Europa

Nederland en drie ‘zuinige’ landen doen eigen coronavoorstel

Een tijdelijk, beperkt noodfonds waaruit zwaar getroffen lidstaten een lening kunnen krijgen. Dat is het voorstel van de groep landen die bekend zijn komen te staan als de ‘zuinige vier’: Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Het voorstel komt nadat Duitsland en Frankrijk een ambitieus plan voor een herstelfonds van 500 miljard presenteerden. De Europese Commissie zou dit geld op de kapitaalmarkten mogen lenen, waarna het zou worden gebruikt voor gezamenlijke Europese uitgaven aan de wederopbouw na de coronacrisis. Voor het terugbetalen van de leningen zou de EU als geheel verantwoordelijk worden. De ‘zuinigen’ benadrukken dat van het „mutualiseren van schulden” geen sprake mag zijn. (NRC)

Analyse voorstel pagina E6