zou plaatsvinden. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.